Viime vuosina olen useammin kuin pari kertaa kohdannut asiakkaan joka on itse tehnyt diagnoosin ihottumastaan netin perusteella. Aluksi en heti sitä ymmärtänyt vaan luulin heidän käyneen ihotautilääkärillä ja diagnoosi ja hoito-ohjeet oli sieltä.
Ihotauteja on satoja
Yleensä ihmiset ovat nettiä tutkimalla tulleet siihen tulokseen, että heillä on ruusufinni. Se on hyvin helppo sekoittaa tavalliseen epäpuhtaaseen sekaihoon. Oikein hakemalla haettuna varmaan puolet suomalaisista löytää ihostaan ruusufinnin oireet. Ihan niin yleinen ei ruusufinni ole, vaikka se on lisääntynyt kovasti. Usein uusi asiakas kertoo heti hoidon alussa, että hänellä on ruusufinni ja alkuun luulin aina, että lääkäri on sen heille sanonut. Sitten, kun haastattelin heitä enemmän ja hain merkkejä ruusufinnistä päästiin siihen, että he ovat sen itse päättäneet nettitutkimusten perusteella. Tietysti nykyään jokainen tutkii netistä eri sairauksia, jos jotain epäilee itsellään. Sanotaan myös, että lääkärikirjoja, tai sivustoja lukemalla kaikki sairauksien oireet löytyy itsestä. Siksi hiukan hämmästelen miten varmasti jotkut tietävät tehneensä oikean johtopäätöksen. He eivät sano, että heillä ehkä on ruusufinni vaan ilmoittavat selvästi olevansa ruusufinnipotilas. Se hämäsi minua aluksi ja meinasi viedä ihoanalyysiäni sivuraiteille.
Ruusufinni kannattaa näyttää ihotautilääkärille
Syy miksi asiasta kirjoitan on se, että ihmiset alkavat hoitamaan ihoaan apteekista saaduilla ruusufinnivoiteilla oman diagnoosinsa perusteella. Usein he tulevat kosmetologille, kun iho on aivan rutikuiva, punoittavan läiskikäs ja kirvelevä. Nuo ruusufinniin tarkoitetut reseptittömätkin voiteet ovat todella voimakkaita ja niissä on paljon sivuvaikutuksia. Lääkevoiteita ei kannata aloittaa käyttämään ellei ole varma, että ihossa on ruusufinni ja se on jo pahana. Lääkevoiteet kuivattavat erittäin voimakkaasti jo lyhyelläkin käytöllä ja tervekin iho on pian todella ikävässä kunnossa. Tässä vaiheessa hoitoon tullut asiakas pisti minut aina ihmettelemään kuka himputin lääkäri on määrännyt väärät lääkkeet ja tehnyt väärän diagnoosin. Muutamasta kerrasta oppineena osaan jo kysellä mitä asiakas on apteekista käyttänyt ja mikä alkutilanne oli ennen lääkevoidetta. Nämä asiakkaiden omat diagnoosit tuo taas mieleeni miten välinpitämättömästi ihoon ja ihottumiin suhtaudutaan. Kuvitellaan, että osataan tehdä diagnoosi sillä perusteella, kun netissä on kuva hiukan samanlaisesta ihosta kuin itsellä on. Hoito aloitetaan rankemman mukaan ja vasta siinä kohtaa haetaan apua, kun ollaan jo tosi pulassa. Viisain reitti olisi tulla ensin kosmetologille ja me neuvomme eteenpäin, jos tarvetta on. En koskaan ala hoitamaan ruusufinniä omin päin, vaan lähetän asiakkaan aina ihotautilääkäriin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti