maanantai 26. joulukuuta 2022

Suuri isänmaallinen sota

Joulu on minulle aina lukemisen aikaa ja perinteisesti olen uppoutunut sotahistoriaan. Nykyisin kaikki, mitä luen toisesta maailmansodasta tai muista lähiaikojen sodista tuo mieleen Ukrainan ja Venäjän sodan ja alan analysoimaan sitä samalla lukiessani. 


Menneisyyden sotasankarit 

Mediassa on moneen kertaan spekuloitu millaisia mahdollisuuksia on sodan loppumiseen. Suurin osa asiantuntijoista on skeptisiä, eivätkä he pysty näkemään rauhan mahdollisuutta. Minäkin olen pohtinut asiaa monelta kantilta ja pohjaan ajatukseni oppeihini historiasta.
En voi uskoa, että Putin ja hänen hallintonsa suostuisi mihinkään tasapeliin tai tekisi rauhan altavastaajan asemasta. Kremlin hallinto on sen ikäluokan miehiä, että heidän isänsä ovat olleet suuren isänmaallisen sodan sankareita ja heidät on kasvatettu ihannoimaan Neuvostoliittoa. 
Neuvostoliitossa eli myytti, että toinen maailmansota voitettiin heidän ansiosta ja sotaa kutsutaan suureksi isänmaalliseksi sodaksi. Viimeisen kymmenen vuoden aikana tämä ajatus on kaivettu esiin ja Venäjällä on slogan ”me teimme sen 1941-1945”. Koko toisen maailmansodan historia on muutettu vastaamaan suurta sankaritarinaa Neuvostoliiton voittamattomuudesta. 
Missään ei vahingossakaan mainita, että 95% aseistuksesta ja muista tarvikkeista tuli USA:sta. Neuvostoliitto ei olisi pystynyt mitenkään vastustamaan Hitlerin joukkoja ilman massiivista apua USA:sta. Tällaista ei missään historian kirjassa Neuvostoliiton aikana, eikä nykyvenäjälläkään mainita. Neuvostoliiton sotimistapa oli toisessa maailmansodassa hyvin säälimätön ja omia sotilaita tapatettiin surutta. Siinä suhteessakaan mikään ei ole muuttunut. 


Pahin vaihtoehto

Itse näen pahimpana vaihtoehtona sen, että Putinin hallinto pystyy kokonaan aivopesemään kansan ja viha länsimaita kohtaan olisi totaalinen. Jo nyt kansa on ollut niin uutispimennossa, että suurin osa uskoo Putinin olevan hyvä mies ja Ukrainan natsit on pakko tuhota. 
Koko oppositio ja toisinajattelijat on vaiennettu, eikä ole ketään, joka kertoisi muuta kuin viralliset valtion tv-kanavat ja media. Sellaisessa tilanteessa voi lietsoa koko kansan sodan taakse, kun he oikeasti uskovat olevansa vaarassa ja isänmaa pitää pelastaa. Tällaista harhaahan on Pohjois-Koreassa pystytty yläpitämään vuosikymmenet. Venäläisillä on myös pitkä kokemus valtion harhoihin uskomisesta Neuvostoliiton ajoilta, joten pahaa pelkään, että kansalle on helppo uskotella mitä vaan.
Neuvostoliittolaisethan ihmisinä taistelivat toisessa maailmansodassa hyvin sinnikkäästi ja he olivat aidosti isänmaan puolella. Pelkään, että tällainen vimma saadaan lietsottua kansaan uudelleen ja he ovat valmiita hyökkäämään vaikka Nato-maahan, kun uskovat itse olevansa vaarassa. 
Sellaisesta tilanteesta lähtisi liikkeelle kolmas maailmansota ja tällä hetkellä näyttää siltä, ettei Putin edes yritä sitä välttää.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti