keskiviikko 10. toukokuuta 2023

Neuvoja uudelle yrittäjälle

Toukokuun lopussa valmistuu taas ainakin pari sataa uutta kosmetologia, jotka kartoittavat työllistymisvaihtoehtoja. Palkkatyöhön pääseminen on nykyisin hyvin harvinaista ja suurin osa päätyykin yrittäjiksi.



Harkitse tarkkaan onko yrittäjyys sinulle sopivaa

Olen itse perustanut yrityksen 18-vuotiaana ja en edes koskaan hakenut mihinkään työhön. Minulle oli itsestäänselvyys, että rupean yrittäjäksi. Isäni oli maansiirtoyrittäjä ja maanviljelijä ja yleensä yrittäjän lapsista tulee yrittäjiä.
On paljon helpompaa aloittaa yrittäjyys, kun lähipiiri on jo tottunut yrittäjyyden vaatimuksiin. Silloin, kun on nähnyt yrittäjäelämää jo kotona, asiat eivät tule yllätyksenä. Kannattaa käydä itsensä kanssa läpi, onko yrittäjäksi sopiva.
Yrittäjältä vaaditaan hyvää terveyttä ja sairauslomat ovat ylellisyys, mihin harvalla yrittäjällä on varaa. Oman yli neljäkymmentävuotisen työurani aikana en ole ollut kuin pari kertaa sairauslomalla ja silloinkin hyvin lyhyesti. Yrittäjä maksaa yrittäjän eläkevakuutusta (YEL), jonka mukaan maksetaan sairauspäivärahaa. Kyllähän yrittäjä itselleen saa turvaa sairauspäivärahasta, mutta kuka maksaa yrityksen kulut, jos firma on kiinni. Yritys ”syö” koko ajan ja sairauslomankin aikana on maksettava vuokra, lainat, vakuutukset yms. eikä näitä pysty maksamaan pienellä YEL-tulolla. 
Tämän takia pitää harkita tarkkaan, kestääkö oma terveys. Toinen tärkeä asia on stressinsietokyky. Jos tiedostat, että hermostut herkästi ja asiat jäävät painamaan mieltäsi, kannattaa miettiä kestääkö yrittäjyyden tuomaa painetta ja epävarmuutta. Yrittäjän elämä on aina epävarmaa ja työ kuormittaa fyysisesti ja henkisesti. 
Kosmetologin työ on fyysistä työtä, joka helposti tuo erilaisia selkä-, käsi- ja hartiavaivoja. Kannattaa myös huomioida, että harva yksinyrittäjä selviää kahdeksan tunnin työpäivällä. Oma työviikkoni on viisipäiväinen, mutta työtunteja tulee 50-60. 


Vaikein kohta on hinnoittelu

Työvuosieni aikana olen huomannut, että työn hinnoittelu tuo aloittavalle kosmetologille eniten ongelmia. Hyvin helposti hoidot hinnoitellaan ihan liian alakanttiin ja se romauttaa talouden puolessa vuodessa. 
Selkeintä on laskea työn tuntihinta ja siihen lisätään ainekulut ja siitä saadaan hoitojen hinta. Tällä hetkellä yrittäjä ei pysty toimimaan alle 60€ tuntihinnan (sis.alv 24%). Tähän tuntihintaan lisätään hoitoon käytettyjen aineiden kulut.
On yrittäjän toimiala mikä hyvänsä, tuo 60€ on minimi, millä pystyy elättämään itsensä ja yrityksensä. Tällä tuntihinnalla maksetaan verot, vuokrat, lainat, vakuutukset, puhelin- ja nettikulut, markkinointi, siivous ja kirjanpito. Jos tuntihinnasta jää jotain jäljelle, se on yrittäjän omaa palkkaa. Nämä ainekulut taas tarkoittavat niitä tuotteita, mitä hoitoon käytetään. 
Parhaat hoitotuotteet ovat yleensä kalliimpia, joten kuluttajankin kannattaa miettiä, jos kovin halpaa hoitoa tarjotaan, onko siinä mitään tehoa. 
Heti yrityksen alussa kannattaa tiedostaa, että lähes kaikki yritykset tarvitsevat käynnistyäkseen 1-3 vuoden työn. Kosmetologi kerää hyvän asiakaspiirin noin kolmessa vuodessa ja yrityksen talous pitää laskea niin, että selviää 2-3 vuotta hyvin pienillä tuloilla. Autan mielelläni nuorempia yrittäjiä ja minulle voi laittaa sähköpostia ja tehdä kysymyksiä. info(a)kauneushoitolainkeri.fi




Tähtitarjoukset 15.5.-23 asti:
⭐️ Muista myös osallistua Tähtiarvontaan kommentoimalla hoitolan julkaisuja blogissa, Facebookissa ja/tai Instagramissa. Palkintona on tällä kertaa iS Clinicalin Environmental Protection Collection -pakkaus ja aikaa osallistua 15.5.-23 asti.



Joko olet liittynyt postituslistalle? Liity nyt ja saat tietoa tulevista tarjouksista ja kauneushoitolan tapahtumista! Tilaa uutiskirje tästä

2 kommenttia:

  1. Anonyymi08:44

    Yrittäjiksi aikovien kannattaisi todellakin kuulla kokeneita mentoreinaan.

    Tuohon hinnoitteluun liittyen: palkannauttijakansasta juuri kukaan ei ymmärrä mitään siitä, mistä hinnoittelu koostuu. Kymppi olisi heidän mielestään oikea hinta esimerkiksi kaikista kauneuspalveluista.

    Tosin muutkin yrittäjyyden lainalaisuudet ovat heille ihan ufojuttuja.

    Leena

    VastaaPoista
  2. Anonyymi15:59

    On varmasti totta, että yrittäjyys on luonnollisempi vaihtoehto niille, joiden vanhemmat ovat yrittäjiä, tai jos lähipiiristä sellaisia löytyy. Minua kiinnostaisi yrittäjyys, mutta en ole sitä nähnyt läheltä, kuinka se toimii. Olenkin miettinyt kevytyrittäjyyttä, sekä kevytyrittäjän laskutuspalvelun etsintää. Ehkäpä sen avulla saisi hieman käsitystä siitä, minkälaista se voisi olla. https://finjob.fi/tutustu-kevytyrittajyyteen/mika-on-kevytyrittajan-laskutuspalvelu

    VastaaPoista