torstai 25. toukokuuta 2023

Vaihdevuodet vaikuttavat myös ihoon

Olen välillä ihan hämmentynyt, kun huomaan, miten vähän asiakkaani tietävät vaihdevuosista. Hyvin moni alle viisikymppinen on hämmästynyt elimistönsä muutoksista, eikä osaa yhdistää niitä vaihdevuosiin.


Estrogeenin vähenemisen takia iho kuivuu, alkaa ohentumaan ja herkistymään, veltostuu ja ihon väristä tulee kirjava sekä pigmenttiläiskät lisääntyvät.


Vaihdevuodet ohentavat ihon

Estrogeeni on varsinainen käyttövoima naisen elimistössä ja vaikuttaa lähes kaikkeen. Niinpä se väheneminenkin vaikuttaa koko elimistön toimintaan. Varsinkin iholla muutokset ovat näkyviä ja iho kuivuu entisestään, alkaa ohentumaan ja herkistymään, veltostuu ja ihon väristä tulee kirjava ja pigmenttiläiskät lisääntyvät. Ihovaikutus osuu siis lähes kaikkiin ihon toimintoihin. 
Tämän estrogeenin vähenemisen takia ihonhoitoa kannattaa tehostaa nelikymppisenä, jotta vanhenemisen merkkejä voidaan hidastaa. Ihon kuivumisen ja ohentumisen hidastuminen vaikuttaa hyvin paljon ihon rypistymiseen ja veltostumiseen. Hyvällä hoidolla voidaan vähentää jopa puoleen vaihdevuosien ihoa vanhentava vaikutus.
Kokemukseni mukaan hoitamiseen herätään vasta lähes kuusikymppisenä, kun vaihdevuodet ovat loppusuoralla ja kuukautiset jääneet pois. Monet niistä, jotka eivät koe ikäviä vaikutuksia vaihdevuosista, eivät ymmärrä, että ihon vanheneminen nopeutuu aina, vaikka ei mitään muita oireita olisikaan. 
Välillä hämmästyn sitä, että asiakas ajattelee vaihdevuosien vasta alkaneen, kun kuukautiset jäävät pois. Siinä vaiheessa ollaan jo vaihdevuosien loppusuoralla ja estrogeenin määrä elimistössä lähentelee nollaa. Kyllä vaihdevuosimuutokset alkavat 5-10 vuotta ennen kuin päädytään kokonaan kuukautisten pois jäämiseen. 
Yleensä estrogeenin väheneminen alkaa keskimäärin jo 36-vuotiaana ja siinä vaiheessa raskaaksi tulo alkaa vaikeutua. Noin 42-45-vuotiaana tulevat ensimmäiset ihovaikutukset estrogeenin puutteesta. Huomioin aina yli nelikymppisen kasvohoidossa nämä vaihdevuosimuutokset ja suosittelen kotihoitotuotteet jotka hidastavat estrogeenin vähenemisen tuomia muutoksia.


Ihon takia ei hormonikorvaushoitoa kannata käyttää

Olen työelämäni aikana nähnyt, miten lääketieteen kanta hormonikorvaushoitoihin on muuttunut ja muuttuu edelleen. Noin kolmekymmentä vuotta sitten 90-luvun alkupuolella lähes kaikille suositeltiin hormonikorvaushoitoa. Moni käyttää nykyisin yli seitsemänkymppisenä hormonihoitoa, joka aloitettiin yli 20-vuotta sitten. Sen lopettaminen on osoittautunut hankalaksi, kun kaikki oireet palautuvat yhtä rankkoina kuin ne olivat aikaisemminkin. Tästä tilanteesta olen jutellut useiden vakioasiakkaiden kanssa ja heille tilanne on vaikea, kun oireet tulevat uudelleen. 
Nykyisin onneksi on miedompia geelejä ja voiteita, jotka imeytyvät ihon läpi ja ne ovat helpompia lopettaa. Ellei ole mitään muuta syytä käyttää hormonikorvaushoitoa kuin pelko ihon rypistymisestä, niin silloin niitä ei kannata käyttää. 
Paljon pahempi rypistyttäjä iholle on hoitamattomuus ja uv-säteily. Jotkut ajattelevat, että kun heittää hormonipillerin naamaan, se riittää ihon hoidoksikin. Olen myös kuullut joidenkin käyttäneen estrogeenigeeliä kasvovoiteena, kun kuvittelevat sen nuorentavan. Mitkään näistä vippaskonsteista eivät vapauta ihon suojaamiselta ja hoitamiselta.
Tähtitarjouksessa oleva PowerBright Dark Spot Serum NYT 85€ (105€) on hyvä hoitotuote vähentämään ihon kirjavuutta ja pigmenttiläiskiä, jotka usein ovat myös oire vaihdevuosista.


Tähtitarjoukset 29.5. asti:


🧡 Muista osallistua Tähtiarvontaan kommentoimalla hoitolan julkaisuja blogissa (huom. liitä mukaan sähköpostiosoite), Facebookissa ja/tai Instagramissa. Palkintona on tällä kertaa iS Clinicalin C Eye Serum Advance+ silmänympärysseerumi (arvo 79€) ja aikaa osallistua 29.5.-23 asti.Joko olet liittynyt postituslistalle? Liity nyt ja saat tietoa tulevista tarjouksista ja kauneushoitolan tapahtumista!

1 kommentti:

  1. Anonyymi23:28

    Itse oon nyt 46 v ja iho on kyllä muuttunut ajan myötä. Tosin tällä hetkellä iho on parempi kuin hetkeen. IS Clinical ja Dermalociga toimii.

    VastaaPoista