perjantai 5. huhtikuuta 2024

Riisutut naamiot

 Olen tänä talvena saanut varsinaisen kirjakärpäsen ja jokainen liikenevä hetki menee lukemiseen tai kirjojen kuunteluun. Varmasti innostukseni osasyynä on myös se, että nyt ilmestyy todella paljon mielenkiintoisia tietokirjoja maailman tilanteesta.




Äänikirjojakin oppii kuuntelemaan

Moni asiakkaani sanoo, ettei halua kuunnella äänikirjoja, koska eivät pidä niitä ”oikeina kirjoina”. Monet epäilevät, että ajatus lähtee harhailemaan, ja kuunteleminen ei hyödytä mitään. Itse koen niin suurta intohimoa kirjoja kohtaan ja aina aikaa lukemiseen on liian vähän, joten opettelin kuuntelemaan äänikirjoja. 
Aluksi minä kiinnitin ehkä liikakin huomiota lukijaan ja siksi aloitinkin hyvin pidetyistä lukijoista. Jukka Pitkänen, Erja Manto ja Krista Putkinen-Örn ovat lukijoita, joita voin suositella. Joskus kyllä käy niin, että lukija on yksinkertaisesti niin ärsyttävä, ettei kirjaa viitsi kuunnella.
Nyt ilmestyy ihan viikottain uusia kirjoja, jotka analysoivat Ukrainan ja Venäjän sotaa tai maailman tilannetta yleensäkin. Meillä on kirjasovellus nimeltään Nextory ja sieltä näkee myös, mitä kirjoja on tulossa. 
Tällä hetkellä kuuntelen Arvo Tuomisen kirjaa Riisutut naamiot, särkyneet unelmat, joka ilmestyi viime viikolla. Arvo Tuominenhan on tv-toimittaja, joka teki paljon erittäin hyviä matkaohjelmia Venäjältä. Täytyy sanoa, että kyllä ammattikirjoittajan eli toimittajan teksti on huomattavasti vetävämpää ja helppolukuisempaa, tai kuunneltavaa, kuin historioitsijoiden tekstit.
Arvo Tuomisen analyysi tämän hetkisestä Venäjän tilanteesta ja sen vaikutuksesta koko maailmaan on erittäin mielenkiintoinen. Hän myös tuo esiin epäkohdat ja virheet mitä USA ja muut länsimaat ovat tehneet. Kirjassa tulee hyvin selvästi esiin, että Trump oli presidenttiaikoinaan joissakin asioissa oikeassa, vaikka häntä pidetiin ihan pellenä.
Trump kritisoi vahvasti sitä, että USA on yksin Naton maksumiehenä ja moni Euroopan maa on vain siivellä. Tämä on tosiasia, mikä nyt jo myönnetäänkin. Moni Euroopan maa lopetti omat puolustusvoimansa ja nojasi pelkästään Natoon, mutta ei maksanut sinne tarpeeksi. Nyt ollaankin hädässä ja Eurooppa tekee vauhdilla asevarustelua. Aseita ei ole juurikaan saatavilla, koska moni maa on ajanut alas myös aseteollisuuden. 
Arvo Tuomisen näkökannat kirjassa ovat erittäin mielenkiintoisia ja tuovat esiin ihan uusiakin puolia tämän hetkisestä maailman tilanteesta. Suosittelen, että kirja kannattaa kyllä lukea tai kuunnella.


Kevyitä dekkareita

Olen alkanut iltalukemisena kuuntelemaan dekkareita, jotka eivät ole kovinkaan jännittäviä, vaan enemmänkin hyväntuulisia ja hiukan naiiveja. Sarah Pennerin Lontoon salatieteellinen seura on hyvä esimerkki kirjasta, jossa tapahtuu kaikenlaista ja se kuvaa 1800-luvun loppua. Kirja on laadukasta ”hömppää”, eikä jää vaivaamaan päätä jälkikäteen. 
Entinen ministeri Sampo Terho on kirjoittanut jo toisen kirjan nimeltään Stalingradin viemärit. Verrattuna tuohon Arvo Tuomisen kirjaan taso oli huomattavasti heikompi. En oikein tiedä, miksi kirja on edes kirjoitettu. Sampo Terho on filosofian maisteri, jonka pääaine on Suomen historia, joten tietopohjaa kyllä löytyy. Stalingradin viemärit on fiktiivinen kirja Hitlerin valtaannoususta, mutta kirja seuraa tarkasti historiaa ja siinä luetellaan jopa lähdekirjallisuus. 
Ehkä kirjan tarkoitus on kertoa historiasta kevyemmin keinoin eli fiktiivisenä tarinana, mutta itse en sitä kyllä jaksanut kuunnella. Olen tuon historian aikavälin 1933-1945 lukenut niin sataan kertaan, etten jaksa sitä enempää tankata. Voi olla, että kirja on hyvinkin tarpeellinen, koska historia on monelle niin vieras asia. 
Oikeasti tapahtunutta historiaa on myös juuri ilmestynyt kirja Steve Sem-Sandbergin Łódźin kurjat, joka kertoo Łódźin ghettosta. Mitään uutta ei tästäkään kirjasta löydy, mutta ellei ole aikaisemmin perehtynyt juutalaisten kärsimyksiin Puolan eri ghettoissa, kirja kannattaa lukea.
Sitten vielä aloin lukea ihan ammatillisesta kiinnostuksesta Leone Miltonin Plastiikkakirurgi, joka on tosi tarina Ruotsia kohahduttaneesta rikoksesta. Arvostettu plastiikkakirurgi Carl-Åke Troilius paljastui vuonna 2007 seksuaalirikolliseksi, joka raiskasi leikkauspotilaitaan. Hän huumasi potilaat ja käytti heitä hyväkseen. Tarina oli iljettävä ja jätin senkin kesken. 
Nyt odotan kovasti milloin ilmestyy Hannu Himasen kirja Missä enkelitkin pelkäävät – Hyökkäävä Venäjä ja Suomen turvallisuus. Hannu Himanen on entinen Moskovan suurlähettiläs ja arvostan kovasti hänen näkemyksiään Venäjän tilanteesta. Kirjan pitäisi ilmestyä parin päivän päästä ja kerron siitä heti, kun ehdin sen lukemaan.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti