keskiviikko 6. syyskuuta 2023

Kosmetologin työvaatteet

Kosmetologin työvaatetus on muuttunut täysin viimeisen viidenkymmenen vuoden aikana. Vielä 1970-luvulla käytössä oli vitivalkoinen mekko ja päähineenä lyhyt huntu. Itsellänikin on vielä kosmetologikoulun päätösjuhlaan teetetty huntu. Terveystarkastaja antoi säännöt työvaatteisiin

Kosmetologin työvaatetus oli ilmeisesti kirjattu johonkin lakiin, koska hoitolani alkuvuosina terveystarkastajalle piti näyttää työvaatteet. Vaate piti olla valkoinen ja sellaista kangasta, että se kesti pesua yli 60-asteessa. Hihat piti olla lyhyet ja loppua kyynärpäiden yläpuolelle. 
Tämä hihajuttu oli tärkeä ja muistan siitä keskustelleeni terveystarkastajan kanssa. Hän paheksui kovasti kuinka jotkut kampaajat ovat säännön unohtaneet ja valuttavat asiakkaan päälle vettä kastuneista pitkistä hihoista. 
Sitä tuskin määrättiin, että työvaatteen piti olla hame, mutta itse opin tämän ainoassa työpaikassani. Elämäni ainoa työkokemus on pari kuukautta kesätöitä yhden kouluvuoden jälkeen eräässä hyvin vanhoillisessa hoitolassa. Työnantaja ilmoitti, että ei hyväksy pitkiä housuja työasuksi, eikä myöskään katso hyvällä, jos tulen farkuissa työhön. 
Tämä oppi tarttui mieleeni ja pidinkin aina hametta ensimmäisten työvuosieni ajan. Onneksi tuo naurettava pikkuhuntu oli jo unohdettu, vaikka vielä 80-luvun alussa vanhemmat kollegani sitä käyttivät. Omassa oppilaitoksessani pidettiin päättäjäisten yhteydessä huntujuhla, jolloin saimme itse laittaa ne päähän. Se oli ihan kiva traditio, mutta tuskin enää nykyään käytössä. 


Uudet työvaatteet tuovat iloa työhön

Olen viime vuosina panostanut entistä enemmän työvaatteisiin. Korona-aikana tuntui, etten tarvinnut kuin lötköjä kotivaatteita työvaatteiden lisäksi. Kuitenkin olen aina tykännyt vaatteista, joten päätin, että tästä lähtien panostan työvaatteisiin, kun en paljon muuta käytä. 
Olen tähänkin asti valinnut joka aamu korut, hiusponnarit ja meikin päivän työvaatteisiin sopiviksi. Nyt vaan vaihdan työvaatteita parin päivän välein ja käytän kirkkaita värejä. Tilannetta avitti sekin, että löysin kivan työvaatemerkin, jonka mitoitus sopii juuri minulle. Harmillista vaan, ettei se ole kotimainen, mutta kaikki käyttämäni kotimaiset työvaateompelimot ovat lopettaneet. 
Välillä asiakkaat kyselevät työvaatteistani ja ihmetyksen aiheeksi on noussut, että eihän kosmetologin työssä voi vaatteet likaantua, niin miksi tarvitaan edes työvaatetta. Voin kertoa, että kosmetologin työssä vaatteet vasta likaantuvatkin. 
Olen koko päivän tekemisissä rasvan sekä veden kanssa ja työtakkini on vatsan kohdalta heti märkä ja likainen. Vaihdan kymmeniä kertoja päivässä kasvohoitojen aikana vettä kasvohoitokulhoon ja se on aina rasvaista. Työntouhussa sitä roiskuu vaatteille ja vaatetta pitää pestä usein eli materiaalin pitää kestää pesua. 
Inhoan silittämistä, joten haluan työvaatteen, jota ei juurikaan tarvitse silittää. Hyvän työvaatteen materiaali joustaa ja vaate ei saa kinnata tai kiristää. Asiakkaat harvoin tulevat miettineeksi, mitä kaikkea kosmetologi päivän aikana tekee ja ehkä siksi ihmetellään, miksi pitää olla erillinen työvaate. 
Nykyisin terveystarkastajalla ei ole enää oikeutta puuttua vaatetukseen, mutta oma kokemus ja järki sanoo, mitä on mukavinta työssä pitää. Teen myös siivoustyötä jatkuvasti pitkin päivää, nostelen melkein päivittäin tilauskuorman likaisia pahvilaatikoita ja täytän hoitolan hyllyjä. Työn touhussa ei paljon ehdi vaatetusta säästellä ja siksi paras työvaate onkin sellainen, jota ei tarvitse päivän aikana juuri ajatella.

Tähtitarjoukset 18.9. asti:
⭐️ Muista myös osallistua Tähtiarvontaan kommentoimalla hoitolan julkaisuja blogissa (huom. liitä mukaan sähköpostiosoite), Facebookissa ja/tai Instagramissa. Palkintona on 50 euron lahjakortti verkkokauppaan, joka arvotaan kahden viikon välein. Seuraavaan arvontaan voi osallistua 18.9.23 asti.
Joko olet liittynyt postituslistalle? Liity nyt ja saat tietoa tulevista tarjouksista ja kauneushoitolan tapahtumista! Tilaa uutiskirje tästä

1 kommentti:

  1. Onpa kiva, että osaat nauttia työvaatteista. Ja tottahan toki on, että hyvä ja laadukas työvaate helpottaa myös työntekoa, kun sitä ei tarvitse erityisesti varoa, ja löytyy myös vaihtovara tarvittaessa. Työn iloa sinulle mukavissa työvaatteissa!
    https://suojaingroup.com/

    VastaaPoista