keskiviikko 27. joulukuuta 2017

Vesi vanhin voitehista!

Talvi on jo jatkunut sen verran pitkään, että atoopikot alkaa olla ongelmissa. Varsinkin pikkulasten taipeet alkaa reagoimaan sisäilman kuivuuteen ja iho kutisee ja kirvelee. Atooppinen iho on perinnöllinen ja atoopikkolasten vanhemmat ovat onneksi omien kokemustensa perusteella valppaina lastensa ihon hoidossa.

Iho-ongelmia vähätellään

Lähes kaikki atoopikkoasiakkaani kuvailevat miten heidän lapsuudessaan iho-ongelmia vähäteltiin ja hävettiinkin. Kenen omilla vanhemmilla ei ollut atooppista ihoa vaan se oli periytynyt aiemmilta sukupolvilta lapset kohtasivat välinpitämättömyyttä ihon kutinasta ja kirvelystä. Monelle siitä on jäänyt hyvinkin katkeria muistikuvia. Varmaankin siksi he etsivät kaiken mahdollisen avun omille lapsilleen  ja lapsenlapsilleen. Vieläkin kuulen joiltakin asiakkailta ihmettelyä miksi joku rasvaa ja huoltaa ihoaan jatkuvasti. Näin jouluna nämä jutut aina korostuu, kun atooppinen iho alkaa olla pahemmillaan ja jouluruuat saattaa sitä vielä ärsyttää. Sitten yövytään sukulaisissa jotka ihmettelee jatkuvaa rasvaamista ja veripilkkuja lakanoissa. Omalta osaltani yritän tiedon avulla lisätä ihmisten ymmärrystä. 

Atooppisen ihon hoito on kääntynyt päälaelleen

Atooppisen ihon hoito on hyvä esimerkki siitä miten tiedon ja tutkimusten lisääntyminen muuttaa täysin hoitosuosituksia. Itsekin hoin työelämäni ensimmäiset kaksikymmentävuotta ettei atooppista ihoa saa kastella. Lääkärit neuvoivat, että pikainen suihkutus kaksikertaa viikossa on maksimi mitä iho sietää vettä. Voidetta piti vaan lisätä ennestään hikiselle ja tahmealle iholle. Jälkikäteen voin vaan kuvitella miten ikävältä tuntui, kun hiki, voiteet ja muut ihon eritteet saivat kasaantua eikä niitä saannut kunnolla pestä pois. Omakin iho alkaa kutisemaan pelkästä mielikuvasta. Onneksi nyt on huomattu miten hyvää viileä suihkutus iholle tekee ja veden alla kutinakin loppuu. Suositellaan jopa vartin suihkutusta, että vesi pääsee kunnolla vaikuttamaan.

Vedellä ja suolalla on parantava vaikutus

Suolavesi on myös iholle hyväksi ja ihoa voi rauhoittaa viileällä suolavesikääreellä. Muutenkin erilaiset kylmät, tai lämpimät kääreet ovat helppoja kotikonsteja kipeälle lapselle päänsärkyyn, tai kasvukipuihin. Suolavesi kannattaa tehdä merisuolasta, mutta kyllä tavallinenkin ruokasuola käy. Kuumaan veteen liotetaan suola ja vesi jäähdytetään ja jääkaappikylmään veteen kastetaan froteepyyhe joka sitten asetetaan ärtyneen ihon kohtaan hauteeksi. Suolaa pitää olla reilusti ehkä noin kolme ruokalusikallista litraa kohti. Myynnissä on erilaisia Kuolleen meren suolatuotteita, mutta niitä en suosittele, koska niissä on säilytysaineita ja muita lisäaineita. Kerron vielä miten sotahistoriaharrastuksessani törmäsin tähän suolan käyttöön. Toisessa maailmansodassa saksalaisille lentäjille tuli paljon palovammoja kasvoihin, koska Stuka-hävittäjän moottori syttyi helposti palamaan. Siihen aikaan Suomessa jo käytettiin suolaa palovammojen hoidossa, mutta ei muualla Euroopassa. Suomessa hoidettujen Lapin sodan veteraanien palovammat eivät jättäneet juurikaan arpia, koska ne hangattiin parantumisvaiheessa päivittäin raesuolalla ja niin saatiin iho uudistumaan nopeammin. Tällä oli hyvin suuri merkitys nuorille miehille joille paloarvet olivat kauhistuttava vamma. Tämä hoitojen ero tuli esiin vasta sodan jälkeen ja nykyisin on tietysti konstit muuttuneet, mutta kotikäytössä nuo suolakääreet rauhoittavat ja parantavat ärtynyttä ihoa hyvin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti