sunnuntai 28. toukokuuta 2023

Kansainvälinen kuukautispäivä on 28.5!

Olen koko ikäni yrittänyt vaikuttaa tasa-arvon ja naisten aseman parantamiseen. Olen kuulunut erilaisten naisjärjestöjen luottamushenkilöihin tarkoituksenani edistää naisten hyvinvointia. Myönnän suoraan olevani feministi.



Kuukautisköyhyys

Nämä asiat tulivat mieleeni, kun kuuntelin pari viikkoa sitten YLE:n uutisia ja siellä kerrottiin suomalaisten kuukautisköyhyydestä. En ollut koskaan moisesta kuullut ja aloin selvittämään, mistä on kyse. Löysinkin paljon tietoja ja taas maailmankuvani avartui ja ymmärsin, miten monella tapaa naisia ja tyttöjä syrjitään. 
Kuukautisköyhyys tarkoittaa sitä, ettei ole rahaa ostaa kuukautissuojia ja joutuu sen takia hankalaan tilanteeseen. Nyt on tehty tutkimus, miten Suomessakin on kuukautisköyhyyttä esimerkiksi opiskelijoilla. Minun on vaikea uskoa, että Suomessa olisi joku niin tiukoilla, ettei pysty laittamaan muutamaa euroa siteisiin. Tähän kotimaiseen kuukautisköyhyyteen en ota sen enempää kantaa.
Googlettaessani tätä kuukautisköyhyysasiaa aloin ymmärtämään, miten iso ongelma tämä on kehitysmaissa ja syvästi uskonnollisissa yhteisöissä. Minulle selvisi, miten paljon tietämättömyys, vanhat uskomukset ja rahan puute tuovat ongelmia kehitysmaiden naisille kuukautisten aikaan. 


Kuukautiset on syy sortaa naisia

Eniten löysin tietoa Plan -hyväntekeväisyysjärjestön sivuilta ja siellä oli perusteellinen selvitys, mitä kaikkea nuori tyttö joutuu kohtaamaan vanhoillisissa maissa. Planin sivulla pystyi myös liittymään lahjoittajaksi eli tyttösponssiksi ja jo kympillä kuussa useampi tyttö sai kuukautissiteet. 
Kehitysmaissa on hyvin yleistä, että tyttö jää pois koulusta niinä päivinä, kun hänellä on kuukautiset. Tämähän on joka kuukausi useampi päivä, mikä takuulla vaikuttaa koulumenestykseen. 
Joissakin maissa naista pidetään likaisena kuukautisten aikaan, eikä hän saa poistua kotoaan. Toinen syy koulusta pois jäämiseen on kuukautissuojien puuttuminen ja ilman niitä ei kouluun voi lähteä. Sen olen tiennyt, että esimerkiksi Intiassa vielä 1900-luvun alussa naisten piti vetäytyä erilliseen majaan, joka oli tehty tätä tarkoitusta varten, ollakseen poissa miesten silmistä kuukautisten aikana. 
Kaikissa kulttuureissa kuukautisiin liittyy jotain negatiivista, mikä leimaa tytöt ja naiset poikia huonommiksi. Tällä Planin keräämällä rahalla järjestetään myös pojille kuukautiskerhoja, joissa heille selitetään mistä on kysymys. Monessa maassa kuukautisista puhuminen on tabu ja pojille syntyy aivan väärä käsitys tästä normaalista kehon toiminnosta. 
Päätin itse liittyä tuon Planin lahjoittajaksi, vaikka suhtaudun aika epäluuloisesti näihin kehitysmaaprojekteihin ja siihen menevätkö lahjoitusrahat perille. 




Huom. Tähtitarjoukset ma 29.5. asti:


🧡 Muista osallistua Tähtiarvontaan kommentoimalla hoitolan julkaisuja blogissa (huom. liitä mukaan sähköpostiosoite), Facebookissa ja/tai Instagramissa. Palkintona on tällä kertaa iS Clinicalin C Eye Serum Advance+ silmänympärysseerumi (arvo 79€) ja aikaa osallistua 29.5.-23 asti.



Joko olet liittynyt postituslistalle? Liity nyt ja saat tietoa tulevista tarjouksista ja kauneushoitolan tapahtumista!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti