sunnuntai 28. huhtikuuta 2024

Lääkeaineet ja iho

Tämän talven aikana olen ystävieni ja asiakkaiden kautta törmännyt tavallista useammin lääkkeiden vaikutuksiin iholla. Mitä enemmän tulee ikää, sitä todennäköisemmin joutuu käyttämään jotain lääkettä ja sen sivuvaikutuksiin on syytä paneutua.




Verenpainelääkkeistä iho-oireita

Verenpaine on hyvin yleinen ongelma iän karttuessa ja verenpainelääkitys on monella vakioasiakkaallanikin. Kaikille ei löydy heti oikeaa lääkitystä, vaan joudutaan kokeilemaan useampia. Ihottumat, kasvojen kuumotus ja punoitus sekä turvotus ovat yleisimpiä verenpainelääkkeiden sivuvaikutuksia. Iho saattaa myös herkistyä auringolle ja palaminen voi tapahtua vartissa.
Olen itse kiinnostunut eri lääkeaineiden vaikutuksista ja siksi olenkin aika hyvin selvillä, millaisia sivuvaikutuksia voi tulla ja miten ne vaikuttavat työhöni.
Muutamia kertoja on käynyt niin, että asiakas kertoo kasvojen alkaneen punoittamaan ja tuntumaan kuumottelevalta. Helposti haetaan ensin syytä käytössä olevasta kosmetiikasta, mutta syy saattaakin olla uudessa lääkityksessä. Myös mielialalääkkeiden sivuvaikutus voi olla tämä kuumotus ja punoitus. Se saattaa mennä ohitse, kun elimistö tottuu lääkkeeseen, mutta joskus se jää pysyväksi haitaksi. 
Aluksi iholla on tasainen punoitus, mutta yleensä se alkaa muuttumaan couperosaksi eli pintaverisuonet veltostuvat ja katkeilevat. Toisilla punoitus voi johtaa jopa ruusufinniin ja silloin tarvitaan antibioottikuuri. 
Jos tällaista punoitusta ilmenee, suosittelen asiakasta puhumaan siitä lääkärille ja kokeilemaan jotain muuta lääkettä. Ei ole kivaa, jos lääkeaineen takia tulee näkyviä iho-ongelmia. Onneksi erilaisia verenpainelääkkeitä on paljon, joten vaihto onnistuu helposti. 

Lääkkeet voivat herkistää ihon auringolle

Nyt, kun kevätaurinko alkaa paistamaan, talvikalpea iho altistuu uv-säteilylle ja palaa hyvin herkästi. Jos käytössä on vielä joku lääkeaine, joka herkistää auringolle, iho saattaa palaa jo vartissa. Aurinkosuojavoidekaan ei kovin hyvin suojaa palamiselta, jos iho on herkistynyt uv-säteilylle lääkeaineen takia. Yleisimmin antibiootit herkistävät ihon uv-säteilylle ja yleensä lääkäri tai farmaseutti kertoo tästä asiakkaalle. 
Jos käytössä on tällainen lääkitys, suosittelen pysymään kokonaan pois suorasta auringon valosta. Iho kannattaa suojata ohuella vaatetuksella, koska myös vartalon iho palaa herkästi. Ihosyöpäriski moninkertaistuu tällaisen lääkeaineen myötä.
Turvotus on ongelma, mikä alkaa vaivata lähes kaikkia naisia siinä vaiheessa, kun estrogeeni vähenee eli hiukan yli viisikymppisenä. Tämä turvotus on monelle suuren harmin aihe ja se nopeuttaa kasvojen  veltostumista ja rypistymistä. Joidenkin verenpainelääkkeiden yhteydessä on myös nestettä poistava vaikutus ja jos turvotus on voimakasta siitä pitää puhua lääkärin kanssa.
Joskus käy niin, ettei muita lääkevaihtoehtoja löydy ja tuon turvotuksen ja turpeuden kanssa pitää vain elää. Dermatude-kasvohoito (185€ ja 4 kerran hoitosarja 650€) poistaa todella hyvin turvotusta ja iho tuntuu hoidon jälkeen jäntevältä ja tiiviimmältä. Suosittelen kokeilemaan Dermatude-kasvohoitoa, jos hiukankin kärsii turvotuksesta, koska hoitotulos on niin erinomainen.





HUOM. Tähtitarjoukset enää ma 29.4. asti:

⭐️ Muista myös osallistua arvontaan seuraamalla ja kommentoimalla hoitolan uusimpia julkaisuja blogissa (huom. liitä mukaan sähköpostiosoite), Facebookissa ja/tai Instagramissa. Palkintona on 50 euron lahjakortti verkkokauppaan, joka arvotaan kahden viikon välein. Seuraavaan arvontaan voit osallistua 16.-29.4.-24.


Joko olet liittynyt postituslistalle? Liity nyt ja saat tietoa tarjouksista ja kauneushoitolan tapahtumista! Tilaa uutiskirje tästä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti