lauantai 31. elokuuta 2024

Yrittäjillä on pinna kireällä

Jos teillä on perheessänne tai lähipiirissänne yrittäjiä, niin nyt kannattaa olla ärsyttämättä heitä. Koko porukalla on pinna kireällä tämän alv-muutoksen takia ja sen tuottamat lisätyöt ja kiire painavat kaikkien mieltä. 




Alv-muutos teettää paljon työtä

Kannattaa tosiaan yrittäjien läheisyydessä olla vähän varpaillaan, koska ylimääräinen työ ärsyttää jokaista. Itse olen ainakin päästellyt ärräpäitä jo koko menneen viikon. Suurin ongelma minulla liittyy kassakoneeseen, kun en ollut varma, onnistuuko tuo alv:n muutos siihen vai pitääkö ostaa uusi. 
Vein koneen huoltoliikkeeseen ja he lupasivat sen hoitaa ja mieheni ystävällisesti haki sen takaisin. Kyllähän siinä oli alv-prosentti muutettu, mutta laskutoimitus meni väärin, enkä tietenkään voi sellaista konetta käyttää. Taas änkesin koneen kassiin ja raahasin autoon ja sama homma tehdään alusta ensi viikolla. 
Uusi nettiapulaiseni Miia joutuu heti kovaan koitokseen ja käymään läpi joka ainoan verkkokaupan tuotteen hinnan ja muuttaa ne tasaeuroiksi. Tämähän on myös aika kallis homma yrittäjälle, mutta onneksi omassa firmassani ei juurikaan muita muutoksia tule.
Viime maanantaina, kun olin Dermalogican koulutuksessa, niin lounaalla puheenaihe oli tämä, miten kalliiksi muutokset tulevat. Monessa kauneushoitolassa on paperiesitteitä ja niihin pitää hinnat muuttaa tai painattaa uusia esitteitä. Erilaisia laskutusohjelmia käyttävät yrittäjät joutuvat ostamaan uusia ohjelmia, koska kaikkiin ei saa alv-päivityksiä muutettua. 


Sote-rekisteri on susi

Toinen asia, mikä hallituksen toimissa ärsyttää, on vuodenvaihteessa voimaan tullut sote-rekisteri. Terveydenhoidon ammattilaisten pitää ilmoittautua sote-rekisteriin yrittäjäksi alettuaan. Esimerkiksi hierojat, fysioterapeutit, sairaanhoitajat ja lääkärit kuuluvat tämän sote-rekisterin piiriin.
Nyt tuo rekisteri on täysin tukossa ja kestää jopa 6 kk eli puoli vuotta ennen kuin rekisteröinti on hyväksytty. Odotusaikana ei voi töitä tehdä, koska ei saa potilasvahinkovakuutusta. Suomen Fysioterapia ry, Suomen yrittäjät ja Suomen yrittäjänaiset ovat tehneet asiasta useita kannanottoja, mutta asia ei etene. 
Yrittäjällä pitää olla toimitila valmiina ennen kuin ilmoittautuu rekisteriin, koska siinä kysytään työtilan osoite. Sitten maksellaan puoli vuotta turhaan vuokria, kun odotellaan rekisteröintiä, eikä voi tehdä töitä.
En ole ikinä ennen törmännyt näin älyttömään yrittämisen esteeseen. Valtiovalta tyrkyttää yrittäjyyttä kaikille ja joka tuutista toitotetaan, että yrittäjiä tarvitaan lisää. Sitten, kun joku terveydenhoitoalan ihminen päättää lähteä yrittäjäksi, niin tie nousee heti pystyyn. 
Rekisteröinti ei edes ole mikään kovin iso prosessi, vaan siinä tarkastetaan, että ilmoituksen tehnyt henkilö on saanut todistuksen siitä paikasta, mistä kertoo sen saaneensa. Käsitykseni mukaan siinä ei kovin kummoisia taitoja vaadita, mutta nyt työntekijöitä on liian vähän ja rekisteröinti on jumissa. Asiaa on ajettu ja nostettu julkisuuteen keväästä asti, mutta mitään helpotusta ei ole näkyvissä.





⭐️ Muista osallistua arvontaan! Seuraa ja kommentoi hoitolan uusimpia julkaisuja blogissa (huom. liitä mukaan sähköpostiosoite), Facebookissa ja/tai Instagramissa. Palkintona on 50 euron etukoodi verkkokauppaan, joka arvotaan kahden viikon välein. Seuraavaan arvontaan voit osallistua 20.8.–2.9.-24.



Joko olet liittynyt postituslistalle? Liity nyt ja saat tietoa tarjouksista ja kauneushoitolan tapahtumista! Tilaa uutiskirje tästä

1 kommentti:

  1. Anonyymi10:17

    Yrittäjillä varmasti on pinna kireällä. En jostain syystä ollut kuullutkaan tästä Soterista, palveluntuottajien rekisteristä, vaikka seuraan asioita mielestäni hyvin. .
    Ilmoitusten käsittely on Ylen uutisen mukaan niin ruuhkautunutta, että tällä menolla kestää ensi vuoden kesään, että ruuhka purkautuu.

    Kaikki avit on määrätty auttamaan pahiten ruuhkautunutta pääkaupunkiseutua, ja hakemuksia pystytään käsittelemään 200 viikossa.

    Aivan uskomaton tilanne! Seinä pystyssä heti yrittämisen alkumetreillä. Kiitos kun toit tämän(kin) esiin.

    Leena

    VastaaPoista