keskiviikko 7. kesäkuuta 2023

Lääkkeet ja kosmetiikan vaikutusaineet saattavat herkistää auringolle

Yle uutisoi viime viikolla minusta vähän puolinaisena uutisena, että jotkut kosmetiikan vaikutusaineet saattavat herkistää ihoa uv-säteilylle. Tämä on aivan totta, mutta suurempi ongelma on lääkeaineiden ja auringon yhdistelmä, joka saattaa polttaa ihon pahastikin.



Retinolin kanssa käytetään aina auringonsuojavoidetta

Mistään kosmetiikan vaikutusaineesta ei voi suoraan sanoa, että se herkistää palamiselle, vaan se riippuu siitä, miten paljon kyseistä vaikutusainetta tuotteessa on. En ole erityisesti näistä asioista varoitellut lukijoita, koska itse en myy hoitotuotteita, joissa olisi tämä vaara. Marketeissa ja tavarataloissa myynnissä olevat tuotteet ovat taas pitoisuuksiltaan niin vähäisiä, etteivät ne juurikaan vaikuta. En tullut ajatelleeksi, että vaikutusaineiden määrä voi kertaantua, jos käytetään päällekäin useita samaa vaikutusainetta sisältäviä tuotteita. 
Retinoli on yksi tunnetuin raaka-aine, mikä lisää uv-säteilyn vaikutuksia. Kosmetiikassa retinolipitoisuudet ovat sellaisia, että ne lähinnä aiheuttavat pigmenttiläiskiä ja lisäävät uv-säteilyn vanhentavaa vaikutusta. Retinolipitoisuus pitää olla erityisen korkea ennen kuin se lisää ihon palamista. Tosin sekin on mahdollista, koska nykyisin ihmiset tilaavat netistä sellaisia vaikutusaineita, että takuulla iho palaa ja ties mitä muuta.
Dermalogican Dynamic Skin Retinol Serumin (98€) retinolipitoisuus ei herkistä ihoa palamiselle. Sen vaikutusaine on usean eri retinolilaadun yhdistelmä, eikä se herkistä ihoa. Kuitenkin suosittelen aina sen kanssa yhdessä seerumin sisarusvoidetta Dynamic Skin Recovery SK50 (50ml 84€ ja 100ml 138€), jossa on tehokas viidenkympin aurinkosuoja. Tämä aurinkosuoja estää pigmenttiläiskien syntymisen, jos niihin on taipumus. 
Suurin ongelma kosmetiikassa on luonnonkosmetiikka, koska monet kasvit herkistävät voimakkaastikin uv-säteilylle. Tätä kuluttaja ei tule ajatelleeksi ja siitä saattaa tulla suurikin ongelma. Luonnonkosmetiikka sisältää hyvinkin vahvoja pitoisuuksia aromaattisia öljyjä ja ne voivat aiheuttaa auringossa pigmenttiläiskiä. Sillä ei ole väliä, onko tuote luomua vai ei ja kannattaakin lukea raaka-ainelista tarkasti, jos käytössä on luonnonkosmetiikkaa.


Lääkeaineet herkistävät palamiselle

Hyvin moni ihan tavanomainen reseptilääke herkistää ihoa uv-säteilylle ja iho saattaa palaa vesikelloille lyhyessäkin ajassa tai saattaa tulla valolääkeihottumaa. Esimerkiksi tuttu tetrasykliini antibiootti altistaa ihon palamiselle ja antibioottikuurilla kannattaa iho suojata uv-säteilyltä todella hyvin. 
Lääkevoiteet särkyihin ja kipuihin aiheuttavat nopeasti valolääkeihottumaa ja ne kannattaakin pestä huolellisesti pois ennen aurinkoon menoa. Monet psyykelääkkeet, nesteenpoistolääkkeet ja epilepsialääkkeet altistavat ihon palamiselle. Yksi pahin lääke on Roaccutan, jota käytetään aknen hoidossa. Sitä käytettäessä kannattaa pysyä sisätiloissa keskipäivän kuumin aika ja välttää suoraa auringon paistetta. Aurinkosuoja pitää levittää huolellisesti.
Näiden lääkkeiden kanssa on hyvä käyttää iS Clinicalin PerfecTint Powder SK40 (99€) aurinkosuojapuuteria, koska sitä voi helposti lisätä päivän mittaan useaankin kertaan. Tavallisen aurinkosuojavoiteen hiipuminen tapahtuu 3-4 tunnin sisällä, joten uusimista tarvitaan muutaman kerran päivässä. Lääkeaineiden aiheuttama aurinkoherkkyys on vaikeaa siksikin, koska suun kautta otettuna, sitä on ihossa joka paikassa. Yleensä valolääkeihottuma näkyy heti, mutta joissakin tapauksissa sekin voi tulla viiveellä, niin kuin moni muukin herkistyminen. Aikaa saattaa kulua 1-3 päivää ennen kuin herkistymisihottuma nousee näkyviin.




Tähtitarjoukset 12.6. asti:
⭐️ Muista myös osallistua Tähtiarvontaan kommentoimalla hoitolan julkaisuja blogissa (huom. liitä mukaan sähköpostiosoite), Facebookissa ja/tai Instagramissa. Palkintona on 50 euron lahjakortti verkkokauppaan, joka arvotaan kahden viikon välein.



Joko olet liittynyt postituslistalle? Liity nyt ja saat tietoa tulevista tarjouksista ja kauneushoitolan tapahtumista! Tilaa uutiskirje tästä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti