lauantai 17. kesäkuuta 2023

Kokemuksia yritykseni alkuajoilta

Maailma oli aivan toinen 1980, kun avasin kauneushoitolani, mutta ihan yhtä vaikeaa oli silloinkin lähteä yrittäjäksi kuin nykyäänkin. Aivan samat opit ja toimintatavat pätevät tänäpäivänäkin kuin yli neljäkymmentä vuotta sitten.



Yrittäjän pitää olla sitkeä

Asiakaspiirin löytyminen vie aikaa noin 3-5 vuotta ja tarvitaan sitkeyttä, kun yritystoimintaa vasta rakennetaan. Valitettavasti näen usein sitä, että juuri, kun vaikein vaihe on jo ohitse, mielenkiinto loppuu ja yritys lopetetaan. Nykyään pitkäjänteinen toiminta on vaikeampaa kuin 1980-luvulla, koska ihmisistä on tullut malttamattomampia. 
Itse tein ensimmäiset viisi vuotta työtä puoliteholla, kun asiakkaita ei riittänyt koko päiväksi. Näin se menee vielä nykyäänkin, mutta liiketilaa ei pidä sulkea, vaikka hoitotyötä ei olekaan. Suurin virhe on häipyä työpaikalta heti, kun siellä ei ole asiakasta. Jos kauneushoitola on liiketila, missä on määrätyt aukioloajat, siellä pitää olla paikalla aukioloaikojen mukaan. 
Itse istuin kiltisti hoitolassa odottamassa, eikä sitä muuta mitkään kännykät tai nettiajanvaraus, vaan yritys on auki silloin, kun on aukioloaika. Minua ei odottaminen pitkästyttänyt, vaan luin kaikki vapaat hetket. Rahaa siitä ei saa, mutta on turha odottakaan ensimmäisinä vuosina kunnollista palkkaa. 
Nykyisin voisi vaikka tehdä jotain muuta etätyötä tai opiskella samalla, kun odottaa asiakkaita. Tiedän, että on paljon pitkäänkin toimineita kosmetologeja, joilla ei ole asiakkaita koko päiväksi ja silloinhan olisi loistava tilaisuus kouluttautua lisää. Netin kautta pystyy nykyisin opiskelemaan vaikka mitä. 
Itselläni on ollut täystyöllisyys jo 80-luvun lopulta saakka ja hyvä kosmetologi saavuttaa nykyäänkin täyden asiakaspiirin alle kymmenessä vuodessa. 



En ollut tähtioppilas

Valmistuin Päijät-Hämeen ammattikoulun kaksivuotiselta kosmetologilinjalta toukokuussa 1980 ja olin silloin kahdeksantoista. Minun reittini työelämään on ollut poikkeuksellisen suora. Päätin ruveta kosmetologiksi noin kaksitoistavuotiaana, vaikka en edes tiennyt, mitä kosmetologi tekee, enkä tuntenut yhtään kosmetologia. 
Onneksi pääsin kouluun ensiyrittämällä ja tiesin heti, että rupean yrittäjäksi, enkä koskaan edes hakenut mihinkään palkkatyöhön. Onneksi vanhempani luottivat minuun ja takasivat lainani. Se ehkä teki reitin selvemmäksi, kun isäni oli yrittäjä ja näin mallin tehdä työtä 24/7. 
En ole ollut koskaan koulussa mikään tähti, koska olen laiska ja en tullut toimeen opettajien kanssa. Kosmetologikoulussa olin liian kärkäs kyseenalaistamaan asioita ja olin liikaa eri mieltä opettajien kanssa. Nykypäivänä se ehkä siedettäisiin, mutta ei vielä 80-luvulla. 
Tunsin tiettyä voitonriemua 1990-luvun alkupuolella, kun olin Suomen Kosmetologien Yhdistyksen varapuheenjohtaja ja kävin vanhan oman kouluni päättäjäisissä jakamassa todistuksia SKY:n puolesta. Olin päässyt kuitenkin pitkälle, vaikka olin ollut oppositiossa auktoriteetteja vastaan. Oman tien kulkijoista tulee yleensä hyviä yrittäjiä. 




⭐️ Muista myös osallistua Tähtiarvontaan kommentoimalla hoitolan julkaisuja blogissa (huom. liitä mukaan sähköpostiosoite), Facebookissa ja/tai Instagramissa. Palkintona on 50 euron lahjakortti verkkokauppaan, joka arvotaan kahden viikon välein.



Joko olet liittynyt postituslistalle? Liity nyt ja saat tietoa tulevista tarjouksista ja kauneushoitolan tapahtumista! Tilaa uutiskirje tästä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti