keskiviikko 28. elokuuta 2024

Suvaitsevaisuus on osa sivistystä

Nykyään mediassa ja politiikassakin keskustellaan ja suorastaan riidellään rasismista, äärioikeiston noususta, sukupuolten tasa-arvosta, sananvapaudesta ja monista muista ihmisyyteen ja suvaitsevaisuuteen liittyvistä asioista.




Jokainen ihminen pitää hyväksyä sellaisena kuin on

Koen itse olevani suvaitsevainen ihminen, enkä arvota toisia ihonvärin, sukupuolen, poliittisten näkemysten tai uskonnon perusteella. Itselleni miesten ja naisten välinen tasa-arvo on tärkeä asia ja olen aktiivisesti itse pyrkinyt sitä lisäämään. Voisin sanoa jopa olevani feministi. 
Kuitenkin jossain kohtaa nämä tasavertaisuuteen pyrkivät asiat ovat menneet överiksi. Voi olla, että mielipiteeni on vanhanaikainen, enkä osaa ajatella asioita tarpeeksi monipuolisesti. Toivonkin, että lukijat kommentoisivat ajatuksiani ja varsinkin haluaisin nuorempien lukijoiden mielipiteitä.
Tämä asia nousi mieleeni, kun katsoimme jotain amerikkalaista tai brittiläistä tv-sarjaa, joka kertoi Venäjästä 1900-luvun alusta ja tsaarin vallan kukistumisesta. Siinä näytettiin, miten aatelisto ja ylhäisö elivät yltäkylläisyydessä, vaikka köyhä kansanosa näki nälkää. Osa aatelistoa näyttelevistä henkilöistä oli tummaihoisia tai afro-amerikkalaisia. Siinä kohtaa mielestäni tasa-arvo meni ihan överiksi ja historian vääristelyksi. 
Venäjällä ei ollut mustia ihmisiä juuri ollenkaan 1900-luvun alussa, eikä ainakaan aatelistossa. Tv-sarjassa myös Stalinin kaveri Lev Kamejevia näytteli musta mies. Mietin, miten tämä sekoittaa ihmisten historiakäsityksiä, jos tällaisiin esityksiin luotetaan. Olen jo muutenkin huolissani siitä, miten vähän ihmiset ovat kiinnostuneet historiasta ja heille on helppo syöttää vääristynyttä propagandaa, kun perustiedot puuttuvat. 
Venäjällä ei todellakaan ollut tummia ihmisiä ja venäläiset maaorjat olivat valkoisia, eikä mustia, niin kuin orjat olivat Amerikassa. Muista yhden tarinan, missä kerrottiin Venäjälle tulleesta mustasta miehestä. Pietari Suuri matkusti paljon ja otti oppia muiden maiden tekemisistä ja joltain matkaltaan hän toi itselleen mustan palvelijan. Pietari Suuri eli 1672-1725 ja tämä hänen palvelijansa nousi hyvään asemaan, mutta hän oli jo tsaari Nikolai II:n aikoina sekoittunut täysin Venäjän kansaan. Minusta historiaa ei pitäisi näin muutella, koska se luo ihan väärän käsityksen menneisyydestä.


Pigmenttiläiskiä vaalennetaan

Omassa työssäni on yksi kohta, mikä minua hiukan ihmetyttää ja pidän sitä saivarteluna. Nykyisin ei saa sanoa, että pigmenttiläiskiä vaalennetaan, vaan se korvataan yleensä sanalla kirkastaa tai tasoittaa ihon väriä. Kaikkien pigmenttiläiskiin tarkoitettujen tuotteiden nimi on muuttunut ja esimerkiksi iS Clinicalin Whitening Serum on nykyisin Brightening Serum ja samoin on tehty Dermalogicalla. 
Ilmeisesti ihmisten yhdenvertaisuutta ajatellen ei haluta korostaa sitä, että pyritään vaaleaan ihoon. Tämä on kuitenkin selvä totuus, koska etenkin Kaukoidässä Thaimaassa, Vietnamissa ja Koreassa suurin osa kosmetiikasta sisältää näitä pigmenttiä vaalentavia ainesosia. 
Meillä Euroopassa ja Amerikassa on taas niin päin, että ihmiset haluavat ruskettua ja saada tummemman ihon värin. Heille on tarjolla monia itseruskettavia hoitotuotteita, mitä Aasiassa ei juurikaan myydä. Esimerkiksi olessani Vietnamissa muutama vuosi sitten huomioin, että Dermalogicaa oli kyllä myynnissä kauneushoitoloissa, mutta ainoastaan PowerBright -hoitolinjan pigmenttiä vaalentavat tuotteet.
Tämä on sinänsä kummallista, että ihminen aina haluaa jotain muuta, kuin mitä itsellä jo on. Me vaaleaihoiset haluamme tumman ja ruskean ihonvärin ja monet tummaihoiset haluavat vaalentaa ihoaan. 
Noudatan näissä blogiteksteissä tätä käytäntöä, että puhun ihon värin kirkastamisesta, koska en missään tapauksessa halua loukata ketään. Hoitolassa jutellessani asiakkaille minulta kyllä lipsahtaa tuo vaalentaa sana ja siihen ei ole vielä kukaan puuttunut. Yritän kuitenkin noudattaa nykyään hyväksyttyjä ilmaisuja, jotten tuottaisi mielipahaa kenellekään. 





⭐️ Muista osallistua arvontaan! Seuraa ja kommentoi hoitolan uusimpia julkaisuja blogissa (huom. liitä mukaan sähköpostiosoite), Facebookissa ja/tai Instagramissa. Palkintona on 50 euron etukoodi verkkokauppaan, joka arvotaan kahden viikon välein. Seuraavaan arvontaan voit osallistua 20.8.–2.9.-24.



Joko olet liittynyt postituslistalle? Liity nyt ja saat tietoa tarjouksista ja kauneushoitolan tapahtumista! Tilaa uutiskirje tästä

3 kommenttia:

  1. Anonyymi20:36

    Tuo näyttelijöiden etninen tausta ja strukturaalinen rasismi historiallisisten sarjojen näyttelijävalinnoissa on aika haastava aihe. Pitkäänhän värillisiä ihmisiä ei edes harkittu näyttelijöiksi historiallisiin sarjoihin, niin on mielestäni tervetullutta vaihtelua, jos nykyisin asia on toisin.

    Tekstistäsi ei selvinnyt, mitä sarjaa olet katsonut, mutta itse koen asian niin, että jos sarja on jo lähtökohtaisesti fiktiivinen, diversiteetti näyttelijöissä on ihan virkistävää (esim. Bridgerton -sarja). Jos tavoitteena on historiallinen paikkansapitävyys ja tarkan ajan tunnelman kuvaaminen, etnisen taustan merkitys korostuu. Kenties ohjaaja koki katsomassasi sarjassa, ettei näyttelijöiden etnisyys vaikuttanut sarjan juoneen häiritsevästi?

    Nykyisin ohjaajat tekevät hyvin tietoisia valintoja näyttelijöiden etnisyyden suhteen. Tavoitteena voi olla esim. jo pelkästään se, että sarjan toivotaan tavoittavan suuremman katsojakunnan. Diversiteetin lisääminen voi silloin toimia. Olisi mielenkiintoista siis kuulla, mitä ohjaaja haki tehdessään näyttelijävalintoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kauneushoitola09:12

      Kiitos, kun kerroit näkemyksesi. Voi olla, että itse historian harrastajana otan asiat liian mustavalkoisesti ja koen, että historian kerronta pitää olla aina tarkka ajan kuvaus.
      Näen fiktiivisissäkin sarjoissa tiukasti sen onko se perustunut oikeaan historiaan.
      Ehkä tämän saman näkökulman otan sotahistoriaan perustuvissa elokuvissa ja sarjoissa. Ellei SS-miehet toimi juuri niin kuin heidän ohjesäännöissään aikanaan oli tuomitsen esityksen heti hölynpölyksi.
      Minun pitää ryhtyä ajattelemaan laajakatseisemmin.


      Inkeri

      Poista
    2. Anonyymi10:57

      Kiitos vastauksestasi! Pahoittelut, että omassa vastauksessani on kestänyt.

      Omien ajatuksien haastaminen on aina tervetullutta, mutta kritiikki sallittakoon myös nykyistä poliittista ilmapiiriä koskien. On täysin ymmärrettävää, jos historian harrastajan näkökulmasta epätarkka ajankuvaus syö sarjojen tunnelmaa.

      Olen ehkä väärässä kokiessani, että merkittävä osa moderneista historiallisista sarjoista on kovin Eurooppa-keskeisiä. Jos asia on näin, ehkä osuvampi kysymys diversiteetin kohdalla olisi, mikseivät historiallisten sarjojen tekijät paneudu enemmän myös muihin tarinoihin. Tällöin näyttelijöissä näkyvä diversiteetti ei ehkä vaikuttaisi pakotetulta, ja sarjat voisivat tuoda esille näkemyksiä, jotka ovat jääneet aiemmin jalkoihin. Siihenhän diversiteetti pyrkii.

      Poista