sunnuntai 27. toukokuuta 2018

Perusvoide on vain perusvoide

Nyt kirjoitan sellaisesta asiasta mikä saa monet närkästymään. Olen halunnut vuosikausia tuoda esiin väärät uskomukset apteekkien myymistä kosmetiikkatuotteista, mutta apteekki on niin pyhä instituutio ettei kuluttajat halua kuulla arvosteluja. Olen kuitenkin lukenut nyt monen kauneus-ja ihonhoitobloggaajan jutuista, että he uskaltavat kertoa totuuden ja siksi minäkin uskaltaudun aiheesta kirjoittamaan.

Kosmetologi on ihonhoidon asiantuntija

Yleensä kuluttajat uskovat, että apteekin henkilökunta on kaikkitietävää ja he hallitsevat kosmetologinkin työn. Näin se ei todellakaan ole. Farmaseutti on korkeastikoulutettu lääkeaineiden asiantuntija ja siinä hyvin arvostettava. Heillä ei ole ihonhoitokoulutusta vaan ne asiat kuuluvat kosmetologin osaamiseen. Totta kai farmaseutti neuvoo apteekissa eli työpaikallaan asiakasta myös ihonhoitotuotteissa, mutta siinä he ovat ihan maalikkoja. Isoissa kaupungeissa onkin jo kosmetologeja apteekkien palveluksessa ja se on hieno juttu. Näissä Hämeenlinnan kaltaisissa pikkukaupungeissa apteekit ovat sen verran pieniä, että harvemmassa on kosmetologeja palkattuna. Kuitenkin apteekeissa on aina vaan suurimmassa määrin kosmetiikkaa myynnissä, koska apteekki on menettänyt suuren osan tuotostaan, kun on pakko tarjota asiakkaalle halvin lääkeaine. Lisäliikevaihtoa haetaan kosmetiikan myynnistä. Tämä on ihan normaalia kilpailua eikä se häiritse minua, jos kosmetologi valitsee hoitotuotteet asiakkaalle. 

Perusvoiteissa ei ole vaikutusaineita

Jo perusvoidesanakin kertoo sen, että voide sisältää vaan perusraaka-aineet eikä juurikaan mitään muuta. Nämä perusraaka-aineet lääkevoiteissa ja kosmetiikassa on mineraalirasva, emulgaattori, säilöntäaine ja ehkä muutama kemiallinen aine joka tekee voiteesta stabiilin ja puhtaan valkoisen. Valitettavan usein perusvoiteissa käytetään barabeeneja säilöntäaineena jotka ovat tyypillisiä allergeeneja. Myös hajusteita ja väriaineita on perusvoiteissa ihan ällistyttävän usein. Ellei voiteessa ole vaikuttavia raaka-aineita esimerkiksi kosteutta lisääviä aineosia ei se vaikuta oikein mitenkään. Moni atoopikko on käyttänyt litrakaupalla hyvin heikosti vaikuttavia perusvoiteita, koska harva yleislääkäri on perehtynyt näihin voiteisiin ja osaa määrätä oikein vaikuttavan perusvoiteen. Perusvoiteissakin on lukuisia valmisteita joissa on vaikutusaineita ja niistä kannattaa tehdä valinta, jos perusvoidetta haluaa käyttää.

Hajusteet ja väriaineet ovat allergeeneja

Tyypillisimmät kosmetiikan allergeenit ovat hajusteet, väriaineet ja säilöntäaineet. Meidän hoitola on myynyt lähes parikymmentävuotta vain hajusteetonta ja väriaineetonta kosmetiikkaa. Ainoastaan parissa tuotteessamme on pieni määrä parabeeneja säilöntäaineena joka on tyypillinen kosmetiikan säilöntäaine, mutta myös allergeeni. Niin sanotut apteekin omat kosmetiikkasarjat sisältävät kaikista eniten hajusteita ja väriaineita, mutta useimmissa vaikuttavien aineiden määrä on minimaalinen. Itselleni nämä apteekkisarjat edustavat kosmetiikan alinta kastia. Tässä tulee yleisin ongelma mihin asiakkaiden kanssa törmään. Yleensä ihminen jolla on jokin iho-ongelma ja ei omaa kosmetologia kääntyy ongelmansa kanssa apteekin puoleen. Tyypillistä on, että voimakkaasti hajustettu ja muita allergeeneja sisältävä kosmetiikka pahentaa tilannetta. Voi jopa olla, että iho olisi rauhoittunut itsekseen, mutta eilaadukas kosmetiikka saa ihottuman kunnolla lehahtamaan. Tämä on yksi vaikeimpia kohtaamiani tilanteita, kun asiakas uskoo sokeasti ostaneensa apteekista jotain loistavaa parannusainetta ja minä sanon ettei sitä pitäisi nyt käyttää, kun iho on jo muutenkin ärtynyt. Totta kai mieleen tulee, että minä kateuttani sanon niin ja yritän myydä omia tuotteitani. Sitä tietysti yritänkin, että asiakas siirtyisi vähemmän herkistävään ja kunnolla vaikuttavaan kosmetiikkaan, joka valitaan juuri hänen ihotyypilleen. En sitä tee tienatakseni, tai kateuttani vaan sillä ammattitaidolla jonka olen koulutuksessani saanut ja josta minulla on vuosikymmenien kokemus. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti