lauantai 17. elokuuta 2024

Kesäloma on aina väärään aikaan

Joka kerta, kun olen työvuosieni aikana pitänyt kesälomaa tai vapaapäiviä, kuulen joltakin, että ajankohta on aivan väärä. Tietysti asiakkaiden kannalta parasta olisi, jos hoitola olisi auki 24/7, mutta minun kannalta se olisi mahdotonta.




Lomia on pakko pitää

Nämä omakohtaiset kokemukseni tulivat mieleeni, kun olin vapaapäivällä Tampereella ja kuuntelin eräässä ruokaravintolassa asiakkaiden juttelua. Asiakkaat tivasivat vaativasti tarjoilijalta, miksi ei ollut erillistä lounasruokaa vaan ainoastaan à la carte -lista.
Tarjoilija selitti ystävällisesti, ettei sitä ole kesäkuukausina ja siihen palataan elokuun loppupuolella. Asiakkaat eivät olleet tähän tyytyväisiä, vaan vaativat lisäselityksiä, miksi kesälomalaisten lounasaikaa ei huomioida. Tarjoilija pysyi kohteliaana ja perusteli, että kesäaikana kesälomien takia henkilökuntaa on vähemmän ja myös lounaalla kävijöitä harvakseltaan. Asiakkaat pitivät selityksiä riittämättöminä ja jatkoivat jankkaamistaan, että eikö ravintolassa ymmärretä lomalaisten tarpeita ja nyt turistien palveluun ei ole satsattu. Pitkän keskustelun ja tarjoilijan pahoittelujen jälkeen asiakkaat poistuivat suivaantuneina ravintolan huonoon palveluun, kun turistikautena ei ollut lounaslistaa. Asiakkaat olivat kolme ikäistäni naista, jotka lupasivat kertoa myös somessa ravintolan älyttömästä päätöksestä poistaa lounaslista kesäkuukausina. 
Tämä keskustelu toi mieleeni ne kymmenet kerrat, kun olen pahoitellut asiakkaalle, että olen kesälomalla. Yrittäjän lomat ovat vähäisiä ja kesälomat lyhyitä ja lomailu tulee niin kalliiksi, että nuo lomapäivät harkitaan tarkkaan. Kuitenkin lomiakin ihmisen täytyy pitää, muuten jaksaminen tyssää sairastumiseen.


Yrittäjä saa itse päättää lomistaan

Hyvin usein palkkatyöntekijät haikailevat yrittäjän helppoa elämää, kun saa itse päättää työajoistaan ja loma-ajoistaan. Näinhän se äkkiseltään näyttää, mutta todellisuudessa tilanne on aivan päinvastainen. Yrittäjän on oltava työssä silloin, kun asiakkaita on. Eikä kesälomat voi olla paria viikkoa pidempiä, kun ne tulevat niin kalliiksi. 
Suurin osa yrittäjistä tekee 10-12-tuntisia työpäiviä ja niin teen minäkin. Kuitenkin käyn asiakkaiden kanssa lähes jatkuvaa keskustelua siitä, miksi en ole aina työssä. Eniten aiheuttaa keskustelua tuo hoitolan avaaminen kello 10.00. Jotkut haluaisivat tulla jo heti kello kahdeksan ja näin on varsinkin jo eläkkeellä olevien kohdalla, jotka heräävät jo viiden aikoihin. 
Tätä päivitellään usein, miten hölmöä on, etten aloita jo aamulla aikaisin ja lähde sitten aikaisemmin kotiin. Syy on hyvin yksinkertainen. Suurin osa ihmisistä pääsee kasvohoitoon vasta iltapäivästä ja nuo kello kahden jälkeiset ajat pystyisin täyttämään moneen kertaan. 
Otan viimeisen asiakkaani noin kello 18.00-19.00 ja lähden työstä iltayhdeksän aikoihin. Jos aloittaisin jo aamulla kahdeksalta työpäivästäni tulisi viisitoistatuntinen ja viikon työaika olisi 75 tuntia. Tähän ei pysty kukaan, eikä ainakaan pidempiä aikoja. 
On siis käytännön sanelemaa, että on järkevintä aloittaa vasta klo 10.00, jotta pystyn vielä illallakin tekemään hyvää työtä. Haluan myös pitää vuoden aikana 2-3 viikkoa lomaa yhteen menoon ja tänä vuonna pidän ”kesälomani” vasta marraskuussa. Toivottavasti tämä ei närkästytä kovin montaa asiakasta, koska päämääräni on palvella kaikki asiakkaani hyvin.



⭐️ Osallistu arvontaan! Seuraa ja kommentoi hoitolan uusimpia julkaisuja blogissa (huom. liitä mukaan sähköpostiosoite), Facebookissa ja/tai Instagramissa. Palkintona on 50 euron etukoodi verkkokauppaan, joka arvotaan kahden viikon välein. Seuraavaan arvontaan voit osallistua 6.–19.8.-24.



Joko olet liittynyt postituslistalle? Liity nyt ja saat tietoa tarjouksista ja kauneushoitolan tapahtumista! Tilaa uutiskirje tästä

1 kommentti:

  1. Anonyymi08:26

    Työssäkäyvänä taasen toivoo, että kosmetologilla, kampaajalla, hierojalla jne. olisi tarjolla aikoja klo 16 jälkeen. Jos kaikki palveluntarjoajat tekisivät vain 8-16 työpäivää, vähenisi ainakin itsellä em. palveluiden käyttö. Vaikea miellyttää kaikkia!

    VastaaPoista