sunnuntai 12. kesäkuuta 2022

Salaliittoteorioiden ihmemaassa

Luin äskettäin tutkija Pasi Kiviojan kirjan Salaliittoteorioiden ihmemaassa ja aloitan juuri toista kirjaa samasta aiheesta eli Noora Mattilan Heränneet. Törmään nykyisin aika usein kollegoiden tai asiakkaiden uskomuksiin mielestäni hyvin outoihin asioihin ja haluan tietää niistä enemmän. Hyvinvointia hakemassa

Viimeisen kymmenen vuoden aikana jotkut kollegani ovat alkaneet uskoa mielestäni täysin huuhaa-asioihin, jotka heidän mielestään lisäävät hyvinvointia. Olen tästä huolissani siksi, että se syö koko ammattikunnan vakuuttavuutta. Erityisesti osa joogaopettajista on lähtenyt sille linjalle, että on olemassa jokin maailmanlaajuinen huijaus, joka paljastuu kohta ja sen jälkeen päättäjät joutuvat vankilaan tai heitä peräti rangaistaan kuolemalla. Iso osa näistä salaliittoteorioihin uskojista kannattavat jenkkien QAnon -liikettä ja Donald Trumpia. 
Tämä korona-aika on luonut hyvän alustan näiden epämääräisten uskomusten levittämiseen. Osa suomalaisistakin ei usko koko koronan olemassa oloon ja pitävät sitä lääkeyhtiöiden huijauksena. Tietysti he ovat myös rokotevastaisia ja pelkäävät heihin laitettavaa mikrosirua rokotteen mukana. Osa rokotteen vastustajista uskoo, että oman immuniteetin kasvattamisella voi säästyä koronalta ilman rokotuksiakin. Tähän immuniteetin lisäämiseen myydän jos jonkinlaista pilleriä sekä litkua ja hyvin usein näissä terveyteen ja hyvinvointiin liittyvissä uskomuksissa on jotain myytävänä. 
Omalta osaltani voin sanoa, etten usko mihinkään, ellei sitä minulle tieteellisesti todisteta. En ikinä lähtisi myymään kenellekään mitään jonkun epämääräisen uskomuksen perusteella. Kuitenkin netistä löytyy ihan uskomaton määrä mitä erilaisempia hoitoja, hyvinvointikursseja ja hoitoaineita, jotka maksavat aikamoisesti. 
Luulen, että aika moni hyvinvointialan edustaja haluaa ihan vilpittömästi auttaa toisia ihmisiä ja heitä itseään on huijattu uskomaan huuhaahan. Ammattikuntani messutapahtumissa on esilleasettajina monenlaista kaupittelijaa, jotka myyvät herkkäuskoisimmille kassikaupalla tavaraa.


Hurjimpia salaliittoteorioita

Yksi syy, miksi juuri nyt kiinnostuin näistä salaliittoteorioista on se, että ne liittyvät myös tähän Ukrainan sotaan, jota seuraan tiiviisti. Tosin kirjat näistä asioista ovat ilmestyneetkin vasta hiljattain, joten tutkittua tietoa salaliittoteorioista ei ole ollut juurikaan saatavilla. 
Ihmettelen sitä, miten suuri osa koronarokotuksia vastustavista on nyt Putinin kannattajia ja uskovat venäläiseen disinformaatioon. Ensimmäisen twiitin tästä rokotevastustajan Venäjä-mielisyydestä näin muutaman tunnin päästä, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Minulle kyllä tulee ensimmäisenä mieleen tämän olevan Venäjän hybridivaikuttamista.
Nämä QAnonin kannattajat selittävät Venäjän hyökkäyksen sillä, että ukrainalaisilla on maanalainen pedofiilirinki ja Nato tekee myrkkyjä Ukrainassa. Nyt kuulemma Venäjä pelastaa koko maailman kauhealta rikollisuudelta ja pahuudelta, mikä on juuri tuolla Ukrainassa.
Osa näistä salaliittoteorioiden levittäjistä on äärioikeistolaisia juutalaisvastaisia holokaustin kieltäjiä. Yksi kummallinen harhausko on pizzagate, joka on jenkeissä vahvasti levinnyt salaliittoteoria. Pizzagate tarkoittaa, että Hillary Clinton johtaa maailman laajuista pedofiilirinkiä erään pizzerian kellarissa. Tämä uskomus on meistä naurettava, mutta siihen uskoville totista totta. Muutaman kerran joku on mennyt aseen kanssa pizzeriaan etsimään sitä maanalaista luolaa. Samat ihmiset uskovat, että Biden todella voitti vaalivilpin takia Donald Trumpin. 
Ihan kummallista minusta on, että osa ihmisistä uskoo maapallon olevan litteä. Kuvittelin, että tämäkin asia on todistettu jo vuosisatoja sitten. Samat ihmiset uskovat liskoihmisiin ja että osa ihmisistä on robotteja. Suomalaisilla nettisivuilla leviää uskomus, että Sauli Niinistökin on robotti. 
Kamalinta näissä uskomuksissa on se, että moni menettää perheensä, ystävänsä ja työpaikkansa. Kirjan mukaan ihminen saattaa hurahtaa niin totaalisesti, että seuraa netin salaliittosivustoja 8-15 tuntia vuorokaudessa. Koko elämä pyörii vain näiden asioiden ympärillä, eivätkä läheiset sitä enää jaksa. Tietysti nämä salaliittoteorioihin uskovat vaativat myös perhettään mukaan uskomuksiin ja esimerkiksi kieltävät koronarokotukset. Uskomukset tulevat muutenkin kalliiksi, koska melkein kaikilla ”suurilla guruilla” on myytävänä jotain. Toivoisin, ettei oman alani ihmiset enempää sekaantuisi näihin uskomuksiin, eivätkä ainakaan käännyttäisi asiakkaitaan siihen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti