perjantai 13. syyskuuta 2024

Tyylikäs esikoisdekkari Haudatut haaveet



 Olen yleensä todella ronkeli lukemieni kirjojen suhteen, ja varsinkin dekkarit lopetan heti kesken, ellei tarina puhuttele minua. Voin sanoa olevani vaativa lukija, koska olen elämäni aikana lukenut tuhansia kirjoja.

Olen elämäni aikana lukenut tuhansia kirjoja.




Jussi Simolan Haudatut haaveet on harvinaisen hyvä dekkari

Aloin lukemaan tätä dekkaria, koska kuulin kollegoiltani, että A Class Beautyn toimitusjohtaja ja omistaja Jussi Simola on kirjoittanut kirjan. A Class Beauty tuo maahan iS Clinicalia ja Dermatudea, joten olen hyvin usein tekemisissä kyseisen firman kanssa.
Innostuin heti, kun kuulin tuosta kirjasta, koska arvostan todella paljon ihmisiä, jotka osaavat kirjoittaa. Olen aina itsekin toivonut osaavani kirjoittaa, mutta toistaiseksi nautin muiden tuotoksista. Myönnän olevani hyvin ennakkoluuloinen kotimaisia dekkareita kohtaan. Suoraan sanoen melkein väistelen niitä, kun aina ne osoittautuvat jotenkin kököiksi.

Aikoinaan luin Reijo Mäen ja Leena Lehtolaisen jännäreitä, mutta niihinkin olen jo tympääntynyt. Siksikin tämä Jussin kirja oli kuin raikas tuulahdus näiden tyypillisten poliisisarjojen joukossa. Kirjan päähenkilö on naispoliisi Lara Honka, joka ei ole viinaan hukkuva psykiatria kaipaava komisario, niin kuin päähenkilöt yleensä tuppaavat olemaan. Sekin on ihan virkistävää, että poliisit ovat kirjassa tavallisia ihmisiä ja heidän henkilönsä on uskottava. Ei mitään ramboilua tai muuta pullistelua. 
Minua erityisesti puhutteli, että yhdellä epäillyistä oli kissa. Sekin oli hyvin uskottavaa, että elokuvaharrastaja ristii mustan kollikissan Brandoksi. 

Kuulostaa vähän samalta, kun sotahistoriaharrastajan kissa on Valtsu, eversti Valo Nihtilän mukaan:). 
Tuota kissaa kannattaa pitää mukana seuraavissakin kirjoissa, koska me kissaihmiset arvostamme erityisesti, jos kirjoissa hahmona on kissa.
Kaiken kaikkiaan tuo Haudatut haaveet oli tosi hyvä jännityskirja ja tappaja pysyi salaisuutena viimeisiin sivuihin asti. Jäin nyt heti odottamaan toista osaa Lara Honka-sarjaan.


Tylsiä tietokirjoja

Viime viikkoina on kirjarintamalla ollut muuten tylsää, koska pitkään aikaan ei ole ilmestynyt hyvää tietokirjoja. Olen loppukesästä jättänyt kesken harmittavan monta teosta niiden tylsyyden takia. 
Ihan hölmö kirja oli Ben MacIntyren Coldizin vangit: Natsi-Saksan erikoisimman upseerivankileirin tarina.  Kirjassa kerrottiin niin pöllöjä tarinoita brittisotavangeista, että en voi uskoa niitä todeksi. Tiedän kyllä, että upseereita kohdeltiin sotavankeina miehistöä paremmin, mutta ei vankina oleminen kuitenkaan mitään pelleilyä ollut.

Olen aikaisemmin arvostanut Ben MacIntyren kirjoja, mutta tämän kirjan tarinat eivät olleet uskottavia. Nyt syksyllä häneltä ilmestyy Kova joukko: SAS ja erikoisjoukkojen synty ja nyt vähän mietin viitsinkö edes aloittaa sitä, jos sekin on vastaavaa luokkaa kuin edellinenkin kirja.

Minulla on tällä hetkellä kesken Mark Hollingsworthin: Vakoojien valtakunta: Miten KGB ja sen perilliset tunkeutuivat länsimaiden ytimeen. Nyt en ole ihan varma onko tuo kirja hyvä vai ei. Ainakin odotin siltä paljon enemmän, koska minua kiinnostaa KGB:n rooli kansainvälisessä tiedustelussa. Olen kirjan puolivälissä ja nyt jutut ovat jumiutuneet KGB:n hunaja-ansoihin ja pääskysiin eli rakkaustarinoiden ja seksin hyödyntämiseen vakoilussa. Kirjoittajaa tuntuu asia kiinnostavan kovasti, kun hän suorastaan hekumoi kauniiden venakoiden tarinoilla. 

Toinenkin kirja on minulla keskeneräisenä eli Brad Melzerin ja Josh Menschin Natsien salaliitto: salainen sopimus Stalinin, Rooseweltin ja Churchillin surmaamiseksi. Tämä kirja on lähes toisinto vuonna 2021 julkaistusta Howard Blumin Salamurhaajien yö: Hitlerin suunnitelma surmata Stalin, Roosevelt ja Churchill. 

Kumpikin näistä natsien salamurha-aikeista kertova kirja on poukkoileva ja vähän epäselvä. Tapahtumia pohjataan koko maailman sodan vaiheisiin ja hypitään asioista toisiin niin, että itse asia jää sekavaksi. Natseillahan oli hyvin pitkälle viety suunnitelma surmata kaikki liittoutuneiden johtajat yhdellä kertaa, kun he tapasivat Teheranissa vuonna 1943. Onnistuessaan se olisi voinut kääntää sodan suunnan täydellisesti. 

Kuitenkin tiedämme, että suunnitelma valui tyhjiin ja Hitler sai kiroilla asiaa Sudenpesässään. Sen verran tämä Natsien salaliitto kirja innosti, että päätin ottaa seuraavaksi tutkimuskohteeksi nämä Rooseveltin, Stalin ja Churchillin tapaamisen toisen maailmansodan aikana. 


Kirjallisuus terveisin,

Kosmetologisi, Inkeri



⭐️ Ps. Muista osallistua arvontaan! Seuraa ja kommentoi hoitolan uusimpia julkaisuja blogissa (huom. liitä mukaan sähköpostiosoite), Facebookissa ja/tai Instagramissa. Palkintona on 50 euron etukoodi verkkokauppaan, joka arvotaan viikon välein. Seuraavaan arvontaan voit osallistua 10.9.–16.9.-24.


Joko olet liittynyt postituslistalle? Liity nyt ja saat tietoa tarjouksista ja kauneushoitolan tapahtumista! Tilaa uutiskirje tästä

2 kommenttia:

  1. Anonyymi20:16

    Kiitos kirjavinkeistä! Kotimaiset dekkarit ovat jääneet itsellä vähemmälle lukemiselle, mutta muiden palaute kiinnostaa - niistä voi löytää uusia suosikkeja.

    VastaaPoista
  2. Kiitos paljon arviosta Inkeri! Kirjoittajaa lämmittää paljon aina, kun lukijat pitävät tarinasta ja henkilöhahmoista :) Seuraava Lara Honka ilmestyykin jo tässä kuussa ja on nimeltään Valitut valheet

    VastaaPoista