torstai 18. toukokuuta 2023

Neuvostoliiton sotarikokset

Olen aina ollut erityisen kiinnostunut sotarikoksista, kansanmurhista, holokaustista ja siviliien kohtelusta sodassa. En osaa mielenkiintoani selittää, mutta pohdin usein, mistä ihmisen pahuus kumpuaa ja mitä ihmiselle tapahtuu, kun hän lakkaa kokemasta myötätuntoa.



Neuvostoliiton sotarikokset

Tähän asti olen tutkinut vain toisessa maailmansodassa tapahtuneita sotarikoksia, jotka ovat herättäneet koko maailman tietämään, mitä ovat rikokset ihmisyyttä vastaan ja kansanmurhat. Ainakin minun ikäiseni tietävät, mikä on Nürnbergin oikeudenkäynti, jossa natsisaksan sotasyylliset tuomittiin. Näissä oikeudenkäynneissä tuomittiin noin 700 natsijohtajaa kuolemaan ja useat tuhannet saivat vankeusrangaistuksen. Kuitenkin suurin osa rikoksia tehneistä jäi tuomitsematta. 
Toinen iso oikeustapahtuma oli Japanissa, jossa myös tuomittiin rikoksia tehneet ylemmät upseerit ja heistä noin 50 teloitettiin. Japanilaiset olivat hyvin paljon raaempia ja epäinhimillisempiä siviileille ja sotavangeille, kuin mikään muu valtio. Amerikkalaiset veivät sodan jälkeen kaikki ne koetulokset, mitä julmilla ihmiskokeilla Japanissa saavutettiin. Saksan tutkimustulokset jäivät Neuvostoliiton haltuun.
Toisen maailmansodan häviäjät Japani ja Saksa on nostettu maailman tietoisuuteen sotarikoksistaan, mutta Neuvostoliiton julmuutta omaa kansaa ja miehitysalueita kohtaan ei juurikaan tiedetä. Tai kyllä ne tiedetään, mutta niistä ei ainakaan Suomessa uskallettu puhua. 
Neuvostoliittolaisten marssittua Saksaan keväällä 1945 he raiskasivat noin 2 miljoonaa naista ja nuorta tyttöä. Saksalaisnaiset saivat kymmeniä tuhansia lapsia näiden raiskausten seurauksena. Tästä sotarikoksesta ei ole juurikaan puhuttu tai niitä on perusteltu kostona saksalaisten tekemiin rikoksiin miehitysalueellaan Neuvostoliitossa.


Toisen maailmansodan jälkeen

Neuvostoliiton ja Stalinin julmuus omaa kansaansa kohtaan on ihan käsittämätöntä. Kaikki sotavankeina olleet marssitettiin sodan loputtua suoraan Siperian vankileireille. Stalin ei halunnut päästää heitä kansan joukkoon, koska he olivat saaneet ulkomaisia vaikutteita ja nähneet, miten hyvin elettiin Neuvostoliiton ulkopuolella. 
Neuvostoliittohan oli täysin suljettu maa, eikä sieltä päässyt ulos, eikä sisään ilman erityislupia. Myös Neuvostoliiton sisäinen matkustaminen oli kielletty ja siellä oli useita suljettuja kaupunkeja, joissa oli sotateollisuutta. Esimerkiksi Liettuassa oleva Kaunas oli Neuvostoliiton miehityksen aikoina suljettu kaupunki, johon ei saannut ketään vierailijoita päästää, eikä sieltä päässyt ulkopuolelle.
Toisen maailmansodan jälkeen Stalin tapatti satoja tuhansia ihmisiä esimerkiksi Ukrainasta ja Baltiasta, jotka olivat olleet saksalaisten miehittämiä. Syynä oli se, että Stalin väitti heidän tehneen yhteistyötä miehittäjien kanssa. Sotavangeiksi joutuneista saksalaisista palasi kotiin vain murto-osa. Stalingradin taistelussa jäi vangiksi 90.000 saksalaista ja heistä selvisi hengissä vankeusajastaan noin 10%. Koko Neuvostoliiton olemassaolon aika on jono hautakiviä!
Stalinin kuoleman jälkeen valtaan tuli 1953 Nikita Hruštšov ja hänet syrjäytti Leonid Brežnev 1964. Neuvostoliitto sekaantui useisiin sotiin 1950-1960-luvuilla epäsuorasti aseistamalla kommunistiosapuolia. Korean sota käytiin 1950-1953 ja Neuvostoliitto aseisti Pohjois-Koreaa ja samoin Vietnamin sodassa 1960-luvulla he auttoivat Pohjois-Vietnamia. 
Monissa Afrikan valtioissa käytiin repiviä ja julmia sotia, joissa toista puolta aseisti Neuvostoliitto ja toista USA. Eikä tuo USA:kaan saa vapautusta julmuuksista, vaan kyllä hekin tekivät sotarikoksia, mutta minimaalisesti verrattuna Neuvostoliittoon.






1 kommentti:

  1. Anonyymi16:02

    Tuo naapurin harjoittama säälimätön ja systemaattinen terrori omia kansalaisia kohtaan on kuvottavaa. Olen juuri alkanut lukea Anne Applebaumin kirjaa Gulag - vankileirien saariston historia. Liki 650 painavaa ja perusteellista sivua.

    Lainkaan väheksymättä sen väkivaltaisen hääräilyn kauhistuttavuutta, jota Neuvostoliitto ja sittemmin Venäjä on harjoittanut muissa maissa. Muistetaan Katynin tapahtumat Puolassakin.

    Leena

    VastaaPoista