torstai 18. elokuuta 2022

Huomaako kukaan?

Vuosien kokemus asiakaspalvelusta on opettanut minulle todella paljon ihmisistä ja myös itsestäni. Olen huomannut, että lähes kaikilla on yksi yhteinen piirre. Jos ihminen kulkee kadulla kuraläiskä poskessa, hän on aivan varma, että joka ainoa vastaantulija huomaa sen ja tuijottaa häntä.



Ikä tuo tervettä itsetuntoa

Koin kesällä konkreettisesti, miten paljon iän mukanaan tuoma oppi helpottaa elämää. Olin aamulla ennen työhön tuloa cittarin parkkipaikalla menossa kauppaan. Oli kaunis kesäpäivä ja minulla oli päällä mekko ja sukkahousut. Noustessani autosta huomasin, että sukissa oli keskellä säärtä leveä silmäpako. Huomioin sen ja mietin hetken, mitä tehdä ja jatkoin matkaani kauppaan unohtaen koko jutun. Vielä parikymmentä vuotta sitten kauppareissuni olisi tyssännyt siihen tai jos olisin pakottanut itseni kauppaan, olisin koko ajan kuvitellut kaikkien katsovan juuri minua.
En tiedä mistä tällainen asenne kumpuaa, että luullaan kaikkien katsovan juuri meitä. Ihminenhän on niin itsekeskeinen, ettei se paljoa välitä toisten ulkonäöstä tai tekemisistä. Toisaalta kyllähän ihminen on kova arvostelemaan toisten ulkonäköä, mutta ei niitä asioita, mitä itse kuvittelemme. 
Aika usein, jos ulkonäössä on jotain pielessä, alamme itse käyttäytyä niin omituisesti, että takuulla toiset ihmettelevät, mikä on vialla. Esimerkiksi näin käy, jos ihmiseltä on poistettu hammas. Olen monta kertaa ollut tilanteessa, kun tiskin taakse tulee henkilö, joka pitää kättään suun päällä ja mutisee jotain käden alta. Hetken keskustelun jälkeen ymmärrän, että asiakkaalta on poistettu hammas ja hän haluaa toimittaa jonkun asian niin, ettei hampaan puuttuminen näy. Tilanne on koominen, koska kuka tuijottaa toisen suuta niin tarkasti, että huomaa puuttuuko hampaita vai ei. Yleensä se vastapuoli näkee kokonaisuuden, mutta ihminen itse peiliin katsoessaan näkee vain puuttuvan hampaan. 
Tällaisessa asiakaspalvelutilanteessa minä en olisi yhtään huomannut asiakkaan hampaita ja vaikka olisin huomannutkin, niin en olisi siihen reagoinut mitenkään. Mitäs outoa siinä on, että hammas puuttuu ja joutuu odottamaan implanttia tai jotain muuta. Tämä näytelmä, mikä siitä syntyy, on sitävastoin outo. Ihmettelen, miksi asiakas ei puhu kunnolla ja tilanne on kiusallinen, kun en ymmärrä, mitä toinen haluaa ja varmasti vähän ärsyynnynkin, miksi hän ei ota kättä suun päältä pois. 
Yleensä monen puheyrityksen jälkeen asiakas siirtää käden pois ja vuolaasti kauhistelee ulkonäköään hampaan puuttumisen vuoksi. Näin minulle ja kaikille muille lähellä oleville on tullut selväksi, että häneltä puuttuu hammas. Ilman tätä episodia, kukaan ei olisi sitä tiennyt tai jos olisikin, se ei olisi ketään hetkauttanut.


Älä rajoita omaa elämääsi

Tämä on ihan inhimillistä, että kuvittelemme kaikkien pyörivän oman itsen ympärillä. Kuitenkin liiallisuuksiin mennessään se vaikeuttaa ja rajoittaa elämää hyvin paljon. Minulla on siitä esimerkki useamman vuoden takaa. 
Eräs asiakas tuli takaisin kasvohoitoa seuraavana päivänä ja näytti kännykästään kuvaa nenästään ja sanoi, että miksi päästit hänet lähtemään tämän näköisenä. Olin aivan ymmälläni, enkä yhtään ymmärtänyt, mitä hän tarkoitti, kun kuvassa oli kaikki hyvin. Asiakas oli selvästi hyvin pahoillaan, että hän oli kulkenut tuon näköisenä useamman kaupan kautta kotiin ja tilanne oli minun jäljiltäni. 
Vihdoinkin aloin ymmärtää, että toisen sieraimen reunassa oli parin millin haituva jotain valkoista ainetta, joka saattoi olla kasvopaperia, irronnutta ihosolukkoa tai jopa voidetta. Asiakas sanoi kaikkien nyt luulleen, että häneltä valui kuivunutta räkää nenästä. 
Ymmärtäessäni, mistä oli kysymys, mietin hetken, että oliko tämä vitsi, mutta onneksi tajusin ihmisen olevan hyvin tosissaan. Hän oli edellispäivänä kotiin mennessään katsonut peiliin ja huomannut nenästään roikkuvan haituvan ja kauhistui oliko kulkenut monen kaupan kautta sen näköisenä. 
Olin hyvin pahoillani hänen puolestaan, koska näin miten asia häntä vaivasi. Muuten hän oli kasvohoitoon hyvin tyytyväinen, mutta ilo himmeni näin nolon lopun takia. Yritin lohduttaa, että tuskin kukaan huomasi noin pientä haituvaa. Se suorastaan loukkasi häntä, että väitän, ettei kukaan näkisi, kun haituva oli keskellä naamaa nenässä. 
Tilanne oli hyvin vaikea ja en oikein tiennyt, miten asiaa auttaisin. Sen tapauksen jälkeen en ole asiakasta nähnyt ja ymmärrän sen hyvin. Tämä on äärimmäinen esimerkki, miten raskaasti ihminen voi ottaa toisten huomion. Tätä lievempiä tapauksia jokaisella on omissa kokemuksissaan, mutta niistä olisi hyvä päästä irti. On paljon helpompi olla, kun hyväksyy itsensä vajavaisena ja keskeneräisenä ihmisenä, jolle voi sattua monenlaista. Täydellisyyteen on turha pyrkiä, koska se tuo vain rajoitteita ja mielipahaa.






5 kommenttia:

  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  2. Taas täällä on uutuyskyselijä :D silmiini osui mainos is clinicalin cleansing complex polishista, vaikutti mielenkiintoiselta. Löytyykö Inkeri jo käyttökokemuksia? Milloin tulee valikoimiin ja mitä hintaluokkaa on? Terkuin, Timo

    VastaaPoista
  3. Tein tilauksen , näemmä tuote oli jo verkkokaupassasi, harmi ettei ehtinyt jo hetki sitten lähetettyyn, tulee sinulle postituskuluja mutta innolla jään tätä testaamaan :) Timo

    VastaaPoista
  4. Anonyymi08:45

    Torstaina 18.8. lanseerattiin iS Clinicalin uusi Cleansing Complex Polish (63€) ja se on nyt jo verkkokaupassani myynnissä. Sain sen alkuviikosta kokeiluun ja olin ihastuksissani. Puhdistus on täyteläinen geeli, jossa on pieniä rakeita joukossa ja se tuntuu hyvin lempeältä. Se sopii myös herkälle iholle ja siltä se tuntuikin. Tavallaan se on tuhdimpi versio Cleansing Complexista, mihin on lisätty pehmeitä rakeita. Erinomainen lisäys iS Clinicalin puhdistustuotteisiin ja pitäisin uutta Cleansing Complex Polishia kuorinnan ja puhdistuksen välimuotona. Suosittelen kokeilemaan.

    Inkeri

    VastaaPoista
  5. Anonyymi14:41

    Kun nuo sukkahousut mainitsit, niin kerron oman kokemuksen. Olen mies, mutta havainnut sukkahousut hyviksi alusvaatteiksi. Uteliaisuuttani olen kokeillut niitä myös shortsien kanssa. Jos kiskon jalkaani liki ihonväriset sukkahousut, niin niitä ei huomaa juuri kukaan. Mustat paksut sukkahousut aiheuttaa muutaman vastaantulijan vilkaisun sääriin, mutta korkeintaan yksi kymmenestä vastaantulijasta huomaa niitäkään.

    VastaaPoista