sunnuntai 7. elokuuta 2022

Yrittäjällä pitää olla hyvä terveys ja korkea stressinsietokyky

Näin kesälomien aikaan nousee useammin keskusteluun erot yrittäjän ja palkansaajan lomailussa. Keskustelut asiakkaiden kanssa sivuavat usein myös jaksamista, sairauslomia ja työelämän kiirettä sekä muita haasteita.



Yrittäjällä pitää olla rautainen terveys

Kirjoitan tästä aiheesta siksikin, että moni juuri ammattiin valmistunut pohtii yrityksen aloittamista ja moni asia pitää miettiä perusteellisesti ennen kuin lähtee yrittäjäksi. Uusyrityskeskuksissa yms. kerrotaan yleensä enemmän yrittäjyyden hyvistä puolista, koska Suomessa tarvitaan lisää yrityksiä ja yrittäjiä. 
Yksinyrittäjäkin työllistää useita eri ihmisiä ja osallistuu heidän palkan maksuun. Omasta firmastani tiedän työllistäväni tilitoimistoa, siivoojaa, somea tuottavaa yrittäjää ja teen useammalle maahantuojalle vuodessa sen verran suuret ostot, että maksan heidän yhden työntekijän palkan. Tämän työllisyysvaikutuksen vuoksi yksinyrittäjäkin on tärkeä osa talouselämää.
Yksi suurimpia haittapuolia yrittäjyydessä on se, ettei sairauslomiin ole mahdollisuutta. Itse en ole 42 vuoden aikana ollut kuin muutamia päiviä sairauslomalla. Tämä ei tarkoita sitä, että en koskaan sairastaisi, mutta kynnys jäädä kotiin sairastamaan on äärettömän korkea ja yrittäjät yleensä nostavat itsensä haudastakin työhön. 
Olen ollut elämäni aikana yhdessä pienehkössä leikkauksessa, josta yleensä ollaan sairauslomalla kolmisen viikkoa. Itse menin torstai-iltana sairaalaan ja lähdin sieltä sunnuntaina ja tulin maanantaiaamuna työhön, eikä lääkäri edes tarjonnut sairauslomaa. Tämä on täysin tyypillistä yrittäjälle. 
Se ei johdu siitä, etteikö meilläkin ole sairauspäiväraha, joka määräytyy sen mukaan, miten maksamme YEL-maksuja. Yleensä alkava yrittäjä ja suurin osa pienyrittäjistä maksavat liian pientä YEL-maksua, koska se on niin iso kuluerä. 
Me siis itse saamme pientä sairauspäivärahaa, mutta kuka elättää yrityksen, ellei se tuota mitään. Firman kaikki menot, vuokrat, sähköt, kirjanpito, varaston ylläpito ym. pitää löytyä jostain ja ellei yrittäjä ole kerännyt säästöjä, muuta mahdollisuutta ei ole, kuin tulla työhön. Hyvin harva pienyrittäjä ainakaan aluksi pystyy keräämään minkäänlaisia säästöjä, koska tulot hädin tuskin riittävät elämiseen. Yleensä yrittäjät elävät huomattavasti pienemmällä palkalla kuin palkansaajat. 


Paineensietokyky pitää olla korkea

Yrittäjä elää aina täydellisessä epävarmuudessa ja koskaan ei tiedä, onko työtä enää parin viikon tai kuukauden kuluttua. Moni muukin asia tuo epävarmuutta ja ellei tätä siedä, kannattaa harkita tarkkaan, onko järkevää lähteä yrittäjäksi. 
Itse olen ollut mukana useissa työpsykologin testauksissa, kun olen osallistunut erilaisiin mentorointiprojekteihin. Nämä ovat olleet mielenkiintoisia ja joskus jopa pari päivää kestäviä testejä, jotka lisäävät itsetuntemusta. Näiden testien perusteella omaan poikkeuksellisen korkean stressinsietokyvyn.
Sekin on ollut mielenkiintoista tietää, että testien mukaan olen paineenkin alaisena hyvin luova ja pystyn huomioimaan toiset ihmiset, vaikka oma mieli myllertäisikin. Tämä varmaan johtuu jo perintötekijöistä ja uskoakseni minulla on ”yrittäjägeeni”, koska olen yrittäjän tytär. Uskon myös, että sotahistoriaharrastukseni on ollut siedätyshoitoa kestämään vaikeita ja pahoja asioita ilman, että ne vaikuttaisivat toimintakykyyni tai mielialaani. Tunnen kyllä suurta myötätuntoa ja surua esimerkiksi Ukrainan sodan uhreja kohtaan, mutta ne eivät enää järkytä. Tärkein opettaja paineen sietämisessä on ollut tämä pitkä ura yrittäjänä. Nykyisin tuskin mikään enää hetkauttaa ja siksi selvisin koronastakin aika pienin vaurioin. 
Lähtiessä yrittäjäksi nämä asiat pitää käydä läpi ja selvittää oma tapa toimia. Kenenkään elimistö ei kestä, jos verenpaine on jatkuvasti koholla turhan suremisen takia. Tietenkään en tarkoita, etteikö monessa muussakin työssä koeta stressiä, mutta yrittäjänä se on ainakin varmasti aina mukana. 
Yrittäjän pitää olla myös täysin itseohjautuva. Kukaan ei tule sanomaan, mitä pitää tehdä, vaan kaikki on keksittävä itse. Ei kukaan tule kertomaan minulle, että perustahan Inkeri verkkokauppa ja siirrä markkinointi someen. Eikä kukaan neuvo, mitä hoitoja kannattaa tehdä ja millaisia tuotteita otetaan myyntiin. Yrittäjyyden vapaus tuo myös suuren vastuun.
Sitten pitää myös huomioida, miten puoliso ja perhe jaksaa toisen työn, joka on enemmän kuin työ, vaan se on elämäntapa. Tiedän, että yrittäjille tulee todella paljon ongelmia puolisoiden kanssa, koska työ ja oma firma menee monessa asiassa edelle.
Voin kertoa esimerkin omasta elämästäni, joka ei todellakaan ole minulle kunniaksi. Kahden aikuisen ja kolmen kissan perheessä kotihommat on helppo jakaa ja itse en juurikaan tee viikolla mitään kodin eteen, koska olen kotona vasta klo 20-21. Mieheni pyörittää lähes kokonaan arkisin meidän kotiasioita ja onneksi hän tykkää ruuanlaitosta, sisustamisesta ja siivouksesta. 
Noin vuosi sitten tulin perjantai-iltana kotiin iltakahdeksan maissa ja uppouduin tapani mukaan johonkin sotadokumenttiin olohuoneen sohvalla. Parin tunnin päästä mieheni kysyi, että huomaanko mitään uutta. Katselin ympärilleni ja minun oli pakko myöntää, etten nähnyt mitään erilaista kuin ennen. Mieheni oli ostanut olohuoneeseen uudet verhot ja laittanut ne paikalleen ja minä olin niin sokea ja ajatuksissani, etten niitä huomannut. 
Tästä on kyllä tullut monta kertaa naurua ja kauhisteluja suvun ja ystävien kesken. Myönnän, että olen usein niin ajatuksissani ja työasioissa kiinni vielä kotonakin, etten näe enkä huomaa mitään. Onneksi mieheni sietää tämän ominaisuuden ja osaa nauraa minun hoksaamattomuudelle. Toki olen sen jälkeen kehunut moneen kertaan, miten hienot verhot hän osasi ostaa. :)







1 kommentti:

  1. Yrittäjyys kuulostaa haasteelliselta, mutta se on minua aina kovasti kiinnostanut. Olenkin miettinyt, jos lähtisi kokeilemaan kevytyrittäjyyttä. Saa siihen sen laskutuspalvelun joka on sitten apuna byrokraattisissa hommissa. Kiitos tästä postauksesta! Stressin sietokyky varmasti saa olla korkea.

    VastaaPoista