sunnuntai 24. syyskuuta 2023

Kosmetologin ruusufinni

Ajattelin kirjoittaa tästä ruusufinnistä eli acne rosaceasta siitä näkökulmasta, jos minulla itselläni olisi se, niin miten sen kanssa toimisin. Asiakkaan kohdalla en voi sanoa, että näin pitää tehdä, koska jokainen päättää ihonhoitonsa itse.


Väärällä hoidolla ruusufinni-ihottuman oireet pulpahtavat nopeasti esille ja siksi asiantuntevan kosmetologin apu on tärkeää ihotautilääkärin lisäksi.


Mistä ruusufinni johtuu?

Minulle tulee entistä useammin uusia asiakkaita, joilla on ruusufinni ja voisin jopa tehdä johtopäätöksen, että ruusufinni on lisääntynyt. Ruusufinnin ilmestymistä lisää vahvistuva uv-säteily, pahenevat ilmansaasteet ja aina vaan stressaavampi elämäntapa. 
Yleensä ruusufinni-ihottuma ilmestyy ensimmäistä kertaa keväällä maalis-huhtikuussa, kun uv-säteily moninkertaistuu keväthangilla ja iho rasittuu lämmönvaihteluista ja kuivasta sisäilmasta. Tuttua on myös, että asiakkaalla on ollut elämänmuutos tai joku stressitilanne, joka puhkaisee ihottuman. Lähes kaikki ihottumat kulkee käsikädessä mielialan kanssa ja joillakin ruusufinnin tilanne on selvä mittari stressin määrästä. 
Sitä hämmästelen, miten suuri osa ihmisistä ei edes hoksaa sairastavansa ihotautia, vaikka iho on kirkuvan punainen, kirvelevä ja kutisevakin. Ihmettelen myös, miksi moni päätyy hoitamaan ruusufinni-ihottumaa ”vippaskonsteilla” eli erilaisilla luontaistuotteilla ja ruokavaliolla. Minä olen nähnyt niiden vain pahentavan ihottumaa. Mikään pihkavoide, hunaja tai hivenainepilleri ei auta ruusifinniin. Jotain satunnaista hetkellistä parantumista voi näkyä, mutta se yleensä johtuu ihottuman muutenkin liikkuvasta vaiheesta, eikä näistä hoitokonsteista.

Näin hoitaisin omaa ruusufinniäni

Heti, kun huomaisin ruusufinnin puhjenneen, menisin ihotautilääkärille ja pyytäisin 3-6 kk antibioottikuurin. En huolisi mitään lääkevoiteita, koska ne eivät yleensä auta. Kokemukseni mukaan hyvin moni saa ihon rauhoittumaan vuosikausiksi yhdellä tarpeeksi pitkällä antibioottikuurilla. Mieleeni ei tule yhtään vakioasiakastani, joiden ruusufinni olisi puhjennut näkyviin uudestaan pitkän antibioottikuurin ja hyvän ihonhoidon jälkeen. 
Jos olisin tavallinen kuluttaja, enkä kosmetologi, menisin pätevälle kosmetologille, joka valitsisi minulle oikeat ihonhoitotuotteet. Kosmetiikalla ei pysty parantamaan ruusufinniä, mutta sillä pystyy ennaltaehkäisemään akuutin vaiheen. 
Oikea kosmetiikka pitää valita kasvohoidon yhteydessä niin, että kosmetologi näkee hoidon aikana, miten iho reagoi. On turha mennä minkään tiskin taakse kyselemään, mitä iholle pitää laittaa, koska itse en ainakaan pysty määrittelemään ihon tilannetta pelkällä vilkaisulla. 
Ruusufinni-iholle käytetyssä kosmetiikassa ei saa olla hajusteita, väriaineita, eikä mineraalirasvoja. Kaikki AHA-hapot ja retinolit ovat myrkkyä ruusufinnille, vaikka ne auttavat hyvin tavallisiin finneihin ja ihon epätasapainoon. 
Väärällä hoidolla ruusufinni-ihottuman oireet pulpahtavat nopeasti esille ja siksi asiantuntevan kosmetologin apu on tärkeää ihotautilääkärin lisäksi. Ruoka-aineista kofeiini, alkoholi ja mausteiset ruuat lisäävät ihon tulehdusta ja punoitusta, joten niitä on syytä välttää. 
Sanoisin, että ruusufinni on kohtuullisen helppo hoitaa, jos saa hyvät ohjeet ja noudattaa niitä. Siksi en ymmärrä, miksi ihosairauden kanssa vekslataan kummallisilla poppakonsteilla, eikä haeta kunnollista apua. Ehkä syynä on ajatus, ettei iho voi sairastaa, eikä ymmärretä, että ihosta löytyy satoja eri sairauksia.

⭐️ Muista myös osallistua arvontaan kommentoimalla hoitolan julkaisuja blogissa (huom. liitä mukaan sähköpostiosoite), Facebookissa ja/tai Instagramissa. Palkintona on 50 euron lahjakortti verkkokauppaan, joka arvotaan kahden viikon välein. Seuraavaan arvontaan voi osallistua 2.10.23 asti.Joko olet liittynyt postituslistalle? Liity nyt ja saat tietoa tulevista tarjouksista ja kauneushoitolan tapahtumista! Tilaa uutiskirje tästä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti