torstai 25. elokuuta 2022

Kasvot pitää puhdistaa, vaikka ei käyttäisikään meikkiä

Hämmästykseni on aina suuri, kun puhdistustuotteista puhuessani asiakas sanoo, ettei niitä tarvitse, koska ei käytä meikkiäkään. Tämä on täysin virheellinen käsitys ja aivan kauhistun ajatuksesta, että iho jätetään pesemättä ja kaikki lika jää hoitovoiteiden alle.


Päivän aikana ihon pintaan kerääntyy monenlaista likaa, joka pitäisi puhdistaa joka ilta.


Iho likaantuu päivän mittaan

Ihon puhdistaminen ei tarkoita pelkästään sitä, että meikki pestäisiin pois, vaan ihoon muodostuu paljon muutakin likaa. Kaksoispuhdistus on nykyisin hyvin suositeltava ihonhoitomenetelmä ja se perustuu ajatukseen, että alkupuhdistus poistaa ulkoapäin tulevan lian eli meikin, ilmansaasteet, ruuanlaiton rasvat ja kaikki muut roiskeet, mitä iholle päivän mittaan kertyy. Toinen puhdistuskerta puhdistaa ihon omat eritykset eli ihotalin, hien ja kuolleet solukot. 
Iholle kertyy yhden päivän aikana paljon puhdistettavaa huolimatta siitä, onko iho kuiva vai rasvainen tai käyttääkö meikkiä vai ei. Jo pelkässä ulkoilmassa kävely kerää ihoon monenlaista likaa. Kaupungilla kävelyssä iholle kertyy pakokaasujen rasvoja ja muuta ilmansaastetta, mitä kaupunki-ilma sisältää. Sateisena päivänä sadevedestä iholle tulee jopa raskasmetalleja ja happoja riippuen siitä, mistä teollisuusalueelta sadepilvet tulevat. Keväisin ihoon kiinnittyy katupöly, siitepöly ja monet muut pienhiukkaset.
Työn touhussa päivän mittaan iholle roiskuu monenlaisia aineita, mitkä eivät ole hyväksi iholle ja ne pitäisi puhdistaa pois joka ilta. Puutarhatöissä ihoon tulee multaa, hiekkaa ja muuta maa-ainesta ja niissä voi olla jopa sieni-itiöitä, jotka jäävät ihoa ärsyttämään. Nämä eivät huuhtoudu pelkällä vedellä, vaan siihen tarvitaan myös pesuainetta. Mitään voimakasta puhdistustuotetta ei pidä käyttää, vaan jokaiselle ihotyypille löytyy omansa.


Ihon eritystoiminta on jatkuvaa

Sen lisäksi, että iho likaantuu ulkoapäin tulevista aineista, iho itsekin tuottaa eritteitä, jotka pitää poistaa. Ihohuokoset erittävät rasvaa eli ihotalia koko ajan ja myös kuivalla iholla on talineritystä. Ihotali muodostaa ihon pintaan rasvakerroksen, joka on tärkeä osa ihon omaa suojabarriääriä. Näin luonto on suunnitellut, että ihon pitää pystyä suojaamaan itseään. 
Moni ikäiseni ohut ja kuivaihoinen epäilee, ettei heillä enää mitään rasvaa erity, mutta kyllä sitä erittyy, vaikka huomattavasti vähemmän kuin nuorella ja rasvaisella iholla. Toinen erite on hiki, mitä päivän mittaan kertyy ihon pintaan todella paljon. Tähän tahmeaan hiki- ja talikerrokseen tarttuu hyvin kaikki ulkoapäin tuleva lika ja se sitten pyörii ihon pinnassa koko päivän. 
Kolmas ihon itsensä tuottama ”lika” on hilseily eli kuolleet solukot. Niitä poistuu miljoonia vuorokaudessa ja niistäkin kertyy paksu kalvo iholle, ellei niitä kuori pois. Tällainen hiki, tali ja hilseilymassa on erittäin hyvä alusta kaikelle bakteeritoiminnalle ja iholle alkaa syntymään tulehtuneita näppyjä ja huokoset tukkeutuvat. 
Nuorena alle nelikymppisenä ihon talineritys on voimakkaimmillaan, mutta myöhemmin taas hien eritys lisääntyy. Vaihdevuosi-iässä yön aikana hikoiluaallot nostavat ihon pintaan myös ihotalia ja aamulla iholla onkin jo paksu kerros hiki- ja taliseosta.
Tällainen rasvapohjainen lika ei irtoa pelkkään veteen, vaan siihen tarvitaan aina puhdistusainetta. Nyt Tähtitarjouksena oleva YB:n Nourishing Cleansing Oil NYT 45€ (58€) puhdistusöljy on aivan erinomainen tuote kaikille ihotyypeille. Varsinkin ne, jotka pelkäävät puhdistuksen kuivattavaa vaikutusta, huomaavat miten hoitava hyvä puhdistustuote voi olla. 





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti