sunnuntai 14. huhtikuuta 2024

Julmuri suviyössä

Kerroin aiemmin, että kävimme katsomassa Tampereen teatterissa näytelmän Vieras eli Julmurin suviyö. Se kertoi siitä, mitä tapahtui, kun Heinrich Himmler vietti kesälomaviikkoa rauhallisissaa Hämeen maisemissa Tyrvännössä. 
Vastenmielinen tarina

Edellisessä blogijutussani kerroinkin, etten pitänyt esityksestä ja en oikein ymmärtänyt, mitä sillä haluttiin sanoa. Itselleni tuon kesäisen viikon todelliset tapahtumat ovat hyvin selvillä ja tiedän tasan tarkkaan ketä Himmlerin seurassa oli ja mitä tapahtui. Tuo näytelmä ei takuulla auennut yhtään, ellei tiennyt tapahtumista jo ennalta. 
Minua kiehtoo tämä pirullinen historian koukero, että Himmler kävi kotikonnuillani. Hän tuli kesällä 1942 tervehtimään saksalaisia sotilaita Lappiin ja tapasi samalla Suomen presidentti Risto Rytin Tamminiemessä ja Marsalkka Mannerheimin esikuntineen Mikkelissä.
Syy siihen, miksi Himmler päätyi juuri Hämeenlinnan kupeeseen Tyrvännön Petäykseen on Eino Suolahti ent.Palander. Hämeenlinnassahan on kotimuseo nimellä Palanderin talo ja tämä Palander oli Hämeenlinnan Lyseon opettaja, jolla oli neljä menestyvää poikaa. Yksi näistä pojista oli Eino Suolahti (1879-1951), joka suomensi nimensä Palanderista Suolahdeksi. 
Eino Suolahti oli lääkäri ja Mannerheimin hyvä ystävä ja siksi hän oli myös Suomen Armeijan ylilääkäri. Eri kirjoista olen saanut hänestäkin hyvin vastenmielisen kuvan. Hän oli erittäin innokas natsiaatteen kannattaja ja ihaili kovasti saksalaisia. Ylilääkärinä hän ei ollut mitenkään pidetty, vaan sotilaat kutsuivat  häntä Eino Veriseksi.
Eino Suolahti oli myös Mannerheimin vieraana Mikkelissä samaan aikaan Himmlerin kanssa ja hän suositteli Himmlerille lepoa ja tarjosi kesämökkinsä Tyrvännössä Himmlerin käyttöön. Himmler tuli Suomeen Puolan Auschwitzin keskitysleirin kautta ja oli ilmeisesti sitten rasittunut tästä juutalaisten tappamisesta, mikä on aivan järkyttävä ajatus näin jälkikäteen. 
Himmlerillä oli mukanaan myös lista Suomen juutalaisista, joita hän vaati luovutettavaksi Saksaan. Suomen pääministeri Jukka Rangell kieltäytyi tästä. 


Raadollinen tapahtuma historiassa

Koko tämä Himmlerin Suomen vierailu herättää todella monia tunteita. Miten arkipäiväistä tällainen syvä pahuus on, että joku Himmlerin kaltainen tappaja kokee ylirasitusta, kun ei pysty saamaan tappokoneistoa keskitysleireillä vielä nopeammaksi. Suomen ylin johto tiesi jo hyvinkin, mitä Puolassa ja muissa miehitetyissä maissa juutalaisille tapahtui, mutta mitenkään siihen ei puututtu. Armeijamme ylilääkäri vaan antoi kesämökkinsä ja poikansa Eino E. Suolahden Himmlerin käyttöön, jotta lomaviikko olisi mahdollisimman leppoisa.
Nyt Venäjällä on menossa tämä sama pahuus ja Putin tuhoaa toisinajattelijoita ja Ukrainaa. Mietin joskus, tekikö liittoutuneet väärän päätöksen 1940-luvulla, kun voimat yhdistettiin Neuvostoliiton kanssa Saksaa vastaan. Tiedän, että moni suomalainen sotilas ajatteli 1980-luvulla, että Hitlerin ja natsihallinnon kukistamisen jälkeen olisikin pitänyt tuhota Stalin. Jos näin olisi tehty ja lähdetty pilkkomaan Neuvostoliittoa ei tähän nykytilanteeseen olisi päädytty.
Tietysti on helppo olla jälkiviisas, koska liittoutuneilla ei ollut syytä vielä 1945 kääntyä Neuvostoliittoa vastaan. Vasta sodan loputtua ja Euroopan jakaannuttua itään ja länteen tämä vastakkain asettelu nousi esiin. 
Vielä vuonna 1942, kun Himmler lepäili Tyrvännössä, suomalaiset katsoivat hiljaa sivusta juutalaisten tappamista. Toivon, ettei tällaista sivusta katsomista tapahdu enää ikinä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti