maanantai 8. huhtikuuta 2024

Puhdistunut sielu

Äitini on usein sanonut kokevansa jonkun taidenäyttelyn tai teatteriesityksen niin uudistavaksi ja puhdistavaksi, että ehkä uskovaiset saavat kirkossa käynnistä sellaisen kokemuksen. Tällä hetkellä itsekin koen, että sieluni on puhdistunut. 
Teatterimaraton

Meillä oli peräkkäisinä päivinä kolme teatteriesitystä, koska aikataulut eivät muuten sopineet. Esitykset olivat Hämeenlinnan teatterin Rottien pyhimys torstai-iltana, Vieras eli Julmurin suviyö perjantaina Tampereella ja lauantaina Tampereen työväen teatterin Frida. Voin ihan epäröimättä sanoa, että paras oli tämä näytelmä meksikolaisesta taidemaalarista Frida Kahlosta.
Olin pitkään odottanut pääsyä katsomaan Hämeenlinnan teatterin Rottien pyhimystä. Koko talven olen kuunnellut asiakkaiden kehuja siitä, joten odotukseni olivat ehkä liian korkealla. Sekin ehkä vaikutti fiiliksiini, että oli arki-ilta ja kiireinen työpäivä takana. 
Rottien pyhimys kesti 2 tuntia 45 min. eli oli aika pitkä esitys, joka pisti jo hiukan vääntelehtimään loppua kohden. Olen kuunnellut tämän Anneli Kannon kirjan pari vuotta sitten ja pidin siitä kovasti. Tämä teatteriesitys ei ehkä ollut ihan niin suurenmoinen kuin odotin, mutta se tosiaan voi johtua siitä, että odotukset olivat liian korkealla. 


Himler Hämeenlinnassa

Tästä Vieras eli Julmurin suviyö -esityksestä odotin myös todella paljon, koska aihe koskee rakasta harrastustani sotahistoriaa. Minua on aina mietityttänyt tämä natsi-Saksalaisen Heinrich Himlerin viettämä lomaviikko Suomessa huvila Petäyksessä. Minusta on järkyttävä ajatus, että ihminen tarvitsee lepoa tekemästään työstä eli juutalaisten tappamisesta. 
Odotin innolla, miten aihe on saatu näyttämölle ja mitä ajatuksia esitys herättäisi. Ajattelin myös saavani jotain uutta tietoa tai näkökulmaa tuohon aikakauteen eli kesään 1943. Mikään odotukseni ei täyttynyt ja minusta esitys oli yhdellä sanalla sanottuna tylsä. Ainoa asia, mikä jäi mietityttämään oli se, että miten ne katsojat, joilla ei ole niin perusteellista historian tuntemusta kuin minulla, ymmärsivät näytelmän. 
Otaksun, että aika harva tietää mitään Felix Kerstenistä, joka oli Himlerin suomalaisvirolainen hieroja ja itseoppinut lääkäri. Felix Kerstenin elämä on niin seikkailurikas, että siitä saisi kyllä oman esityksensä. Himleriä opasti ja palveli hänen Suomen vierailullaan armeijan ylilääkärin Eino Suolahden poika Eino E. Suolahti eli Nenno. Hän oli sodan jälkeen tunnettu kulttuuripersoona, professori ja Akateemisen kirjakaupan johtaja. Hän oli myös homo, mikä on ollut sen ajan kulttuuripiirien vaiettu salaisuus. Teatteriesityksessä se kyllä nousi esiin, vaikka se ei kuulunut asiaan mitenkään. Muutenkin esityksessä Himleristä tehtiin vähän outo hölmöläinen, joka ei vastannut minun mielikuvaani hänestä. 
Aika harva hämeenlinnalainen tietää, että Himler kävi Petäyksessä lepuuttamassa hermojaan raskaan työnsä välillä. Voin kirjoittaa tästä tapauksesta oman jutun, koska aihe on niin mielenkiintoinen. Tästä Vieras eli Julmurin suviyö -esityksestä en voi sanoa, että menkääpä katsomaan, koska koin sen niin pitkäveteiseksi. 
Sitävastoin Frida esitys oli aivan loistava ja yksi parhaimpia näytelmiä, mitä olen nähnyt. Elsa Saisio oli roolissaan täydellinen ja esityksen lavastus ja tekniikka olivat henkeä salpaavia. Se on ihan merkille pantavaa, että viime vuosina lavastusten vaikuttavuus on noussut ihan uudelle tasolle. Nytkin nämä oivaltavat lavasteet olivat tärkeässä roolissa. Frida Kahlon koko elämää varjostanut kuolema, kipu ja raihnaisuus oli saatu esille hienoilla tehokeinoilla. Suosittelen lämpimästi, että tämä esitys kannattaa katsoa!
⭐️ Muista myös osallistua arvontaan seuraamalla ja kommentoimalla hoitolan uusimpia julkaisuja blogissa (huom. liitä mukaan sähköpostiosoite), Facebookissa ja/tai Instagramissa. Palkintona on 50 euron lahjakortti verkkokauppaan, joka arvotaan kahden viikon välein. Seuraavaan arvontaan voit osallistua 2.-15.4.-24.


Joko olet liittynyt postituslistalle? Liity nyt ja saat tietoa tarjouksista ja kauneushoitolan tapahtumista! Tilaa uutiskirje tästä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti