tiistai 19. joulukuuta 2017

Rintasyöpä pysäyttää ihmisen

Varmaan jokaisella lukijalla niin kuin minullakin on lähipiirissä joku rintasyöpään sairastunut. Asiakkainamme on melkeimpä päivittäin joku joka on rintasyövän sairastanut. Siksi onkin loistava asia, että yhteiskuntamme pystyy järjestämään joukkoseulontoja määrätyille ikäluokille. Kuitenkin kritisoin nyt tätä järjestelytapaa joka ei omalla kohdallani toimi ja joka on ongelmallista monelle asiakkaallenikin.

Laki määrää mammografiaseulonnat

Suomen laki määrää kunnat järjestämään joukkomammografiat 50-69-vuotiaille naisille. Muistaakseni se on kahdenvuoden välein ja itselläni oli nyt kolmaskerta, kun kutsun sain. Samoin Suomessa kunnat järjestää papakokeita kaikille 30-60-vuotiaille naisille, että kohdunkaulan syöpä löytyisi mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Näin itsenäisyyden juhlavuonna pitää kiittää siitäkin, että meidän yhteiskuntamme huolehtii kansalaisistaan näin hyvin. Harmillista vaan, että käytännön järjestelyt ei toimi ja näitä joukkoseulontoja jätetään käyttämättä. Luin juuri netistä erään gynekologin kirjoituksen jossa moitittiin naisia jotka jättää nämä joukkoseulonnat väliin. Joillakin paikkakunnilla lähes puolet kutsutuista peruu aikansa. Sitähän ei voi tietää käykö nämä naiset omalla kustannuksellaan jossain muualla, vai jättävätkö he kokonaan kokeet väliin. Omalla kohdallani olen pakon edessä valinnut sen, että käyn omalla kustannuksellani.

Joukkoseulontojen järjestelyt eivät palvele asiakasta

Nämä joukkoseulonnat ovat järjestetty niin epäkäytännöllisesti etten itse ainakaan pysty niihin menemään. Olen janakkalalainen ja minun siis pitää käydä kotikunnassani näissä seulonnoissa. Suomessa on lukuisia eri firmoja jotka näitä seulontoja suorittaa ja kunnat tietysti ostaa halvimman mahdollisen. Viime vuonnahan Valvira alkoi selvittämään yhden palvelujen tuottajan työtapaa, koska epäiltiin huolimatonta työtä. Tapaus nousi suurempaankin keskusteluun netissä jota seurasin, koska olen asiakkaitteni kautta tietoinen näistä epäkohdista. Itselläni joukkoseulonnat tyssää aikatauluihin. Pienet kunnat, niin kuin Janakkalakin ostaa palvelun firmalta joka ajaa asuntoautotyyppisen siirrettävän tutkimuspisteen terveyskeskuksen pihaan pariksi viikoksi. Kutsu seulontaan tulee noin kolmeviikkoa aikaisemmin ja sitä saa netin kautta vaihtaa yhden kerran. Aikoja annetaan kello 9.00-16.00 joten suurin osa ajoista on ihmisten työaikana. Itse olen kiinni työssäni kello 10.00 - 21.00 viitenä päivänä viikossa ja yleensä kaikki aikani on varattu vähintään kuukaudeksi eteenpäin. Nyt, kun kutsu tulee kolmeviikkoa aikaisemmin ja aika on keskellä päivää joudun sen siirtämään. Siirto ei onnistu, koska seulontaa tehdään vaan pariviikkoa ja vapaita aikoja ei siinä vaiheessa enää ole kuin keskelle päivää. 

Miksi asiaa ei voi hoitaa missä kunnassa tahansa?

Minulta veisi lähes parituntia käydä Turengissa keskellä päivää tämän seulonnan takia ja joutuisin sitä varten siirtämään kaksikin asiakasta. En yleensä siirrä omia asiakkaitani kuin pakottavasta tarpeesta ja siksi hoidankin nämä kokeet omalla kustannuksellani Hämeenlinnassa. Olen kysynyt, että enkö voisi käydä seulonnassa Hämeenlinnan toimipaikassa joka käsittääkseni toimii ympärivuoden. Se ei käy, koska eri kunnilla on eri firmat ja maksuttomuus koskee vain sitä firmaa mikä on omalle kunnalle ostettu. Järjestelmä on kummallisen joustamaton nykyisen tietotekniikan aikakautena. Raha tähän toimintaan tulee vaan yhdestä kädestä eli Suomen valtiolta ja se kuuluu kaikille määrätyn ikäryhmän naisille. Miksi ei voi käydä sillä paikkakunnalla mikä parhaiten sopii ja he laskuttavat kävijän omaa kuntaa. Tuskin siitä on pelkoa, että joku kävisi useampia kertoja kuin tuon yhden kerran ja sekin voitaisiin kirjata ihmisen tietoihin, että milloin kokeessa on käyty. En usko, että meitä jolle tämä tuottaa hankaluuksia olisi niin paljon, että se olisi jotenkin työlästä hoitaa. Enemminkin kyse on tahdosta. Olen tästä asiasta kysynyt firmalta josta minun kutsuni tulee ja ihminen jonka kanssa juttelin oli selvästi ärsyyntynyt kysymyksistäni. Mielestäni tässä taas eniten huomioidaan niitä firmoja jotka asiasta kunnan verovaroja kassaa laskuttaa eikä niitä ihmisiä ketä palvelun pitäisi hyödyttää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti