lauantai 2. joulukuuta 2017

Outo ihonhoitouskomus

Viime päivinä tässä blogissa on ihmetelty miten kummallisiin ihonhoito-ohjeisiin ihmiset turvautuvat.  Omat asiakkaani eivät tietääkseni mitään vippaskonsteja harrasta, mutta heiltä kuulen mitä heidän työkaverinsa, sukulaisensa, tai muut tutut ovat innostuneet tekemään. Ihmiset jotka uskovat erilaisiin ihmeaineisiin tarjoavat niitä hyvin mielellään myös tutuilleen.

Tyypillinen harhaluulo

Varmaan tyypillisin kuvitelma mihin olen vuosien varrella olen törmännyt on se, että kuvitellaan ihonhoidon lisäävän ihonhoidon tarvetta. Nyt taas luin lehdestä, kun toimittaja kirkkain silmin selitti lopettaneessa kokonaan hoitovoiteiden käytön, koska iho rupesi niitä vaan vaatimaan lisää. Hiukan ihmettelen tätä ”ihon vaatimista”; hyppääkö se tuolille ja lyö nyrkkiä pöytään, vai millaista tuo vaatiminen on? Iho ei todellakaan vaadi mitään eikä sen hoidon tarve hoitamisesta lisäänny, vaan kyllä iho tarvitsee hoitoa ihan luonnostaan.  Olen yrittänyt löytää loogisen selityksen mitä tämä  ihon vaatiminen on. Ihmiselle käy niin, että hyvin hoidettu iho ei tunnu miltään, vaan se on joustava, sileä, hyvä tuntuinen ja tasaisen näköinen. Tähän olotilaan, kun tottuu oppii aistimaan miten kuivalta iho tuntuu pesun jälkeen ja miten se kiristää, jos voidetta ei ole tarpeeksi. Monelle uudelle asiakkaalle on ihmeellinen muutos, kun hoidettuna iho ei tunnu miltään. He ovat tottuneet, että kasvot kutisee, kiristää, kuumottelee ja näkyvästi hilseilee. Yleensä he ensimmäisen kasvohoidon jälkeen päivittelee, että ovat pitäneet luonnollisena ihon keljut tuntemukset. Sitten, kun iho on hyvin hoidettu ihminen alkaa aistimaan ja huomioimaan vähäisemmätkin kuivuuden tunteet. Tämä ilmeisesti tulkitaan niin, että iho vaatisi jotenkin enemmän hoitoa, kun hoito on kerran aloitettu. Se ei todellakaan pidä paikkaansa, vaan ihminen alkaa helpommin huomaamaan hoidon tarpeen.

Ihonhoito on ihan järjellisesti selitettävää

On turhaa lähteä hakemaan jotain mystisiä syitä ihon toiminnalle, vaan kaikki pitää olla loogisesti perusteltua. Välillä huomaan sen, että joidenkin olisi helpompi uskoa, jos tarjoisin jotain mystiikkaa ja ihmeitä tekeviä asioita. Näitäkin tarjoajia löytyy ammattikunnassani ihan riittävästi ja itse haluan perustaa kaiken työni järkeen ja loogisiin päätelmiin ja tutkittuihin tuloksiin. Jostain syystä tämä kiinnostaa hyvin pientä ihmisryhmää. Veikkaan, että alle kymmenenprosenttia suomalaisista naisista noudattaa selkeää ja perusteltua ihonhoito-ohjelmaa. Se olisi kuitenkin kaikista edullisin tapa pitää iho hyvässä kunnossa ja välttää virheostokset. 

Kuorinta-aineen vaikutukset ovat järjellä perusteltavissa. 
Daily Microfoliant (80€) kuorintajauhe on Dermalogican eniten myydyin tuote.

2 kommenttia:

  1. Luulen, että tämä ainakin osittain johtuu huonolaatuisista huulirasvoista, jotka kuivattavat huulia entisestään, ja edellyttävät jatkuvaa lisäilemistä. Ehkä sitten ajatellaan, että kasvojen iho toimii samalla tavalla, jos käyttää hoitotuotteita.

    Siihen kissanhiekkajuttuun vielä yksi kommentti. En usko, että ihmiset ajattelevat sen imevän likaa samalla tavalla kuin se imee kissanpissaa, vaan luulen, että moni ajattelee, että bentoniittisavi, jota monessa kissanhiekassa on, imee rasvaa samalla tavalla, kuin savinaamio.

    VastaaPoista
  2. Tuo olikin hyvä näkökohta mitä en ole tullut ajatelleeksi. Voihan olla niin, että nämä ihmiset käyttävät jotain kuivattavaa puhdistustuotetta, tai voidetta ja kuvittelevat ihon kiristymisen johtuvan siitä, että voidetta pitää lisätä. Tai kyllähän kiristys lisävoiteen tarpeesta kertookin, mutta ei näiden väärien voiteiden.
    Paljon vaseliinia sisältämä huulirasva imee huulilta kaiken kosteuden ja tulee kierre jolloin huulirasvaa vaan lisätään ja sitä enemmän huulet kuivuu. Näitä melkein pelkkää vaseliinia sisältäviä voiteita on myös erittäin halvoissa kosmeettisissa aineissa. Iholla yleensä käy niin, että vaseliini ehtii tukkimaan huokoset ja aiheuttamaan finnejä ja näppyjä ennen kuin kuivuutta.

    Inkeri

    VastaaPoista