lauantai 20. huhtikuuta 2024

Ristiriitainen aurinko

Kirjoitan paljon siitä, miten sairastuttavaa uv-säteily on, mutta pitää myös muistaa asian toinen puoli eli se, että aurinko parantaa monia ihosairauksia. Auringon kanssa pitääkin löytää kultainen keskitie, jotta iho pysyy terveenä.




Aurinko parantaa ihottumia

On useita ihottumia, joille uv-säteily on parantava voima, mutta vähintään saman verran on ihottumia, joille aurinko on myrkkyä. Tyypillisin ihottuma, jonka aurinko puhkaisee, on ruusufinni ja juuri tämä vuodenaika on erityisen paha. Voimakas kevätaurinko, tuuli ja katupöly on yhdistelmä, mikä on puhkaissut monelle ensimmäistä kertaa ruusufinnin. Siksi nyt onkin syytä suojata iho hyvin auringolta, jos on taipumus ruusufinni-ihottumaan.
Toisaalta moni atoopikko tai psoriaatikko odottaa kesää, jotta saa aurinkoa koko vartalolle ja ihottumat paranevat. Kuitenkin se pitää tiedostaa, ettei ihoa pidä polttaa auringossa, eikä siinä tarvitse makoilla saadakseen parantavan annoksen uv-säteilyä.
Moni atoopikkoasiakkaani saa ihottuman pysymään kurissa säännöllisillä Nanolift-kasvohoidoilla (137€) ja parin viikon etelänmatkalla tammi-helmikuussa. Merivesi ja auringon lämpö on parantava voima atooppiselle iholle.


Aurinko voi aiheuttaa ihottumia

Tyypillisin auringon aiheuttama ihottuma on aurinkoihottuma, mikä tulee usein alkukesästä rintakehään ja käsivarsiin, mutta harvoin kasvoille. Aurinkoihottumaa on vaikea välttää edes aurinkosuojavoiteita käyttämällä, jos siihen on taipumus. Ihoa vaan pitää totuttaa hyvin hiljaksiin uv-säteilyyn ja yleensä se loppukesään mennessä vähenee. 
Monet lääkeaineet voivat altistaa ihon aurinkoihottumalle tai nopeuttaa ihon palamista. Jotkut antibiootit saattavat lisätä ihon palamisherkkyyttä ja samoin myös verenpainelääkkeet. Yleensä tästä vaikutuksesta kerrotaan apteekissa, kun lääkettä ostetaan. Tämä kannattaa ottaa tosissaan, koska vaikutukset voivat olla radikaaleja. Jotkut antibiootit lisää ihon paloherkkyyttä niin, että jo vartti auringossa saattaa aiheuttaa jopa vesikelloja. 
Herpes-rakkulat saattavat innostua myös uv-säteilyn ja tuulen yhteisvaikutuksesta. Jos on tällaista herkkyyttä, siihenkin on syytä käyttää aurinkosuojaa. 
Erittäin hyvä aurinkosuojallinen päivävoide kaikille ihotyypeille on iS Clinicalin Eclipse SK50 (60€), jota on olemassa värittömänä ja kevyesti värillisenä. Päivän mittaan aurinkosuojaa pitää lisätä ja siihen paras on iS Clinicalin PerfecTint Powder SK40 (95€) puuterimainen aurinkosuojavoide. Huulille suosittelen LIProtect SK35 (28€) aurinkosuojallisen huulivoiteen.




Tähtitarjoukset 29.4. asti:

⭐️ Muista myös osallistua arvontaan seuraamalla ja kommentoimalla hoitolan uusimpia julkaisuja blogissa (huom. liitä mukaan sähköpostiosoite), Facebookissa ja/tai Instagramissa. Palkintona on 50 euron lahjakortti verkkokauppaan, joka arvotaan kahden viikon välein. Seuraavaan arvontaan voit osallistua 16.-29.4.-24.


Joko olet liittynyt postituslistalle? Liity nyt ja saat tietoa tarjouksista ja kauneushoitolan tapahtumista! Tilaa uutiskirje tästä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti