torstai 9. kesäkuuta 2022

Ukrainan historia

Varmaan monen mielestä kirjoitan jo liikaakin Ukrainasta ja sotatilanteesta, mutta aihe on mielessäni jatkuvasti. Seuraan edelleen päivittäin useamman tunnin sodan etenemistä ja perehdyn kaikkeen siihen tietoon, mitä sillä hetkellä on saatavissa.Kärsinyt Ukraina

Maailman historiassa aina mainitaan, miten Puola on joutunut moneen kertaan ylikuljetuksi ja sotatantereeksi. Puolan kansaa on kuritettu monella miehityksellä ja kansanmurhalla. Samoin on käynyt Ukrainalle, mutta sitä harvoin muistetaan. Neuvostoliitto nitisti täysin koko ukrainalaisuuden ja ryösti maata sumeilematta.
En itsekään ole täysin ymmärtänyt ennen tätä sotaa, että Ukraina on täysin oma itsenäinen maansa, eikä mikään Venäjän satelliitti. Harrastamassani sotahistoriassa Ukraina ja Valko-Venäjä niputetaan aina yhteen Neuvostoliiton kanssa ja pyörin vain toisen maailmansodan aikakaudessa. 
Putin on nostanut uudestaan esiin sankaritarun Suuresta isänmaallisesta sodasta, joksi toista maailmansotaa Venäjällä kutsutaan. Hän unohtaa kokonaan, että pahimmat taistelut ja miehityksen kantoi juuri Ukraina. 
Sen seitsemänkymmenen vuoden aikana, minkä Neuvostoliitto oli olemassa, Ukrainassa tapahtui neljä kansanmurhaksi nimitettyä aikakautta. Englantilaiset historioitsijat nimittävät Ukrainaa tappotantereeksi. Stalinin noustessa valtaan Ukrainassa kuoli 3-4 miljoonaa ihmistä keinotekoisesti aiheutettuun nälänhätään, jota kutsutaan holodomoriksi. Stalin myi kaiken ukrainalaisten viljan ulkomaille ja antoi kansan kuolla. Tästä aikakaudesta ei Neuvostoliitossa saanut puhua edes Stalinin kuoltua. 
Toinen kansanmurha tapahtui 1937-38 Stalinin suuressa puhdistuksessa, jossa tapettiin lähes kaikki koulutettu kansanosa ja niin sanotut kulakit. Ellei heitä murhattu heti, he kuolivat Siperian vankileireillä. 
Sitten tuli Hitlerin joukot, jotka miehittivät Ukrainan ja pitivät kansaa ali-ihmisinä ja orjina. Samalla lähes kaikki Ukrainan juutalaiset murhattiin. 
Neljäs kansanmurha oli Stalinin ajojahti sodan jälkeen koko kansaa kohtaan. Jokaista epäiltiin natsien kätyriksi ja Hitlerin fasismin kannattajaksi. Kaikki, jotka olivat joutuneet sotavangeiksi lähetettiin kotiin palatessa vankileireille. Juuri ennen nykyistä sotaa syksyllä 2021 löydettiin Harkovan läheltä valtavat joukkohaudat, joissa oli satoja Stalinin käskystä sodan jälkeen teloitettuja ukrainalaisia.


Viides kansanmurha

Nyt Ukrainassa on menossa viides kansanmurha ja taas sen aiheuttaa Venäjän johtaja. Maan nimi on vaan muuttunut, mutta Neuvostoliiton tavat ovat ennallaan. Putin jatkaa tuota Stalinin luomaa mielikuvaa, että ukrainalaiset ovat natseja. Ukrainassa olikin 2010-20 aika äänekäs, mutta pieni ääriajattelijoiden puolue, jotka olivat natsimielisiä. Samalla tavalla kuin meillä on ollut ja on edelleen pieni porukka, jolla on fasistinen maailmankuva. Ukrainassa tähän natsiryhmään kuului ehkä pari tuhatta nuorta miestä agression huumassaan ja porukan nimi oli Azov. Heidän takiaan Putinin ei olisi kannattanut mobilisoida koko sotarepertuaariaan. Kuitenkin he tarjoavat hyvän tekosyyn, jolla hän voi omalle kansalleen selittää hyökkäyksen. Venäläiset tuntevat suurta katkeruutta siitä, mitä Hitlerin joukot heille aiheuttivat ja inho fasismia kohtaan on periytynyt isältä pojalle. 
Nykyisin tuo ukrainalainen Azov-ryhmä on siistiytynyt vanhoista natsiaatteista ja he taistelevat nyt Ukrainan armeijassa. Mariupolin Azovstalin terästehtaan taistelijat olivat juuri näitä Azovin miehiä, joita länsimaat nyt arvostavat korkealle. Noista pojista, jotka natsihörhöilivät nuoruusvuosinaan, sukeutui kunnon sotilaita ja paljon parempia kuin Putinin joukot.
Putinilla on menossa myös toisenlainen kansanmurha omia vähemmistökansallisuuksiaan kohtaan. Nyt sotilaiksi on lähtenyt Siperian perukoilta esimerkiksi burjaatteja. Suomalaisten asiantuntijoiden mukaan näitä burjaatteja on Venäjällä 0,3 % koko kansasta ja nyt kaatuneista sotilaista on 12% burjaatteja. Monet vähemmistökansallisuudet tuntevat katkeruutta toisiaan kohtaan ja kerrotaankin, että Putinin armeijassa tsetseenit ja burjaatit ovat jo ottaneet pahasti yhteen. Myös Venäjän muslimeja on palkattu sotimaan Ukrainaan ja heidän annetaan surkeilematta kaatua. 
Venäjä on vienyt Donbasin alueelta noin 200,000 Ukrainan kansalaista Venäjälle ja niistä suurin osa on lapsia. Tarpeeksi pieninä ryöstetyt lapset on helppo venäläistää. 
Tätä samaa teki Hitler, kun hän halusi kasvattaa omaa kansaansa. Kaikki vaaleat ja sinisilmäiset lapset ryöstettiin vanhemmiltaan ja annettiin saksalaisperheisiin kasvatettavaksi. Vasta Saksojen yhdistyttyä nämä jo ikäihmiset alkoivat etsiä juuriaan. Nytkin jää nähtäväksi, mikä näiden nyt ryövättyjen lasten kohtalo on. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti