torstai 25. huhtikuuta 2024

Miten käy Ukrainan

Keskustelen usein asiakkaiden kanssa Ukrainan sodasta ja pohdiskelemme yhdessä, miten siinä tulee käymään. Tällä hetkellä tilanne ei näytä hyvältä ja Ukrainan puolustus on heikentynyt hälyttävästi talven aikana ammus-ja asepulan vuoksi.

Mitä miehitys tarkoittaisi?

Joskus minulta kysytään mitä sitten tapahtuisi, jos Ukraina häviää sodan. Harrastukseni vuoksi pystyn hyvin kuvittelemaan mitä tapahtuisi, jos Ukraina häviäisi sodan ja se joutuisi Venäjän miehittämäksi. Sellaista tilannetta en missään nimessä toivoisi, koska Venäjä on osoittautunut raadollisen pahaksi miehittäjäksi.
Silloin, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan se sai miehitettyä Kiovan ympäriltä pikkukaupunkeja esimerkiksi Irpinin kaupungin jossa oli noin 40,000 asukasta. Ukrainan joukot valtasivat kevään aikana Irpinin takaisin ja miehityksen jäljet näkyivät tv-uutisissa. Kaduilla oli ammuttujen ruumiita joita ei oltu siirretty pois ja alueelta löytyi joukkohautoja sekä kidutuskellareita. Ellei siihen mennessä länsimaissa uskottu millaisia petoja Venäjä oli päästänyt valloilleen niiden kuvien jälkeen oli pakko uskoa.
Toisen maailmansodan aikana Saksa miehitti monia maita esimerkiksi Ranskan, Hollannin ja Belgian. Miehitys yleensä merkitsee sitä, että miehittäjä hyödyntää miehittämänsä alueen luonnonvarat ja kaiken tuotannon. Näin tulisi käymään myös Ukrainassa ja siellä voisi syntyä myös nälänhätä, jos Venäjä veisi itselleen kaiken maataloustuotannon. Tämähän on jo tehty kertaalleen, kun Stalin myi 1930-luvun alussa Ukrainan maataloustuotteet ulkomaille ja jätti kansan kuolemaan nälkään. 
Miehitys tarkoittaa sitäkin, että kaikki valtion ja kaupunkien virkatoimet siirtyy miehittäjille tai heidän yhteistoimintaihmisille. Historiassa monet johtotehtävissä olleet on surmattu miehittäjän toimesta.


Venäjä miehittäjänä

Historiassa on myös jakso mistä näemme miten venäläiset toimivat miehittäjinä. Venäjän edeltäjä eli Neuvostoliitto miehitti Baltian maita lähes puolivuosisataa. Se oli hyvin katkeraa aikaa Virolle, Latvialle ja Liettualle. Tästä esimerkistä käsin voi ennustaa ettei ukrainalaisilla olisi kovin hyviä oltavia Venäjän alamaisena.
Se olisi varmaa, että sissisota jatkuisi, jos niin huonosti kävisi ettei Ukraina pystyisi vastustamaan Venäjää. Oletettavasti tuo sissisota näkyisi myös ulkopuolisissa maissa, koska ukrainalaiset yrittäisivät iskeä Venäjän suurlähetystöihin ja paikkoihin missä on paljon venäläisiä. 
Sissisota merkitsisi jatkuvaa maanalaista vastarintaa jossa kuolisi paljon väkeä. Eikä Venäjän voitto sodassa merkitsisi sodan loppua vaan sota jatkuisi, mutta sri muodossa. 
Samalla miehittäjä kurjistaisi siviiliväestön osaa ja kouluikäisiä aivopestäisiin venäläismielisellä opetuksella. 
On vaikea nähdä, että Ukrainan ja Venäjän sotatilaan löytyisi neuvotteluratkaisu ainakaan Putinin vallassa olon aikana. Toivotaan myös, että tämä miehitysskenaario jää toteutumatta.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti