torstai 10. toukokuuta 2018

Kilpirauhasen toimintahäiriöt vaikuttavat ihoon

Kilpirauhasen vajaatoiminta tuntuu lisääntyneen suorastaan räjähdysmäisesti, tai sitten se tunnistetaan entistä paremmin. Tällä hetkellä se on yleisin perussairaus asiakkaillamme verenpainetaudin lisäksi. Kilpirauhasen toimintahäiriöt vaikuttavat ihoon erittäin paljon.

Kilpirauhasen vajaatoiminta

Kilpirauhasen vajaatoiminta on huomattavasti yleisempi kuin liikatoiminta ja hyvä niin, koska se on helppohoitoisempi kuin liikatoiminta. Kilpirauhasen vajaatoiminta vie lähes kaikki elintoiminnot vajaalle tai hitaammalle. Aineenvaihdunta hidastuu ja se näkyy turvotuksena ja painon nousuna. Ihon talineritys ja oma kosteutus vähenee ja iho ohenee. Ohut iho on helposti punakka, rutikuiva ja hilseilevä. Yleensä nämä iho-oireet tulee viiveellä ja vasta muutaman vuoden alitoiminnan jälkeen. Tilanne korjaantuu hiukan, kun lääkitys saadaan kohdalleen, mutta yleensä iho-ongelmat jää  lääkityksestä huolimatta. Ihon tilanteeseen parhaiten auttaa huolellinen kotihoito ja säännölliset kasvohoidot. Kilpirauhasongelmien kuivattama iho rypistyy tavallista herkemmin ja myös ruusufinni voi puhjeta herkästi. Meidän uudessa IsClinical hoitosarjassa on erinomaiset hoitotuotteet ruusufinniin ja niistä kerron kesäkuussa. Kilpirauhasen vajaatoiminta herkistää ihon myös palamiselle  ja uv-säteily ohentaa ihoa vielä lisää joten päivävoiteessa pitää olla uv-suoja. Kaikki nämä muut ongelmat kuivumisineen ja punoituksineen pystytään kyllä hoitamaan ja ennalta ehkäisemään hyvällä ihonhoidolla. Tässäkin pitää taas muistaa, että parasta ja tehokkainta on ennalta ehkäisy. Kosmetologin puheille kannattaa lähteä heti, kun tuon diagnoosin saa. Asiakkaillani joilla on ollut jo vuosia kilpirauhasen vajaatoiminta ihot ovat ihan hyvässä kunnossa eikä ohentumista näy.

Kilpirauhasen liikatoiminta

Kilpirauhasen liikatoiminta on harvinainen häiriö ja onneksi näin, koska se on huomattavasti hankalampi sairaus. Silloin elimistö tuottaa kaikkea liikaa ja on liian vilkkaalla tai nopealla. Aikuisiän acne syntyy helposti ja kasvojen karvoitus ja maksaläiskät voivat lisääntyä. Voimakas hikoilu lisää välillisesti talineritystä ja ihon epäpuhtaudet lisääntyvät räjähdysmäisesti. Tärkeintä on saada lääkitys kuntoon pikaisesti ja se vaikuttaa ihoonkin tasoittavasti. Tehokas ja hyvin suunniteltu kotihoito ja kasvohoidot ovat liikatoiminnassakin todella tärkeitä. Aika moni voi joutua siirtymään rasvaisen ihon hoitotuotteisiin, vaikka siihen asti iho olisi ollut enemmän kuiva. Finnejä ja näppyjä ei missään tapauksessa kannata itse puristella, koska se vaan pahentaa ja levittää tulehdusta. Joskus myös tarvitaan ihotautilääkärin apua, että liikatoiminnan sekoittama talivuoto saadaan rauhoittumaan.

Kilpirauhashäiriöt lisääntyy myös eläimillä

Kerron tässä samalla myös omat kokemukseni kissan kilpirauhasen liikatoiminnasta. Selvästi myös koirilla ja kissoilla on kilpirauhasongelmat lisääntyneet. Se pistää miettimään mikä ympäristösaaste, vai Tsernobylkö meitä sairastuttaa. Mörri kissalla oli kilpirauhasen liikatoiminta ja kissoilla
liikatoiminta onkin yleisempi. Mörri on nyt ollut kuolleena jo yksitoistavuotta, mutta se eli seitsemäntoistavuotiaaksi ja viimeiset viisivuotta kilpirauhasen liikatoiminnan kanssa. Yleensä ensimmäisiä oireita on kissan äänen koveneminen. Meidän Mörri oli vanhemmiten kuuro ja ensiksi laitoimme tuon kovaäänisen selityksen huonon kuulon syyksi. Välillä Mörri sai kovia juoksukohtauksia joiden jälkeen se läähätti ja vapisi ja sydän hakkasi hirvittävästi. Kyllähän meidän kissat saa muutenkin näitä painatuskohtauksia, mutta ne eivät läähättele sen jälkeen. Tuo Mörrin läähätys ja tärinä jatkui välillä toista tuntia. Kilpirauhasen liikatoimintaan liittyy eläimillä myös juomisen ja virtsan erityksen lisääntyminen sekä ripuli. Mörrillä ei näitä vaivoja ollut. Kilpirauhasvaivat ovat helppoja todeta eläimilläkin ihan verikokeen avulla. Meidän Mörrin kilpirauhasarvo oli todella korkea ja lääkitys alkoi heti. Muistaakseni annoin joka ilta Mörrin ruuan joukossa siihen jauhetun lääkkeen ja me elimme yhdessä vielä monta hyvää vuotta.

2 kommenttia:

  1. Anonyymi12:06

    Mitä suosittelet säärien hoitoon?
    Ovat nyt vitivalkoiset ja hilseilevän kuivat...unohdan siis julkisen esiintymisen capreissa ja hameissa.
    Yleensä ei ole tällaista vartalonihoonelmaa ollut.

    Suihkussa ensiapuna suoritettu: kuorin ne kahvinporoilla ja ajelin säärikarvat ja levitän jalkarasvaa sääriinkin yöksi ja kaivelin pyjamanhousut takas käyttöön etten sotke lakanoita rasvaan. Mut oisko jotain tosi kosteuttavaa ja ei klähmätunnetta jättävää yleishoitoainetta?

    VastaaPoista
  2. Et ole yksin ongelmasi kanssa, jos se hiukan lohduttaa. Nämä sääret kuin kanankoivet ovat joka keväinen ongelma ellei ihoa ole talvella hoidettu hyvin. Meille on tulossa myyntiin kuorinta-aine vartalolle, mutta se ei nyt ihan tähän hätään ehdi. Tee kuivaharjaus kevyellä harjalla, tai karkealla pesusienellä saunottelun loppuvaiheessa. Lämmin kostea löyly pehmentää kuolleen solukon ja se irtoaa helpommin harjatessa. Tee harjaus nilkoista polveen päin eli ylöspäin suuntautuvilla liikkeillä. Sen jälkeen hiero reilu annos vartalovoidetta sääriin ja muuhun vartalolle. Levitä vartalovoide myös aamuisin. Tuon kuivaharjaamisen voi tehdä päivittäinkin suihkun yhteydessä ja voidetta pitää laittaa aamulla ja illalla. Parin viikon hoitokuurin jälkeen sääret siloittuu ja harmaa kerros on poissa. Meiltä löytyy vartalovoiteeksi CCS:n hajustamaton voide 300 ml 21€ ja ihana uutuus Castelbelin kukkaistuoksuinen ohut vartalomaito 300 ml 31€ ja saman tuoksuinen suihkuvaahto 300 ml 28€. Sopivia myös äitienpäivälahjaksi.

    Inkeri

    VastaaPoista