perjantai 19. huhtikuuta 2024

Yli puolella keski-ikäisistä on hoitoa vaativa ihosairaus

Oulun yliopiston ihotautiklinikalla on tehty tutkimus, että suomalaisista keski-ikäisistä yli puolet sairastaa jotain ihotautia, joka vaatisi hoitoa. Määrä on huomattavasti suurempi, mitä itse olisin osannut arvella.




Ihosairauksia ei tunnisteta

Omassa työssäni huomaan sen, ettei ihosairauksista välitetä, eikä niitä välttämättä tunnisteta. Joidenkin on vaikea edes ymmärtää, että iho voi sairastua. Kuulen joskus asiakkaan päivittelevän, että eihän naama voi olla sairas, kun kerron esimerkiksi ihosyöpäepäilyistäni. 
Tuon tutkimuksen mukaan ihotaudit ovat yleisempiä miehillä kuin naisilla ja myös koulutus vaikuttaa asioihin. Hoitamattomat ihotaudit olivat yleisempiä heikosti koulutetuilla keski-ikäisillä miehillä. Miesten ihotaudeista yleisimmät olivat sieni-infektiot esimerkiksi varvasvälisilsa tai partasieni. Naisilla oli eniten käsi-ihottumia.
Tutkimus oli tehty nimenomaan keski-ikäisille ja sitä nuoremmille eli kyse ei ollut ikäihmisistä. Vanhuksilla ihotaudit ovat vielä huomattavasti yleisempiä, koska ihon vastustuskyky heikkenee iän myötä. Toisen suomalaisen tutkimuksen mukaan yli kahdeksankymppisistä 60% sairastaa aurinkokeratoosia ja basalioomaa eli uv-säteilyn aiheuttamaa hyvälaatuista ihosyöpää. 
Kumpikin tutkimus osoittaa, että tarvitaan vielä paljon valistusta ja tietoa ihon terveydenhoidosta. Ihosairauksiin liittyy vielä nykyisinkin jokin häpeä ja kuvitellaan niiden johtuvan likaisuudesta tai pelätään tartuntoja.


Tarvitaan järkiperäistä tietoa ihosta

Olen työssäni selvästi tiedostanut sen, ettei ihmisillä ole tietoa ihottumista ja ihon terveyden hoitamisesta. Itse olisin arvellut, että noin 30% väestöstä sairastaa jotain ihotautia, mutta sitä en olisi uskonut, että luku on 50%. Se hämmästyttää siksikin, että netti pursuaa tietoa kaikista sairauksista. 
Tosin olen itse koko työelämäni joutunut vakuuttelemaan asiakkaille, että heillä on jokin ihottuma, mikä vaatii lääkärin hoitoa. Ihminen ei ole itse mitenkään kiinnittänyt huomiota siihen, että kasvoilla on esimerkiksi ruusufinni tai atooppinen ihottuma. Monet ovat jopa niin tottuneet atooppisen läiskän kutinaan ja kirvelyyn, etteivät he enää noteeraa sitä. Oma ammattikuntani on ehdottomasti etulinjassa tämän tiedon levittämisessä ja koen itsekin tämän blogin kirjoittamisen entistä tärkeämmäksi. 
Sekin kannattaa huomioida, että osa ihosairauksista on tarttuvia. Esimerkiksi nyt paljon lehdistössä julkisuutta saanut syyhy on viheliäinen tarttuva ihotauti, joka leviää päiväkodeissa ja vanhustentaloissa. Kosteissa tiloissa kuten uimahalleissa tai kuntosalien suihkutiloissa jalkasieni ja kynsisieni voivat tarttua ja myös märkärupi elää kosteissa paikoissa. 
Yksi tärkeimpiä tekoja ihon terveydeksi on kuivata jalat ja varpaan välit huolellisesti peseytymisen jälkeen. Itse käytän desinfioivaa suihketta jalkoihini, jos olen ollut hotellien suihkutiloissa tai muissa julkisissa pesupaikoissa. Hysteeriseksi ei pidä ryhtyä, mutta ihon terveyden ylläpito pitää tiedostaa.



Tähtitarjoukset 29.4. asti:

⭐️ Muista myös osallistua arvontaan seuraamalla ja kommentoimalla hoitolan uusimpia julkaisuja blogissa (huom. liitä mukaan sähköpostiosoite), Facebookissa ja/tai Instagramissa. Palkintona on 50 euron lahjakortti verkkokauppaan, joka arvotaan kahden viikon välein. Seuraavaan arvontaan voit osallistua 16.-29.4.-24.


Joko olet liittynyt postituslistalle? Liity nyt ja saat tietoa tarjouksista ja kauneushoitolan tapahtumista! Tilaa uutiskirje tästä

2 kommenttia:

  1. Anonyymi17:02

    Tärkeätä tietoa. Tulehtuneet ihoalueet lisäävät elimistön matala-asteista tulehdusta, mikä taas vaikuttaa yleisterveyteen lisäämällä riskiä moniin sairauksiin.

    Oudot kosketusihottumat kannattaa tutkituttaa, jotta voi välttää altistetta. Voi olla herkitynyt esimerkiksi tekstiilien erilaisille pintakäsittelyaineille ja vaikkapa väriaineille. Myös nahan käsittelyaine kuudenarvoinen kromi allergisoi. Nyt en muista, onko EU kieltänyt tai rajoittanut kromi kuutosen käyttöä.

    Leena

    VastaaPoista
  2. Kauneushoitola21:14

    Pari viikkoa sitten tuli tv:stä MOT ohjelma missä kerrottiin vaatteiden sisältämistä allergeeneista. Se kannattaa katsoa, koska tekstiilien ja nahan käsittelyssä käytetään hyvin paljon aineita jotka saattavat ärsyttää ihoa. Varsinkin Kiinasta tulevat halpavaatteet voivat sisältää käsittelyaineita jotka on EU:ssa kiellettyjä.
    Vielä suurempi riski on ostaa kiinalaisista verkkokaupoista parin euron kosmetiikkaa joka voi sisältää ihan mitä tahansa. Kukaan ei tutki ja kontroloi näitä verkkokauppaostoksia ulkomailta.

    Inkeri

    VastaaPoista