tiistai 6. joulukuuta 2022

Hyvää itsenäisyyspäivää!

Suomi on täysin eri tilanteessa kuin vuosi sitten itsenäisyyspäivänä. Kuka olisi uskonut vielä viime vuonna, että joudumme seuraamaan sotaa Euroopassa ja omaakin puolustusvalmiutta ja varautumista on pitänyt lisätä. 


Hyvää itsenäisyyspäivää kaikille! 


Oliko aika otollinen uudelle sodalle?

Olen miettinyt pitkin vuotta tarvitsiko ihmiskunta uuden sodan, jotta elämän tärkeysjärjestys palautuu todellisuuteen? Olen koko ikäni harrastanut sotahistoriaa ja puhunut sodista ja Suomen itsenäisyystaisteluista tarkoituksenani tukea rauhaa. Ajatukseni on aina ollut, että niin kauan kuin muistetaan edellisen sodan kauhut, pysytään erossa uudesta sodasta. Tätä ajatusta käyttäen olen huomannut uuden sodan mahdollisuuden jo 10-15-vuotta sitten. 
Päättävässä asemassa olevat 30-40-vuotiaat ovat jo menettäneet omakohtaisen kokemuksen sotaan ja rauhan tilaa on pidetty itsestäänselvyytenä. Nuoremmilla päättäjillä ei ole enää mummuja ja pappoja, jotka muistuttaisivat sodan kauhuista. Sota on joku kaukainen ajatus, joka ei koske heitä. 
Nykyiset nelikymppiset suhtautuvat minun harrastukseeni suorastaan halveksivasti tai niin kauhuissaan, ettei sodista saa edes puhua. Olen pitänyt sitä huonona merkkinä ajatusmaailman muuttumisesta. Moni ei ole enää yhtään kiinnostunut siitä, miten Suomen hyvinvointi on syntynyt ja miten edeltävät sukupolvet ovat siitä taistelleet. 
Enemmän kiinnostaa ihmisten ulkonäkö, ollaanko lihavia vai laihoja tai kodin sisustaminen viimeisten trendien mukaan. Konstaillaan myös puheilmaisuilla ja sanat, mitkä omassa lapsuudessani olivat normaaleja, ovat nyt vihapuhetta. Onko pitänyt etsiä vihollisia lähes olemattomasta, kun muita vihollisuuksia ei ole? 

Ukrainan ja Suomen sodilla on paljon yhtäläisyyksiä

Itselleni on ollut suuri pohdinnan aihe, miksi länsimaat ja minä mukaan lukien, ei ymmärretty mihin Putinin valta Venäjällä oli menossa. Luotimme siihen, että Venäjällä rakennetaan demokratiaa, eivätkä he himoitse lisää valtaa. 
Siinä tehtiin suuri virhe, mutta onneksi Suomessa ei ehditty ajaa puolustusvoimia alas. Näinhän on tehty monessa maassa ja nyt asekauppa käy kuumana. Venäjä ei ole muuttunut mitenkään Neuvostoliiton ajoista ja aluevaatimukset ovat samassa vaiheessa kuin 1939. Nyt suunta on Ukrainaan, Moldoviaan ja Georgiaan ja 1930-luvulla se oli Itämeren alueeseen Baltiaan, Puolaan ja Suomeen. Ainoa, joka stoppasi aluevaatimukset oli Suomi, mutta me jäimme täysin yksin. Onneksi Ukrainan kohdalla on käynyt toisin ja sillä onkin mahdollisuus selviytyä voittajana länsimaiden tuen avulla. 
Yhtäläisyyksiä on siinäkin, että Suomellakin oli politiikan ulkopuolelta tullut pääministeri ja myöhemmin presidentti eli Risto Ryti. Hän oli lähinnä talousmies ja Suomen Pankin johtaja, mutta hänet painostettiin pääministeriksi talvisodan alkaessa. Ryti hoiti myös presidentin tehtäviä moneen otteeseen pääministerikautenaan, koska presidentti Kyösti Kallio oli jo niin sairas. 
Risto Ryti pelasti Suomen tehdessään sopimuksen Saksan kanssa omissa nimissään, eikä sitonut siihen Suomea. Nyt näyttää siltä, että Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi pelastaa oman maansa asettuessaan vahvaksi ja karismaattiseksi johtajaksi. 
Putin teki prikulleen saman virheen kuin Stalin teki Suomen kohdalla 1939. Stalin luuli, että Suomi on vallattu viikossa ja kansa ottaa iloiten vastaan Neuvostoliiton sotilaat. Stalinille oli täysi yllätys, että Suomi nousikin vastarintaan ja vielä pystyi torjumaan valtavan Neuvostoliiton armeijan. 
Tähän samaan väärään luuloon Putin kompastui, kun kuvitteli muutamassa päivässä asettavansa nukkehallitsijan Kiovaan. Se osoittaa Putinin ja hänen hallintonsa suurta tyhmyyttä ja myös sitä, että he itsekin uskoivat vääristelemäänsä Neuvostoliiton historiaan. 

Hyvää itsenäisyyspäivää Suomelle ja myös Ukrainalle! 







Osallistu jouluarvontoihin tykkäämällä sekä kommentoimalla postauksia Facebookissa, Instagramissa ja/tai blogissa Purkkiarmeijan komentaja. Arvontapäivät ovat kaikki joulua edeltävät sunnuntait ja keskiviikot. Palkintoina vähintään 50€ arvoisia tuotteita!

6 kommenttia:

  1. Anonyymi07:50

    Hyvää itsenäisyyspäivää! - Sari P

    VastaaPoista
  2. Hyvää itsenäisyyspäivää 🇫🇮 🇺🇦

    VastaaPoista
  3. Anonyymi10:15

    Inkerin sotatietoa on aina valaisevaa lukea. - Pia

    VastaaPoista
  4. Hyvää itsenäisyyspäivää-Nina

    VastaaPoista
  5. Anonyymi11:31

    Hyvää Itsenäisyyspäivää Inkerille!
    Paula.susanna@hotmail.com

    VastaaPoista
  6. Anonyymi14:40

    Viittaan myös aiempaan postaukseen harrastuksestasi ja totean, että sotahistoria on mielestäni erittäin salonkikelpoinen ja kunniakas harrastus. Ylipäätään on kunnioitettavaa pyrkiä olemaan selvillä maailmanmenosta oman kuplan ulkopuolella.

    Tänään oli Helsingin Sanomissa ansiokas Heikki Aittokosken juttu otsikolla Elefantti, jota ei nähty. Siinä käydään läpi, millaisena Ukrainan tilanne näyttäytyi Suomen KIovan-lähetystön näkökulmasta 1990-luvulla. Maahan itsenäistyi 1991.

    Lähetystösihteeri Irma Jääskeläisen hauskastikin kirjoittamat sähkeraportit ovat vuoden 2022 näkökulmasta häkellyttävän osuvia.

    Lähetystösihteeri kirjoitti 1994, että näyttää siltä, että Venäjä liimaa pala palalta kasaan murtunutta imperiumiaan - rauhallisesti ja johdonmukaisesti. Venäjä ja Ukraina olivat jonkin kuullun kommentin mukaan kuin kaksoset, ehkä jopa siamilaiset kaksoset.

    Jutussa sanotaan, että lähetystösihteeri ei ole ollut ulkoministeriön palveluksessa enää 2000-luvun alun jälkeen.

    Hyvää itsenäisyyspäivää! Pää kylmänä ja sydän lämpimänä eteenpäin.

    Leena

    VastaaPoista