keskiviikko 14. joulukuuta 2022

Kiinalainen juttu

En olisi ikinä uskonut, että joudun kokemaan tilanteen, jossa Kiinan politiikka vaikuttaa yritykseni toimintaan. Nyt se on arkipäivää, enkä usko, että Kiinan vaikutukset talouselämään loppuisivat minun yrittäjäuran aikana. 


Osallistu Jouluarvontoihin kommentoimalla julkaisuja Facebookissa, Instagramissa ja/tai blogissa Purkkiarmeijan komentaja.


Kiina on osallisena kaikessa

Ärsyyntymiseni Kiinaan johtuu siitä, että olen konkreettisesti kokenut Kiinan merkityksen omassa hoitolassani. Olen aina käyttänyt ja myynyt parasta ammattikosmetiikkaa, mitä maailmasta on löytynyt ja päätynyt näihin amerikkalaisiin sarjoihin. Tietysti haluaisin myydä kotimaisia tuotteita, mutta se on täysin mahdotonta. Sitten laatu ja hoitotulokset eivät enää täyttäisi minun vaatimuksiani, joten se aika, kun suomalainen ammattikosmetiikka olisi tarpeeksi tasokasta, ei ole edes näkyvissä. 
Minulle on ollut aina tärkeää, että käyttämäni tuotesarjat ovat eettisesti moitteettomia ja täyttävät kaikki ympäristösäädökset ja muut sen kaltaiset asiat. Dermalogica, iS Clinical ja YB ovat koko ajan kehittämässä kierrätystä ja muita tärkeitä asioita. En koskaan tullut ajatelleeksi, että niillä on jotain tekemistä Kiinan kanssa, niin kuin en myöskään tiennyt, että suomalaisten käyttämät lääkkeet tehdään Kiinassa. Näiden käyttämieni kosmetiikkasarjojen sidos Kiinaan on pakkausmateriaalit ja yksittäiset raaka-aineet. 
Nyt näyttää siltä, että Kiinan koronasulut sulkivat isoja tehtaita ja amerikkalainen tai eurooppalainen kosmetiikkateollisuus ei saa purkkeja, tuubeja, tippapulloja ja muuta materiaalia, joihin kosmetiikka pakataan. Tästä johtuu, että viime viikkoina Dermalogican tuotteita on Suomesta loppu. 
Dermalogican ja hoitolani suosikkivoiteet Skin Smoothing Cream (100ml 67€) ja Intensive Moisture Balance (100ml 79€) loppuivat Suomesta hiukan ennen Black Fridayta. Voin kertoa, että se aiheutti melkeinpä kaaoksen ja vaikuttaa työhöni vielä pitkään. Näiden kahden suursuosikin lisäksi loppui moni muukin tuote ja Youngbloodilla on koko syksyn puuttunut meikkisävyjä. Kiina on yksi maailman suurimmista väripigmentin tuottajista ja siksi ei pystytä tekemään kaikkia meikkisävyjä. 
Ketju on seuraavanlainen. Kiinan tiukka koronan nollatoleranssi sulkee isoja kaupunkeja ihan muutaman tartunnan takia. Ihmiset eivät pääse työhön ja tehtaat suljetaan eli tavaran tuotanto loppuu. Tämän takia kosmetiikkateollisuus ei saa pakkausmateriaaleja ja tuotteita ei pystytä tekemään. Sitten hämeenlinnalainen pieni kauneushoitola myy ei-oota.


Dermalogican kaikki tuotteet ovat nyt Suomessa

Tällä hetkellä kriisi on ohitettu ja Dermalogican iso tuotekuorma tullattiin juuri ja on nyt matkalla hoitoloihin. Kuitenkin tämä tilanne lisäsi työmäärääni noin pari tuntia joka päivä. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että kun normaalisti lähden työstä noin klo 19-20 olin nyt kotona kello 22.00. 
Siitä pidän kiinni, että yöuniani en menetä ja aamujani en paljoakaan aikaista. Nyt on kuitenkin pitänyt olla puhelimessa tai sähköpostin äärellä jo kello kahdeksan, kun maahantuojilla alkaa työt. Selvitän heti aamusta, mikä tilanne missäkin firmassa on ja millä korvaan puuttuvia tuotteita. Stressiä lisää se, miten nopeasti tavaraerät pääsevät tullista läpi. Tietysti on erittäin tärkeää, että tulli tekee pistokokeita, onko tuotteet niitä, mitä purkissa lukee yms. Kiiretilanteessa se on raivostuttava hidaste, mikä tuottaa oman jännityksensä. Se on aina paha merkki, jos maahantuoja kertoo, että kuorma on jäänyt tulliin. Silloin aikataulu voi venyä miten pitkään tahansa.
Päivän mittaan laitan kymmeniä tekstiviestejä ja sähköposteja asiakkaille lähinnä verkkokauppaan liittyen ja kerron tuotteiden viipymisestä. Ikävintä on, kun asiakas tulee ostoksille ja on pakko sanoa, ettei kyseisiä tuotteita ole, eikä niiden saamisestakaan ole varmuutta. Teen aina listan asiakkaista kuka odottaa mitäkin tuotetta ja sitten viestittelen heille, kun tuotteet ovat hoitolassa. Yleensä en ehdi kaikkia viestejä laittamaan päivän aikana, vaan jään tekemään niitä viimeisen asiakkaan jälkeen. Kotona vielä ennen nukkumaan menoa teen tilauslistat ja yritän kuvioida tilanteen niin, että tappiot jäisivät mahdollisimman vähäisiksi. 
Näiden ylimääräisten iltatöiden takia en ole ehtinyt laittamaan joulukoristeita ajoissa ja parvekkeen somistus oli yli viikon myöhässä. Onneksi en yleensä ota paineita asioista, joille en voi mitään. En valvo näiden takia, enkä sure niitä sen enempää. Asioilla on tapana järjestyä ja niin on nytkin. Hyllyt ovat täynnä ja joulukoristeet paikoillaan. 


Osallistu Jouluarvontoihin kommentoimalla julkaisuja Facebookissa, Instagramissa ja/tai blogissa Purkkiarmeijan komentaja. Arvontapäivät ovat kaikki joulua edeltävät sunnuntait ja keskiviikot. Palkintoina vähintään 50€ arvoisia tuotteita!








Joko olet liittynyt postituslistalle? Liity nyt ja saat ensimmäisenä tietoa tulevista tarjouksista ja kauneushoitolan tapahtumista! Tilaa uutiskirje TÄSTÄ

6 kommenttia:

  1. Anonyymi09:26

    Hyvää joulunodotusta :) Pia

    VastaaPoista
  2. Anonyymi09:26

    Kiitos, kun kirjoitit.

    Mielenkiintoinen osoitus globalisaatiosta ja yhden talousmahdin vaikutuksesta. Kiina on pakkauksissa, lääkkeiden ainesosissa ja vaikkapa mansikkana Suomessa valmistetussa jugurtissa.

    Ollapa keksijä: universaali pakkaukseton pakkaus olisi kova juttu. Jokin biohajoava kääre kaikkeen kosmetiikkaan. Onhan niitä jossain määrin kehitettykin, tietääkseni. Valmistuksen ei pitäisi antaa valua sinne, missä on eniten lähes ilmaista työvoimaa.

    Leena

    VastaaPoista
  3. Kiinassa on meno todella hurjaa kun vertaa Suomen rajoituksiin..
    Toivottavasti stressi alkaa helpottamaan ja saat laitettua ne koristeet kotiisi

    VastaaPoista
  4. Maailman tilanne on aivan sekaisin ja hullummaksi tuntuu menevän ☹️

    VastaaPoista
  5. Koitan välttää Made in China / P.R.C tuotteita parhaani mukaan.

    VastaaPoista
  6. Anonyymi22:14

    Nyt on huomattu, kuinka riippuvaisia ollaan yhdestä maasta, mikä ei ole hyvä asia. tiina.palomaki(at)kolumbus.fi

    VastaaPoista