lauantai 17. joulukuuta 2022

Onko vanhusten hoito kaaoksessa?

Puran taas mielipahaani näistä vanhustenhoitoasioista kirjoittamalla. Nyt, kun oma isäni on kuollut, eikä äitini tai anoppini vielä tarvitse hoitoa, minulla ei tule omakohtaisia kokemuksia vanhusten hoidosta, mutta seuraan tarkkaan, mitä media niistä kertoo. 



Kylmissään palelevia vanhuksia

Sain kirjoitusaiheen siitä, kun hiljattain Hämeen Sanomissa kerrottiin erään vanhustentalon huonelämpötilaksi 15 astetta. Vanhuksen omainen oli tehnyt siitä valituksen AVI:in eli Aluehallintovirastoon jo viime talvena, eikä ollut vielä nytkään vuoden päästä saanut siihen vastausta. Kyseisen paikkakunnan vastuullista virkamiestä myös haastateltiin, mutta vastaus oli aika ympäripyöreä, vaikka toki hänkin myönsi, että niin alhainen lämpötila ei saisi olla. 
Lehtijutusta tuli mieleeni oma kokemukseni vanhustentalosta, jossa isäni oli vielä vuosi sitten. Juuri viime joulun aikoihin olin itse epätietoinen, miten toimia, kun isäni huoneen lämpötila oli myös tuo 15 astetta. Äitini oli seurannut huoneen lämpömittaria jo pidemmän aikaa ja se ei ylittänyt 17 astetta, vaan oli koko ajan alhaisempi. 
Kerroin tästä hoitajille ja näytin talon omaa lämpömittaria, joka oli isäni huoneessa. Hoitajat olivat kovin hämmästyneitä, kun ei kukaan muu ole valittanut lämpötilasta, eikä heidän mielestään huoneessa ollut kylmä. 
Ainoa ratkaisu, minkä keksin oli hankkia lisälämmitin huoneeseen ja kerroin hoitajille, että tuon heti seuraavana päivänä sellaisen. Aamulla minulle soitettiin, ettei huoneeseen saa viedä omaa patteria, mutta he olivat kutsuneet huoltomiehen paikalle.
Muutaman päivän päästä menin käymään ja huone olikin ihan lämmin ja mittari näytti 21 astetta. Ihmettelin hoitajille, mitä oikein oli tapahtunut ja he kertoivat huoltomiehen ilmanneen patterit ja huoltanut ne muutenkin. Kertomuksen mukaan huoltomies ei ollut katsonut pattereita kolmeen vuoteen. Huoltotyöt oli ulkoistettu silloin kolme vuotta sitten ja huoltomiestä ei oltu kutsuttu kalliin hinnan takia. 
Olin ihan ihmeissäni tilanteesta ja luulin sen olleen aivan ainutlaatuinen. Nyt tuo Hämeen Sanomien juttu herätti asian uudelleen mieleeni ja ymmärsinkin tämän kylmyyden olevan yleistä vanhustenhoitopaikoissa ja varsinkin nyt, kun sähkön hinta on pilvissä. 
Olin viime vuonna hyvin ärsyyntynyt tuosta isäni hoitopaikan tilanteesta, että kukaan ei kutsu huoltomiestä ellei omainen ala tiukasti vaatimaan muutosta asioihin. Äitini oli puhunut jo pari viikkoa hoitajille tuon huoneen kylmyydestä, mutta hänen jutuistaan ei välitetty. Äitini vei myös meiltä kotoa useamman peiton isälleni, kun hoitopaikasta ei löytynyt muuta lisälämmikettä kuin hartioilla käytettäviä shaaleja. Onneksi minun ei tarvitse enää kantaa huolta omien vanhusten hoidosta.


Huonokuntoiset vanhukset yksin kotona

Useana päivänä on uutisoitu sairaaloiden päivystysten kriisitilanteista, kun potilaita on liikaa. Ruuhka johtuu siitä, ettei hoitoa tarvitseville löydy jatkohoitopaikkoja. 
Ajattelin heti jutut kuultuani, että pitihän se tietää, ettei hoitopaikat riitä nykyiselle vanhusväestölle. Se tuskin on yllätys päättäjille, jotka ovat itse päätöksillään ajaneet tilanteen tähän. Suomessa on suuri määrä vanhuksia, jotka ovat yksin kotona kotihoidon käyntien avulla. Vanhus ei ehkä pääse itse sängystä ylös ja hän vain odottaa kotihoidon käyntejä muutaman tunnin välein. Ei ihme, jos siinä tilanteessa masentuu ja on peloissaan. 
Tiedän monia ihmisiä, lähinnä asiakkaitani, jotka epätoivoisesti hakevat vanhuksilleen jotain hoitopaikkaa, kun vanhus ei yksinkertaisesti pärjää kotona. Hoidontarvekartoituksia on tehty, mutta hoitopaikkoja ei vain ole vapaana. Tyypillinen tilanne on se, että vanhus sinnittelee kotona, vaikka hän ehdottomasti kuntonsa puolesta tarvitsisi paikan palvelutalosta tms. Sitten tapahtuu joku kaatuminen tai sairauskohtaus ja vanhus viedään päivystykseen. Vasta päivystyksessä huomataan, ettei kyseistä vanhusta voida palauttaa yksin kotiin ja vasta sitten alkaa hoitopaikan etsintä. 
Näinhän kävi isällenikin. Hän pääsi viikon intervallihoitojaksolle ja hoitopaikasta todettiin, että häntä ei voi kotiuttaa, kun kunto on niin huono. Kunto oli ollut samanlainen jo pitkään, mutta kotihoito katsoi, että kyllä hän kotona pärjää. 
Ilmeisesti nyt tämä vanhusten huonosti hoidettu avuntarve on räjähtänyt käsiin juuri näillä päivystysvastaanotoilla. Olen tästäkin ärsyyntynyt, koska kyllähän on ollut nähtävissä, ettei asiat suju näin ja joku katastrofi vanhustenhoidossa tapahtuu. Hoitopaikkoja ja hoitajia tarvitaan paljon lisää ja siihen tarvitaan rahaa. Valitettavasti en kyllä keksi, mistä nämä rahat otetaan.






Osallistu jouluarvontoihin kommentoimalla postauksia Facebookissa, Instagramissa ja/tai blogissa Purkkiarmeijan komentaja. Arvontapäivät ovat kaikki joulua edeltävät sunnuntait ja keskiviikot. Palkintoina vähintään 50€ arvoisia tuotteita.

5 kommenttia:

  1. Anonyymi09:07

    Harmillista että tilanne on päätynyt näin huonoksi.
    Pirjo
    pirjo.seppala52@gmail.com

    VastaaPoista
  2. Surullisella tolalla tuntuu asiat olevan...

    VastaaPoista
  3. Näistä terveydenhoitoon liittyvistä ongelmista on puhuttu jo vuosia ja silti terveydenhoidosta jatkuvasti leikataan. En voi tajuta päättäjien lyhytnäköisyyttä ja mielenjuoksua.

    VastaaPoista
  4. Anonyymi21:20

    Onneksi omat vanhemmat saivat olla hyvissä hoitopaikoissa viimeiset vuodet. Samaa toivoisin muillekin vanhuksille. tiina.palomaki(at)kolumbus.fi

    VastaaPoista
  5. Anonyymi20:44

    Voimia ikäihmisille ja omaisille. - Pia

    VastaaPoista