lauantai 7. maaliskuuta 2020

Epidemiat vaikuttavat kaikkeen

Tämän koronaviruksen myötä olen miettinyt, miten tällaiset vastaavan tyyppiset tarttuvat taudit ovat vaikuttaneet työelämääni. Nyt olen muiden yrittäjien mukana huolissani siitä miten pahasti koronavirus vaikuttaa talouselämään.



Aidsista kaikki alkoi

Aids oli ensimmäinen tarttuva sairaus mikä vaikutti yritykseeni ja työelämääni ja se oli noin 80-luvun alkupuolella.  Kosmetologin työssä aseptiikka ja desinfiointi ovat äärettömän tärkeitä perusasioita. Aids-viruksen myötä kaikkeen desinfiointiin tuli uudet ohjeet ja moni työtapa mietittiin uudelleen tartuntavaaran vuoksi. Ehkä hämeenlinnalaisilla asia oli erityisen pinnalla, koska ensimmäinen suomalainen, joka kuoli aidsiin oli hämeenlinnalainen. 
Sitä en muista, että aids olisi herättänyt mitään yleisempää pelkoa, mutta paljon siitä keskusteltiin asiakkaidenkin kanssa.  Kosmetologien luentopäivillä ja koulutuksissa ohjeistettiin joka työhön selkeät desinfiointitavat Myös suurin osa välineistä, mitkä saattoivat osua vereslihaan, muuttuivat kertakäyttöiseksi. Vielä ennen  aidsia esimerkiksi miiliumneulat steriloitiin, mutta nyt ne ovat kertakäyttöisiä.
Toinen iso asia oli hullun lehmän tauti 90-luvun alussa, joka muutti kosmetiikan koostumuksen täysin. Hullun lehmän tauti levisi englannissa nautoihin 1990-luvun alussa ja siihen asti kosmetiikan yksi tärkeä raaka-aine oli lehmän sidekudoskollageeni. Plastiikkakirurgit käyttivät tätä naudoista saatua kollageenivalmistetta täyteaineena ryppyjen hoitamisessa. Samoin kosmetiikka sisälsi paljon eläinkunnan raaka-aineita esimerkiksi placentauutetta tai embroyuutetta. Nämä olivat erittäin tehokkaita vanhenevan ihon hoitoaineita ja hyvin siedettyjä, mutta ne kaikki kiellettiin. Se aiheutti jonkin asteisen notkahduksen kosmetiikan valmistukseen, kun kaikki kuumeisesti kehittivät korvaavia aineosia.
Keskustelin silloin myös usein asiakkaiden kanssa tästä aiheesta ja kuluttajat oppivat kysymään oliko tuotteissa eläinkunnan raaka-aineita.


Sars ja sikainfluenssa herättivät keskustelua

Nyt nämä viimeisen kymmenenvuoden aikana olleet epidemiat eivät ole aiheuttaneet työhöni mitään toimenpiteitä, mutta koko ajan niistä keskusteltiin asiakkaiden kanssa. Sikainfluenssasta muistan sen, että rokotekohta oli monella asiakkaalla niin kosketusarka ettei koko olkapäähän voinut koskea. Muutama asiakas ehti silloin sairastamaan tuon sikainfluenssan ja he kertoivat taudin olleen erittäin rankan ja vaikean. 
Muistan olleeni Thaimaassa joskus kymmenisen vuotta sitten ja silloin Bangkokin lentokentällä mitatiin kuumetta kaikista matkustajista. Jokaisen piti kävellä pienen mustan laatikon ohitse, joka ei kovin vakuuttavalta vaikuttanut. Olisikohan silloin ollut lintuinfluessa kyseessä. 
Tämän koronaviruksen kohdalla olen eniten huolissani, miten talouselämä kestää nämä ongelmat. Oman yritykseni kohdalla olisi katastrofi, jos joutuisin karanteeniin ja työnteko loppuisi siihen. Moni yritys on jo nyt vaikeuksissa, kun tavaroiden saatavuus Kiinasta ja Pohjois-Italiasta on heikentynyt. Yrittäjien facebookissa keskustelu käy kiivaana, koska monelle pienyritykselle Suomessakin on jo tullut taloudellista tappiota koronaviiruksen takia. Toivotaan, että siihen keksitään lääke ennen kuin se ehtii vahingoittamaan ihmiskuntaa pahemmin.

1 kommentti:

  1. Anonyymi23:35

    En ole koskaan tullut ajatelleeksi miten hullun lehmän tauti on vaikuttanut kosmetiikkaan. Hienoa, kun kerrot näistäkin menneisyyden vaiheista jotka on jo monelta unohtuneet.

    Toivotaan ettei koronavirus jatka leviämistään ja selviäisimme siitä ilman katastrofia.

    Hilkka

    VastaaPoista