keskiviikko 15. kesäkuuta 2022

Naisyrittäjyys vaaran vuosina

Yrittäjänaisten keskusliitto eli nykyinen Suomen Yrittäjänaiset (SYN) on perustettu vuonna 1947 ja liitto viettää 80-vuotisjuhliaan 2027. Olen itse ollut mukana yrittäjänaisten toiminnassa vuodesta 1987.



Yrittäjänaisten historiaa

Olen lupautunut avustamaan SYN:n historiikin tekemisessä ja etsin myös taustoja vuodesta 1974, jolloin ensimmäisen kerran vietettiin Yrittäjänaisten päivää 24.10. ja siitähän tulee 50v. vuonna 2024. Tehtävä on minulle hyvin mieleinen ja Purkkiarmeijan komentajan lukijat saavat varautua varsinaiseen historiapurskahdukseen tuosta aikakaudesta. 
Olen vuonna 1997 vetänyt liiton 50-vuotisjuhlatoimikunnan ja juontanut tuon juhlaseminaarin. Samoin tein muistaakseni 60-vuotisjuhlavuonna, joten jotain vanhaa ennakkotietoa päästäni löytyy. Kuitenkin eniten minulta löytyy tietoa tuon aikakauden tilanteesta Suomessa ja yleensä maailmassa. 
Minulle on ollut aina todella suuri ihmetyksen aihe, miten Yrittäjänaisten Keskusliitto on voitu perustaa vuonna 1947, kun koko lähimaailma oli yrittäjyyttä vastaan. Liittoutuneiden Valvontakomissio poistui Suomesta syyskuussa 1947 ja Yrittäjänaiset perustettiin lokakuussa 1947. En voi ymmärtää, miten se uskallettiin tehdä. Ihan kuin olisi näytetty pitkää nenää Neuvostoliitolle. 
Tulitauko Neuvostoliiton ja Suomen välillä alkoi 4.9.-44 ja Moskovan välirauha allekirjoitettiin 19.9.-44, Lapin sota saksalaisia vastaan loppui 27.4.-45 ja varsinainen Pariisin rauhansopimus allekirjoitettiin helmikuussa 1947. Heti välirauhan alettua syksyllä -44 Suomessa kiellettiin noin 3200 eri yhdistystä, joiden mukana suuri Lottajärjestö
Sitten, kun Neuvostoliitto käänsi vähän selkänsä, naiset menivät perustamaan Yrittäjänaisten Keskusliiton mihin liittyi parin vuoden aikana noin 30 paikallisyhdistystä. Epäilen, että yhdistys annettiin perustaa sen takia, ettei naisia pidetty mitenkään vaarallisina ja he saivat touhuilla omiaan. 
Yrittäjänaisten Keskusliitto on ollut aina täysin puolueeton yhdistys, mutta kaikki yrittäjyyteen liittyvä oli Neuvostoliitossa tuohon aikaan täysin kielletty ja hyvä syy teloitukseen. Neuvostoliitto vaikutti siihen aikaan kaikkeen, mitä Suomessa tehtiin ja mietin tuliko Valpolle joku virhe, kun he eivät tätä yhdistyksen perustamista huomanneet. Yhdistys perustettiin Lahdessa, eikä Helsingissä, joten sekin voi olla tarkoituksella valittu paikkakunta kaukana Valpon pääkonttorista.


Vaaran vuodet

Vaaran vuosiksi on nimitetty aikakautta 1945-48 jolloin Suomessa oli kommunistihallinto ja suuri pelko vallankumouksesta. Valpo eli Valtiollinen poliisi oli täysin kommunistien hallussa ja yhteistyötä Neuvostoliiton kanssa tehtiin. 
Tämähän ei sinänsä ollut Euroopassa mikään outo juttu, vaan esimerkiksi Ranska oli sisällissodan partaalla 1945 ja hiuskarvan varassa, ettei siitä tullut kommunistivaltio. Myös Suomessa pelättiin vallankumousta ja eniten juuri vuonna 1947, mutta virallisia tietoja tästä ei ole löytynyt tai niitä ei ole vielä avattu. Itselläni on asiasta epävirallista tietoa, koska asiakkainani oli 80-luvulla useita Panssariprikaatin iäkkäitä upseereja, jotka kertoivat olleensa jo valmiudessa torjumaan vallankaappaus. 
Nämä Yrittäjänaisten keskusliittoa perustamassa olleet naiset ovat taatusti olleet selvillä, miten riskialtista  asiaa he vievät eteenpäin. Historiikin tekijän pitää käydä läpi myös Valpon arkistot, onko siellä rekisteröitynä tietoa yhdistyksen perustamisesta ja onko perustajajäsenillä omia kansioita. 
Luin juuri ties kuinka monetta kertaa Imbi Pajun Torjutut Muistot, joka kertoi Viron ja virolaisten vaiheista 1944 eteenpäin, kun Neuvostoliitto miehitti Viron. Kirja on todella julmaa luettavaa ja ehkei kovin herkän ihmisen kannata sitä lukea. 
Itselläni olisi nyt kova into päästä Tallinnaan Patarein vankilamuseoon, missä on avattu KGB-museo. Sieltä löytäisin perusteellisempaa tietoa tuon aikakauden Baltian maista. Näiden suomalaisten yrittäjänaisten oli pakko tietää, mitä Baltiassa tapahtui, koska Viron veljeskansaan oli paljon yhteyksiä 1930-luvulla ja Virosta pakenevat toivat lisää tietoa. 
Virolaisia kyydittiin Siperiaan ihan ilman syytä kymmeniätuhansia ja pienestäkin rikkomuksesta teloitettiin. Siellä yrittäjyyden ajatuksestakin olisi menettänyt henkensä, eikä tuo Neuvostoliitto Suomestakaan niin kaukana ollut. Porkkala oli miehitetty vain muutaman kymmenen kilometrin päästä pääkaupungista Helsingistä. Paikka valittiin siksi, että siitä oli lyhyt matka marssia ottamaan Helsinki haltuun. 
Kiitän ja kumarran näitä naisia, jotka uskalsivat yhdistää voimansa ja luoda yrittäjänaisjärjestön, joka on vieläkin suuri voimavara naisyrittäjille. 





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti