tiistai 8. toukokuuta 2018

Hyvän ihmisen kuolema

Harvoin voi todeta kansainvälisesti tunnetusta henkilöstä, että hän on hyvä ihminen ja teki paljon hyvää auttaakseen ihmiskuntaa. Dag Hammarskjöld (1905-1961) oli tällainen ihminen. Harmi vaan, että hän kuoli ennen aikojaan. Vieläkin on arvoitus oliko kuoleman syy onnettomuus, vai salamurha.

Kuka oli Dag Hammarskjöld?

Dag Hammarskjöld oli ruotsalainen taloustieteilijä ja YK:n pääsihteeri. Hän edusti Ruotsia jo heti toisen maailmansodan jälkeen Pariisin kongressissa ja oli mukana luomassa Marshall apua jonka turvin Eurooppa rakennettiin uudestaan. Dag Hammarskjöld syntyi kultalusikka suussa vauraaseen ja arvostettuun perheeseen. Hänen isänsä oli Ruotsin pääministerinä ja kuului Ruotsin Akatemiaan mihin poika Dagkin kuului myöhempinä vuosinaan. Dag Hammarskjöld oli talouden ja rahan asiantuntija, mutta myös humanisti joka halusi ihmisille hyvää. Hänet valittiin YK:n pääsihteeriksi 1953 ja hän oli vasta uuden YK:n toinen johtaja. Hänen aikanaan luotiin YK:n rauhanturvajoukot, jotka ovat vuosikymmenien ajan säästäneet tuhansia ihmishenkiä konfliktialueilla.

Mystinen kuolema

Dag Hammarskjöld kuoli 1961 Kongossa lento-onnettomuudessa jonka syy on vieläkin epävarma. Viimeksi 2005 tehtiin uusi tutkinta kuolinsyystä, mutta varmuutta ei tullut siinäkään. Vuonna 1961 oli kylmä sota kylmimmillään ja Neuvostoliitto ja Yhdysvallat kilpailivat vaikutusvallasta itsenäistyvissä  Afrikan valtioissa. Kongo oli itsenäistynyt Belgiasta 1960 Patrice Lumumban johdolla ja nyt itäinen
 maakunta Katanga haki itsenäisyyttä Moise Tsomben vetämänä. Tätä kriisiä Dag Hammarskjöld oli matkalla selvittämään ja lentokoneessa oli viisitoista muuta ihmistä jotka kuuluivat miehistöön ja YK:n virkailijoihin ja he kaikki kuolivat. Lumumba ei missään tapauksessa halunnut, että Katanga itsenäistyy, koska se oli Kongon mineraalirikkain alue. Patrice Lumumba oli jo käynnyt neuvotteluja Neuvostoliiton kanssa saadakseen sieltä apua.

Kuolinsyystä on monta tarinaa

Virallinen tarina lento-onnettomuudesta on lentäjän virhearvio laskeutumisessa. Eräs lento-onnettomuuden tutkija kertoi, että Hammarskjöld oli raahautunut muutamia metrejä lentokoneesta poispäin ja makasi siinä kuolleena luodin reikä otsassa. Toinen tarina kertoo, että paikalliset näkivät, kun lentokoneen rinnalle tuli pienempi kone ja alkoi ampua Hammarskjöldin konetta. Yhdysvaltalaiset ovat samaa mieltä, koska heidän kuunteluasema Kyproksella kuuli reaaliajassa miten joku lentäjä kertoi ampuvansa Hammarskjöldin lentokonetta. Yhdysvallat tietenkin epäilee, että Neuvostoliitto yritti saada YK:n pois pelistä ja halusi hallintaansa Kongon ja Katangan arvokkaine mineraaleineen. Neuvostoliiton väite on taas päinvastainen, että Yhdysvallat tappoi Hammarskjöldin saadakseen valta-aseman Kongossa. Yksi teoria on, että Dag Hammarskjöldin lentokoneeseen oli laitettu pommi jo koneen lähtömaassa. Tuskin tästä asiasta tulee koskaan lopullista selvyyttä ja se jää arkistojen salaisuudeksi niin kuin moni muukin kylmän sodan aikainen tapahtuma. Ei kommentteja:

Lähetä kommentti