lauantai 27. lokakuuta 2018

Ikä näkyy monella tavalla

Jostain syystä joudun tosi usein tilanteeseen, kun joku pyytää minua arvioimaan omaa ikäänsä. Koen ne tilanteet hyvin kiusallisina. Yleensä nämä ihmiset omasta mielestään ovat ikäänsä nuoremman näköisiä ja he odottavat, että kehuisin sitä. Kuitenkin ihmisen ikä näkyy niin monesta tekijästä, että on aika helppoa arvata oikea ikä. Enkä mitenkään viitsisi valehdella ja arvioida ihmistä nuoremmaksi kuin näen hänen olevan. Se kuitenkin aiheuttaa loukkaantumisen, jos sanon oikean iän.

Ihmisen ulkonäkö on kokonaisuus

Moni vieras ihminen jossain tilaisuudessa pyytää minua arvioimaan hänen ikänsä ihon perusteella ja se vasta ärsyttävää on. Esimerkiksi jossain yrittäjägaalassa, kun joku työntää kasvojaan minun naamaani kesken illallisen saan vaivoin pidätettyä kiukkuani. Ilmeisesti on sellainen käsitys, että kosmetologi lukee kasvoista pikkusilmäyksellä aivan kaiken. Minä en todellakaan näe niitä asioita mitä tarvitsen määritelläkseni ihon kunnon tuijottamalla ihmisen kasvoihin enkä varsinkaan meikin läpi. Minun tarvitsee koskettaa puhdistettua ihoa ja nähdä ja koskea yhtä aikaa. Toisaalta minulla ei myöskään ole mitään halua arvioida vieraiden ihmisten ihotyyppiä, tai ikää tilanteissa missä vietän vapaa-aikaa. Ymmärrän hyvin, että meitä ihmisiä ja kosmetologejakin on monenlaisia. Jotkut kosmetologit kai kuvittelevat olevansa koko ajan työssä ja oikeutettuja arvioimaan toisten ihmisten ihoja ja meikkejä. Kuulin kesällä miten eräs kosmetologi oli tullut sanomaan vakioasiakkaalleni kahvilassa, että hänellä on aivan väärän värinen huulipuna. Olen suorastaan järkyttynyt moisesta käytöksestä. Onneksi asiakkaallani on sen verran vahva itsetunto ettei hän kommentista välittänyt vaan jätti sen omaan arvoonsa. En voisi ikinä kuvitella loukkaavani ketään tuolla tavoin.

Ikä määrittyy monesta asiasta

Ihmisen iän määrittäminen pelkästään ihoa katsomalla ei mielestäni kerro mitään. Ihminen on kokonaisuus ja arvion ihmistä tuon kokonaiskuvan perusteella. Joskus uusi asiakas haluaa tietää osaanko arvata hänen ikänsä enkä mielelläni lähde tähänkään leikkiin mukaan. Huomaan kuitenkin, että olen arvioinut ihmisen iän pukeutumisen, ryhdin ja kävelytavan perusteella. Tietysti ihminen paljastaa kertoessaan itsestään myös viitteitä siitä milloin hän on syntynyt. Nämä tiedot yhdistettynä siihen mitä näen ihosta antaa aika tarkan tiedon asiakkaan iästä, mutta onko sillä jokin merkitys? Paljon tärkeämpää on onko iho hyvässä kunnossa ja miltä se näyttää ja miten asiakas itse tuntee ihonsa. Jos iho kirvelee ja kutisee, mutta ihminen näyttää kolmekymppiseltä niin onko se hyvä tilanne? Mielestäni ei ole. Itse mieluummin ottaisin hyvä kuntoisen ihon ilman kutinoita ja näyttäisin hyvin hoidetulta ikäiseltäni. On todella työlästä yrittää koko ajan näyttää itseään parikymmentävuotta nuoremmalta. Valitettavan usein se menee överiksi ja viisikymppinen näyttää aika säälittävältä, kun epätoivoisesti tavoitellaan kolmekymppisen olemusta.

6 kommenttia:

  1. Anonyymi07:38

    Mä aina joskus erehdyn lukemaan tekstejäsi, mutta valitettavasti jokainen postaus on negatiivista marinaa milloin mistäkin. Toivottavasti sinulla ei ole kiukku, kyykytys ja kuviteltu ylemmyys läsnä oikeassa elossasi vaan tämä olisi vain minun saama harhakuva sinusta. Tsemppiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anonyymi12:54

      Ite oot noussut väärällä jalalla....
      Mä koen nämä jutut positiiviseksi ja rehelliseksi. Kirjoittaja ilmaisee tunteitaan ja juuri se tekee tästä blogista persoonallisen. Mä olen saanut paljon neuvoja omalle iholleni ja olen tosi tyytyväinen, kun joku viitsii jakaa ammattitaitoaan näin.
      Vai mitäs mieltä muut ovat ??

      Poista
    2. Anonyymi14:11

      Et näköjään saa mitään vastausta kysymykseesi. Sen voi tulkita, että muutkin pitävät juttuja ilkeinä valituksina.

      Poista
    3. Anonyymi21:12

      Tässä sinulle vastaus: en koe Inkerin kirjoituksissa olevan mitään ilkeää tai valitusta. Varmasti ihan joka ammatissa on omat hyvät ja huonot puolensa ja minusta on vain rehellistä ja realistista kirjoittaa näistä molemmista puolista - kuten Inkeri tekee.

      Plussaa on se, että Inkerillä on mielipiteitä. Ehkä hermostuit itse nyt vähän turhasta?

      Poista
  2. Inkeri Valtonen23:08

    Hyvä, että kerrot mielipiteesi. Yritän kiinnittää huomiota mainitsemiisi asioihin. Itse sokeutuu omalle tavalle kirjoittaa enkä ole tiedostanut kyykyttäväni ketää, tai saati sitten asettunut toisten yläpuolelle. Ne ovat vastenmielisiä luonteenpiirteitä enkä haluaisi omata niitä. Kiukkua tulen kyllä kokemaan edelleenkin, koska se kuuluu elämään ja voin kyllä tunnustaa kokevani kiukkua joissakin tilanteissa. Tuskin kukaan asiakas, tai lukija on minua pyhimykseksi luullut.
    Olisin tyytyväinen, jos voisit kertoa esimerkin miten kyykytän ihmisiä. Itse en keksi missä tekstissäni olen sellaista tehnyt. On vaikea oppia pois sellaisesta mitä ei huomaa edes tekevänsä.

    Inkeri

    VastaaPoista
  3. Anonyymi09:49

    No ei tässä ole vielä ehtinyt vastata! Minusta Inkerin tekstit eivät todellakaan ole negatiivista marinaa. Erikoinen tulkinta, että jokainen teksti olisi sellaista. Suurin osa jutuista on täysin neutraalia tekstiä ihonhoidosta ja kosmetiikasta. Ja välillä taas saa lukea näitä kiinnostavia analyyseja ja juttuja erilaisista ihmisistä ja ihmisten käyttäytymisestä. Minusta ne ovat todella kiinnostavia. Niinkuin tämäkin juttu oli, tässähän kerrottiin vain kuinka omituisesti ihmiset toimivat, ja mihin kaikkeen sitä kosmetologi-yrittäjä voi joutua vastailemaan... Ja kolmanneksi on juttuja kirjoista ja historiasta. Millä tavalla ne ovat negatiivista marinaa? Ne ovat mielipiteitä, ja/tai historiallisia faktoja.

    VastaaPoista