maanantai 26. elokuuta 2024

Arvonlisäveron korotus tulee voimaan 1.9.

Aika moni on varmaankin tietoinen tästä arvonlisäveron muutoksesta vanhasta 24% uuteen 25.5%, joka tulee voimaan syyskuun alussa. Kuluttajille se tarkoittaa hinnan nousua, joka on hyvin vähäinen ja tuskin aiheuttaa muutoksia asiakaskunnassani.




Valtion kassa on tyhjä

Tietysti on ymmärrettävää, että kun valtion kassa huutaa tyhjyyttään, jostain rahaa pitää kerätä. Suomi ei voi vain velkaantua, koska sellaiselle tulee huono loppu. En ole mikään ekonomisti, mutta ehkä alv:n korotus on reiluin vaihtoehto. Ne, jotka kuluttavat joutuvat maksumiehiksi. Vaikeinta on se, että korotus koskee monia ihmisille välttämättömiä asioita ja heikossa asemassa olevien elämä entisestään vain kapenee ja kurjistuu. 
Tunnen suurta myötätuntoa esimerkiksi yksinhuoltajia kohtaan ja niitä, jotka yrittävät tulla toimeen pienellä eläkkeellään. Hyvin moni naisyrittäjä saa tosi pientä eläkettä ja siksi moni ei edes pysty lopettamaan työntekoa. Myös itselläni on tämä tilanne, koska olin kahdeksantoista, kun aloitin yrittäjänä, enkä tippaakaan osannut ajatella eläkeikää. Maksoin ensimmäiset vuosikymmenet hyvin pientä yel:iä ja minulla ei olisi ollut varaakaan suurempiin maksuihin. 
Tämä arvonlisäveron korotus tarkoittaa sitä, että jokaisesta satasesta valtio ottaa 1,50 euroa enemmän kuin tähän asti. Nyt siis jokaisesta hoitolaani tulevasta satasesta menee verottajalle suoraan 25,50 € ja sen lisäksi vielä ennakkoverot. 
Toivottavasti kaikki yrittäjät lisäävät tämän korotuksen hintoihin, eivätkä yritä kituuttaa entistä pienemmällä voitto-osuudella. Valitettavasti omalla alallani monella hinnoittelu on niin pielessä, etten ymmärrä, millä he elävät. Voi olla, että elävät hyvinkin, koska tilastojen mukaan kauneudenhoito- ja kampaamopalveluista jo puolet tehdään pimeästi, eikä makseta senttiäkään veroa. 
Hämeen Sanomissa oli vertailtu eri kynsisalonkeja ja halvimmillaan geelikynnet, joita tehdään ainakin tunnin verran, maksoivat 30€. Siitä ei tekijälle jää oikeastaan kulujen jälkeen yhtään mitään. Mitään työtä ei pysty yrittäjänä tekemään edes arvonlisäverottomana alle 45€ tunti, koska verot ja yel vievät vähintään puolet ja niiden päälle vielä muut kulut. Toivoisin, että kuluttajat olisivat valppaita, eivätkä käyttäisi palveluja, jotka ovat selvästi harmaata taloutta. 



Arvonlisäveron korotus tulee yrittäjälle kalliiksi

Pienyrittäjät ovat todella käärmeissään hallitukselle tästä veronkorotuksesta, joka ei ole tasaluku, vaan 25,5%. Olisi ollut järkevämpää, jos se olisi 25% tai 26%. Nyt vanhemmat kassajärjestelmät eivät tunnista tätä puolikasta prosenttia ja kassakoneet pitää uusia. Myös itselläni on ilmeisesti tämä tilanne ja se kyllä harmittaa. Nyt myös konttoritarvikefirmat, jotka myyvät kassajärjestelmiä, ovat ruuhkautuneet, eikä apua kovin äkkiä saa. Itse en olisi muuten tarvinnut uutta kassakonetta, mutta nyt se on pakko uusia. Arvelisin, että uusi järjestelmä kustantaa 500-1000€.
Tämä ei kuitenkaan ole ainoa kulu, mikä pienyrittäjille tulee, vaan meillä menee aikaa nyt näihin hinnanmuutoksiin ja se on pois tuottavasta työstä. Kaikki paperimateriaali pitää uusia eli esitteet, hinnastot yms. missä hinnat ovat näkyvillä. 
Itselläni suurin työ kohdistuu verkkokauppaani. Verkkokauppajärjestelmä kyllä muuttaa tuon prosenttiluvun ja lisää sen hintoihin, mutta loppu pitääkin tehdä manuaalisesti. Minulla hinnat ovat aina tasaeuroja sekä hoidoissa, että hoitotuotteissa. Nyt tuo alv:n muutos tuo niihin senttejä päälle ja kaikki hinnat pitää itse käydä läpi ja pyöristää tasaeuroksi. 
Tämä ei olekaan mikä pikkuhomma ja ostan palvelun toiselta yrittäjältä, koska oma aikani ei tuohon muutokseen riitä. Pelkään myös, että joku järjestelmä kaatuu tai tulee joku laajempi ongelma, kun kaikki Suomen yrittäjät päivittävät hinnastojaan yhtäaikaa. 
Mietin mielessäni, että miten paljon hallitus ja virkamiehet pohtivat sitä, mikä työmäärä ja maksu yrittäjille kaatuu tästä muutoksesta. Tietysti loppupelissä tämän kaiken maksaa aina kuluttaja. Toivon kuitenkin, että tämä korotus auttaisi Suomen talouselämää, eikä muita veronkorotuksia tulisi vähään aikaan. 




⭐️ Muista osallistua arvontaan! Seuraa ja kommentoi hoitolan uusimpia julkaisuja blogissa (huom. liitä mukaan sähköpostiosoite), Facebookissa ja/tai Instagramissa. Palkintona on 50 euron etukoodi verkkokauppaan, joka arvotaan kahden viikon välein. Seuraavaan arvontaan voit osallistua 20.8.–2.9.-24.



Joko olet liittynyt postituslistalle? Liity nyt ja saat tietoa tarjouksista ja kauneushoitolan tapahtumista! Tilaa uutiskirje tästä

3 kommenttia:

  1. Anonyymi08:29

    Mielettömän työn ja ikävät kustannukset aiheuttaa tuo puolikas prosentti. Seurausten ennakointi olisi ihan hyvä tapa.

    Ja hinnoista; olen seurannut alituista valittamista esimerkiksi juuri kampaamoalan hinnoista. On ihmisiä, joiden mielestä se kymppi naisen hiusten leikkuusta on "oikea hinta". Kympillä tekevät maahanmuuttajat, jota "ovat tottuneet tekemään työtä".

    En mollaa tässä mitenkään maahanmuuttajia, vaan käsittämättömiä mielikuvia hinnoista ja yrittäjätyön tekemisestä, joita (erittäin varakkaillakin) kuluttajilla voi olla. Yrittäjien kulurakenteesta ja hinnan muodostumisesta ei ole mitään tajua, vaan yrittäjät saavat rahaa "kauheasti".

    Leena

    VastaaPoista
  2. Anonyymi10:16

    Siis jos sinulla on tuotteessa verollinen hinta 100 euroa niin verottajan osuus siitä on korotuksen jälkeen 20,32 euroa, ei 25,50 euroa. Tällä hetkellä verottajan osuus 100 eurosta on 19,35 euroa eli jos et korota hintaa niin lisäosuus verottajalle on 0,97 euroa, ei 1,50 euroa. Mutta jos korotat hintaa niin uusi hinta olisi 101,21 euroa.

    VastaaPoista
  3. Hinnan nousu ei mielestäni ole hirveän suuri mutta sen vaatima työ kyllä on. Tsemppiä kaikkeen sinulle!

    Mukana arvonnassa! ❤️ ms_tiia@hotmail.com

    VastaaPoista