tiistai 9. lokakuuta 2018

Tervettä rusketusta ei ole olemassakaan

Koko kesän on mediassa ollut useita tietoiskuja ja ihotautilääkäreiden haastatteluja uv-säteilyn vaaroista. Silti lähes kaikkien uusien asiakkaiden kohdalla auringolta suojautuminen on lähes tuntematon asia. Nyt monella on syysloma ja suuntana on etelän aurinko. Tässä vielä kertausta uv-säteilyn vaikutuksista.

Rusketus on merkki ihovauriosta

Auringolta suojautuminen on onneksi mennyt sillä tavoin parempaan suuntaan, että esimerkiksi vakioasiakkaillemme on uv-suojallisten tuotteiden käyttö itsestään selvyys. Toiset siis suojautuvat erittäin hyvin, mutta suurin osa ei ollenkaan. Tuntuu välillä uskomattomalta ettei ihminen edes ole kuullut auringon ja ihosyövän yhteydestä. Siinä kohtaa en voi kuin tehdä johtopäätöksen ettei tätä tosiasiaa ole edes haluttu kuulla. Vieläkin suurin osa ihmisistä haikailee terveen värisestä ruskettuneesta ihosta. On täysin harhakäsitys, että rusketus kertoisi terveydestä. Rusketus on ihon puolustusmekanismi joka yrittää suojella alempia elimiä tuhoavalta säteilyltä. Uv-säteilyn osuessa iholle sen puolustusmekanismit iskee päälle ja iholle tulee kuumotus-turvotus- ja punoitustila. Kuumotus vapauttaa elimistöstä liiallista lämpöä, turvotus supistaa verisuonia ja suojaa ihon alenpia kerroksia ja punoituksen pitäisi viestiä ihmiselle ettei iho voi nyt hyvin. Mikäli tuo tilanne jatkuu useita päiviä iho alkaa muodostamaan tummaa pigmenttisolua suojakseen ja ihon hilseily voimistuu, kun kuolleet solut irtoavat suurina määrinä. Tämä ihon ahdinkomekanismi on ollut viimeisen sadan vuoden ajan ihmisten mielestä kaunista. Vielä 1800-luvulla naiset varsinkin pyrkivät suojautumaan auringolta kaikin keinoin ja toivon todellakin paluuta siihen kauneusihanteeseen.


Hysteerinen suojautuminen on tarpeetonta

Pelkään kohta näiden monien ihosyöpätiedotusten aloittavan jonkun hysteerisen suojautumisbuumin. Tällaisilla asioillahan on taipumus mennä överiksi. Aurinkoa ei tarvitse pelätä vaan siihen pitää suhtautua järkevästi. Kirkas aurinkoinen säätila tekee ilmiselvästi hyvää ihmisten mielenterveydelle. Valosta voi nauttia monella muullakin tavalla kuin oleskelemalla suorassa paahteessa. Itse tunnen hyvinkin auringon mielialaa nostavan vaikutuksen, vaikka istunkin varjossa, tai sisätiloissa. Iholle tulevan uv-säteilyn määrää voi vähentää omalla käytöksellään ja itse olen tätä toteuttanut jo vuosikymmeniä. En ole koskaan suorassa auringon paahteessa vaan etsin aina varjoisemman paikan. Vältän ulkona olemista kello 12-15 välillä ja minulta se onnistuu hyvin, koska olen kaikki arkipäivät kesäisin työssä. Viikonloppuisinkin vetäydyn mielelläni sisätiloihin kuumaan aikaan ja ainakin tämän kesän helteessä se oli välttämätöntä. Lippiksen, tai hatun käyttö on järkevää, koska päänahka palaa helposti ja siinä olevat solumuutokset ovat salakavalia, kun ne löydetään yleensä niin myöhään. Käytän jatkuvasti viidenkympin suojalla olevaa päivävoidetta satoi, tai paistoi, tai huolimatta siitä olenko päivän etupäässä sisällä. Ihon hyvä hoito ja riittävä kosteuttaminen vähentää auringon aiheuttamaa kuivattavaa ja rypistyttävää vaikutusta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti