torstai 6. huhtikuuta 2023

Nuorta ei saa syyllistää akneihosta

Kevät on ajankohta, kun ihonpuhdistuksissa käy paljon nuoria. He haluavat ihon kuntoon ennen ylioppilasjuhlia tai muita valmistujaisia. Nuoret miehet valmistautuvat menemään armeijaan ja hoitavat ihon, jottei se menisi varusmiesaikana huonoon kuntoon.


Kasvohoidoissa käy paljon myös teinipoikia ja nuoria miehiä, jotka ymmärtävät ihon kunnon tärkeyden.


Ruokavalio ei auta ihon rasvaisuuteen

Kuulen usein kuinka nuorelle sanotaan, että kasvoissa on finnejä karkin syönnin tai muun ruuan takia. Tyttöjä paheksutaan meikkaamisesta ja annetaan neuvoja kasvojen pesuun. Nämä väärät käsitykset eivät ole muuttuneet mihinkään työvuosieni aikana. 
Tunnen syvää mielipahaa niiden nuorten tyttöjen puolesta, joiden isoäiti tai hyvää tarkoittava täti motkottaa meikin käytöstä. Onneksi nuorten vanhemmat suhtautuvat akneihoon aika asiallisesti, jos heillä itsellään on sellainen ollut. Tosin olen nähnyt niitäkin tapauksia, että äiti ylpeilee finnittömällä ”hyvällä iholla” ja naureskelee lapsensa ”huonolle iholle”. 
Tämä jako hyvään tai huonoon ihoon pitää ehdottomasti lopettaa. Ei ole olemassa mitään hyvää ihoa tai huonoa ihoa, vaan eri ihotyyppejä, joissa on erilaisia ongelmia. Ainoastaan kymmenellä prosentilla suomalaisista on normaali iho, joka ei ole liian rasvainen tai kuiva. Joten se on hyvin pieni ryhmä, joka voi oikeasti leveillä hyvällä ihollaan. 
Akne on ihotauti, johon tarvitaan ihotautilääkärin apua, eikä sen kanssa kannata kikkailla ruokavaliolla. Lievästi rasvoittuvaa ihoa voidaan hyvinkin hoitaa ihonpuhdistuksilla ja kosmetiikalla, mutta asiansa osaava kosmetologi tietää, missä vaiheessa tarvitaan ihotautilääkäriä. Tehokkaimpia lääkkeitä akneen ei saa edes yleislääkäri määrätä, vaan ainoastaan ihotautilääkäri. 


Varusmiesaika nostaa iho-ongelmat esiin

Hämeenlinna on varuskuntakaupunki ja olen tottunut siihen, että armeijan henkilökunta käyttää kosmetologin palveluja enemmän kuin monet muut miehiset ammattikunnat. Vielä 30-40-vuotiaanakin rasvainen iho tulehtuu viikon metsäleireillä ja kunnollisen peseytymisen puutteesta. 
Usein varusmiesaikana akneihon ongelmat pahenevat, vaikka iän myötä ihon pitäisi jo rauhoittua. Onneksi armeijan lääkärit ovat hyvin valveutuneita iho-ongelmista ja moni saa hyviä reseptivoiteita tai lääkkeitä tilanteen helpottamiseksi. 
Naiset, jotka ovat valinneet armeijauran ovat myös ymmärtäneet terveen ihon merkityksen ja käyttävät paljon kosmetologin palveluja. Sotilailla terveen ihon merkitys on tiedostettu, koska pienikin ihon rikkoutuma voi rankoissa olosuhteissa johtaa sairauslomaan. 
Pappani, joka oli Suomen sodissa lääkintämiehenä, oli hyvin tarkka ihon terveydestä ja näytti, miten sotaolosuhteissa tarkistettiin esimerkiksi jalkojen ihon terveys. Terveydenhoidon ammattilainen tai kosmetologi näkee jo kasvojen ihosta, kenellä voi tulla ongelmia ihon terveyden kanssa. Pappani mukaan sotilaiden jalkojen ihon kunto tarkistettiin muutaman päivän välein. Kyse ei siis ole pikkujutusta, kun ääritilanteessa jokaisen sotilaan pitää pysyä terveenä.
Kuulen myös lähes päivittäin ihmisten kysyvän käykö minulla miesasiakkaita. Siinäkään ihmisten tietämys ei ole muuttunut juuri mihinkään työvuosieni aikana. Tosin kyllä kaikki kysyjät ovat vanhempaa sukupolvea, eivätkä alle kolmekymppisiä. 
Näin keväällä hoitolassani käy nuoria miehiä lähes päivittäin ostoksilla tai hoidoissa. Toivoisin, ettei muut asiakkaat reagoisi ihmettelemällä ääneen, mitä pojat tekevät hoitolassa. Tiedän, että suurin osa kysyjistä ihmettelee, miten mies voi käydä naismaisesti kosmetologilla. Onneksi nykymiehet ei sellaista edes ajattele, mutta heille on arka paikka, että heidän iho-ongelmaansa ihmetellään. Tällainen ihmettely kertoo tietämättömyydestä. Miehillä ja naisilla on iho-ongelmia ihan yhtä paljon.





⭐️ Osallistu Tähtiarvontoihin kommentoimalla hoitolan julkaisuja blogissa, Facebookissa ja/tai Instagramissa. Palkintona on tällä kertaa Dermalogican Active Moist kosteusvoide + 5 paria iS Clinicalin Active Peel System -hoitolappuja ja aikaa osallistua 17.4.-23 asti.



Joko olet liittynyt postituslistalle? Liity nyt ja saat tietoa tulevista tarjouksista ja kauneushoitolan tapahtumista! Tilaa uutiskirje tästä

1 kommentti:

  1. Anonyymi08:37

    Tdella hyvä kirjoitus taas näistä asioista.
    Onneksi akneihoa osataan hoitaa oikein nykyään.Tuotteetkin ovat aivan eri sfääristä kuin kamferisprii litrakaupalla käytettynä.

    Leena

    VastaaPoista