lauantai 11. marraskuuta 2023

Iho-ongelmat aiheuttavat suunnattomasti mielipahaa

Minusta on käsittämätöntä, miten iso osa ihmisistä vähättelee iho-ongelmia ja ihmettelevät, miten iho voi sairastaa jotain, kun samaan aikaan on suuri määrä niitä, jotka kokevat suunnatonta henkistä ja fyysistä tuskaa ihosairautensa kanssa.Akne jättää pysyvät arvet ihoon ja sieluun

On olemassa useita ihosairauksia, jotka ovat pahimmillaan juuri teini-ikäisenä, jolloin nuori ihminen on herkimmillään. Keskityn tässä jutussa akneen, mutta yhtä suurta kärsimystä aiheuttaa atopia, psori ja useat muut näkyvät ihosairaudet. 
Lähes jokainen akneihoinen muistaa lopun ikäänsä, millaista henkistä tuskaa rasvainen akneiho on nuorena aiheuttanut. Vasta noin 20-30 vuotta on kunnolla ymmärretty, että akne on sairaus ja siihen pitää saada lääketieteellistä apua. Aloittaessani työuraani 80-luvulla aknen hoitokonstit olivat vähäisiä, eikä niitä löytynyt lääketieteestäkään. 
Silloin rasvaista ihoa vain puhdistettiin ja puhdistettiin ja yritettiin kuivattaa erilaisilla alkoholipitoisilla liuoksilla. Lääkäri antoi hoidoksi antibiootteja, jotka eivät edes kaikille auttaneet, mutta osa sai niistä apua sen aikaa, kun niitä söi. Aika usein akne puhkeaa uudelleen, kun antibiootit lopetetaan. 
Sitten 90-luvulla keksittiin Roaccutan eli A-vitamiinihapon johdannainen, joka auttaa perussyyhyn eli liialliseen talin eritykseen. Samoihin aikoihin keksittiin, että jotkut e-pillerit myös rauhoittivat ihon tulehdusta. Tuo Roaccutan oli kallis lääke ja on sitä vieläkin ja aluksi sen sivuvaikutuksista ei tiedetty. Roaccutan rasittaa maksaa ja nykyisin käydään maksakokeissa noin 3-6 viikon välein. Sikiövauriot ovat Roaccutanin pahin sivuvaikutus ja sen käytön aikana ja pariin vuoteen sen jälkeen ei saa tulla raskaaksi. Nykyisin Roaccutania saa määrätä ainoastaan ihotautilääkäri. 
Joskus mietin, eivätkö ihmiset herää ymmärtämään ihon merkitystä edes siitä, että on kaksi ammattikuntaa, jotka on koulutettu hoitamaan pelkästään ihoa. Ihotautilääkärit ja kosmetologit hoitavat työkseen ihoa ja ihosta tunnistetaan lähes tuhat eri sairautta. 


Iho on elin, joka sairastaa eniten

Mikään muu ihmisen elin ei sairasta niin paljon, kuin iho. Vain kymmenen prosenttia suomalaisista omaa normaalin ihotyypin ja kaikilla muilla iho on perinnöllisesti joko liian kuiva tai liian rasvainen. Onneksi suurella osalla ihmisistä iho on vain lievästi kuiva tai lievästi rasvoittuva ja nämä asiat ovat kosmetologin hoidettavissa. 
Pääsääntöisesti kosmetologi hoitaa tervettä ihoa, mutta koulutukseemme kuuluu ihotautioppi, joka oli omana opiskeluaikanani hyvin perusteellinen. Meitä opetti ihotauteihin erikoistuva lääkäri ja opetus oli hyvin tehokasta. Jälkikäteen olen huomannut, että työntekijöitteni ihotautiosaaminen on ollut hyvin vähäinen verrattuna omaan koulutukseeni. Ei kai ole sitten ihme, että olenkin erikoistunut atooppiseen ihoon, couperosaan ja ruusufinniin. 
Hoidan paljon myös rasvaista ihoa, mutta eniten aikuisten ihmisten akne-ihoa. Nuoret ohjaan heti ihotautilääkärille, jos arvioin kyseessä olevan akne, eikä pelkästään rasvoittuva iho. Akne-iho on ongelmallinen lähes läpi koko elämän, koska iho reagoi koko ikänsä finneillä ja rasvoittumisella. Onneksi voin sanoa, että rasvainen ja akne-iho on parhaimmillaan vaihdevuosi-iän jälkeen. Rasvainen iho ohenee huomattavasti hitaammin kuin muut ihotyypit ja siksi se ei rypisty samaan tahtiin.
Omissa vakioasiakkaissani on useita,  joilla on ollut akne ja tulehdukset ovat jättäneet paljon arpikudosta. Näihin vanhoihin aknearpiin olen saanut uskomattoman paljon tasoitusta Dermatude-kasvohoidolla (177€ kerta ja neljän kerran sarja 620€). Dermatude-kasvohoito on pehmentänyt ja silottanut hämmästyttävän paljon näitä vanhoja aknearpia. 
Toivoisin, että ihmiset oppisivat myötämielisemmiksi ihottumia kohtaan ja kaikki kiusaaminen ihottumista koululaisten keskuudessa loppuisi. Tiedän, että vanhempien ymmärtämättömyys ja tietämättömyys aiheuttaa sen, että perheessä puhutaan rumasti jonkun akne-ihosta. Tästä seuraa se, että lapset tyhmyyttään huutelevat kavereilleen iho-ongelmista. Toivoisin, että vanhemmat kasvattaisivat lapsensa ymmärtämään myös ihosairauksia.HUOM. Tähtitarjoukset enää ma 13.11. asti:

⭐️ Muista myös osallistua arvontaan kommentoimalla hoitolan julkaisuja blogissa (huom. liitä mukaan sähköpostiosoite), Facebookissa ja/tai Instagramissa. Palkintona on 50 euron lahjakortti verkkokauppaan, joka arvotaan kahden viikon välein. Seuraavaan arvontaan voi osallistua 13.11. asti.


Joko olet liittynyt postituslistalle? Liity nyt ja saat tietoa tarjouksista ja kauneushoitolan tapahtumista! Tilaa uutiskirje tästä

1 kommentti:

 1. Anonyymi09:52

  Hyvä kirjoitus. Nuoruuden akneiho voi tosiaan jättää ikuiset arvet sieluun. Huono Iho" asemoi ihmisen mahdollisesti loppuiäksi johonkin nurkkaan sosiaalisella kentällä, ellei onnistu saamaan runsaasti korjaavia kokemuksia.

  Katsoin eilen Yle Areenasta kokonaan ruotsalaisen sarjan Sumutus (Gaslight), joka kertoo nuoren tytön ajautumisesta tuhoavaan, kontrolloivaan ja väkivaltaisen suhteeseen. Tyyli oli hyvin woke mutta eikös vaan sanottu suunnilleen näin: Sait paiseen otsaasi ja muistutit koulun finninaamaa.

  Tuo oli paha kauneusvirhe (!) muuten niin puhtaan opettavaisessa ja syrjimättömässä tyylilajissa. Eli käsikirjoitukseen lienee täysin tiedostamatta päästetty tuollainen syrjivä möläytys.

  Leena

  VastaaPoista