keskiviikko 29. marraskuuta 2023

Yrittämisen ilo ja tuska

Yritän kirjoittaa yrittämisestä mahdollisimman realistisesti, koska näen ympärilläni usein aivan liian ruusuisia unelmia yrittäjäksi ryhtymisestä. En halua ketään lannistaa, mutta tosiasiat pitäisi olla selvillä ennen kuin yrittäjäksi alkaa.Pienyritys on kuin oma lapsi

Voi olla, että isojen yritysten toimitusjohtajilla/ omistajilla on ihan eri kokemuksia kuin minulla, mutta Suomi on täynnä pienyrittäjiä, joihin itsekin olen kuulunut vuodesta 1980. Isoimmillaan yritykseni on ollut silloin, kun työntekijöitä oli kolme. Hoitolassani on kolme tilavaa hoitohuonetta, mutta nykyisin hoitokäytössä on vain yksi ja muut ovat verkkokauppaa varten. 
Työntekijät lisäävät huolten määrää niin paljon, etten enää aio ryhtyä työnantajaksi, jota olin yli kolmekymmentä vuotta. Yksinyrittäjäksikin ryhtyessä pitää muistaa, että yrittäjällä on vastuu yrityksestään 24/7. Jos yritykseen yöllä murtaudutaan, yrittäjä on se, joka lähtee liikkeelle. Kaikki velvoitteet on hoidettava ajallaan, eikä verottajaa kiinnosta, oletko sairas tai istutko isäsi kuolinvuoteen vieressä. 
Yli neljänkymmenen yrittäjävuoden jälkeen olen kasvanut siihen, että yritys on kuin pieni lapsi, jonka velvoitteet on hoidettava aina. Oma työminäni on jakautunut niin, että olen hoitolan takahuoneessa tiukka neuvottelija ja talousjohtaja, mutta asiakaspalvelussa olen aina hoitaja ja kosmetologi. Tiskin takana ajattelen aina asiakkaan etua, eikä kassalla ruveta enää miettimään, voitanko minä siinä kaupassa. Se on mietittävä takahuoneessa ja voitto tehdään yleensä sisäänostossa, eikä ulosmyynnissä.
Pienessä kaupungissa tunnettu kosmetologi on asiakaspalvelussa aina. Tämänkin olen jo sisäistänyt vuosia sitten, että kaupungilla liikkuessani, olen aina yritykseni mainos. Siksi vietänkin lomat mielelläni muualla, enkä juurikaan käy vapaalla ollessani Hämeenlinnassa. Tietysti tämän mahdollistaa se, että asun Janakkalassa. 


Yrittäjän pitää olla terve

Yrittäjän elämään ei kuulu sairastaminen, eikä huonot päivät. Asiakaspalvelussa ei aleta itkemään omaa huonoa oloa, vaan se pidetään omana tietona. Itse en ole työvuosieni aikana perunnut montaakaan asiakasta sairauden takia. 
Jostain syystä yrittäjä oppii sairastamaan flunssat ja mahataudit vapaapäivinä. Monilla ihmisillä ainakin näin vanhemmiten on joitain terveysongelmia. Joillakin on migreeni, selkävaivoja, huono vatsa tai muu usein iskevä vaiva. Yrittäjällä ei ole muuta vaihtoehtoa, kuin ottaa lääkettä ja tehdä töitä. Tämä on asia, joka tulee yllätyksenä monelle. 
Saahan yrittäjä toki YEL-maksun mukaan määrittyvää sairauspäivärahaa, mutta se on tarkoitettu henkilökohtaiseen elämiseen. Kuka maksaa yrityksen kulut eli vuokrat, vakuutukset, lainat ja muut juoksevat kulut, jos yrittäjä ei ole töissä ja yritys on kiinni? Vastaus kysymykseen on, että kulut on maksettava sairastuessakin ja siksi yrittäjät sairastavat työn ohessa. 
Myös kaikki lääkärikulut yrittäjä maksaa itse. Voihan toki hankkia työterveyshuollon, mutta senkin yrittäjä maksaa itse. Tämä on monelle täysin yllätys, että työterveyshuolto on työntekijöille suuri etu, mikä puuttuu yrittäjiltä. Yrittäjä ei myöskään saa kulttuuri/liikuntaseteleitä, ellei itse osta niitä yrityksensä piikkiin. 
Tärkein neuvo alkavalle yrittäjälle on, että ellet omaa rautaista terveyttä, kykyä venyä henkisesti ja fyysisesti sekä hyvää stressinsietokykyä, älä ala yrittäjäksi.


Tähtitarjoukset 11.12.-23 asti:
⭐️ Huom. Perjantaina 1.12. alkaa taas perinteinen Joulukalenteri arvontoineen! Osallistu kommentoimalla hoitolan julkaisuja blogissa (huom. liitä mukaan sähköpostiosoite), Facebookissa ja/tai Instagramissa. Palkintona on 50 euron lahjakortti verkkokauppaan ja arvonta suoritetaan nyt joulukalenterin aikaan kaksi kertaa viikossa!

 


Joko olet liittynyt postituslistalle? Liity nyt ja saat tietoa tarjouksista ja kauneushoitolan tapahtumista! Tilaa uutiskirje tästä

1 kommentti:

  1. Anonyymi11:46

    Täyttä totta jokainen sanasi yrittäjyydestä.

    Leena

    VastaaPoista