maanantai 1. maaliskuuta 2021

Meillä ei myydä vanhentunutta kosmetiikkaa

Aika usein saan kysymyksiä varsinkin verkkokaupan asiakkailta, onko meidän myymät tuotteet varmasti käyttökelpoisia vai myynkö vanhentunutta kosmetiikkaa. Koen aina mielipahaa tästä kysymyksestä, mutta toisaalta ymmärrän sen olevan tarpeellinen.


Korona lisää kosmetiikan kiertonopeutta

Olen ennenkin kirjoittanut siitä, että koen oppineeni tekemään sisäänostot taitavasti. Meillä ei ole koskaan turhaa tavaraa, mitä pitäisi myydä alennuksella pois ja purkit eivät seiso hyllyssä turhan panttina. Nyt tämä koronan vaikutus logistiikkaan lisää tavaran kiertonopeutta, koska aika usein maahantuojan kuorman tullessa meille, siirrän tuotteet suoraan niitä odottavien asiakkaiden pakkauksiin eli ne eivät edes ehdi hyllyssä käymään. 
Kosmetiikka voi huoletta seistä hyllyssä 6-12 kuukautta ja sen jälkeen asiakas voi avattuaan purkin käyttää sitä vielä 12-24 kuukautta tuotteesta riippuen. Kosmetiikka siis pilaantuu hyvin hitaasti ja avaamaton purkki on käyttökelpoinen vielä parinkin vuoden jälkeen. Herkimpiä ovat uv-suojalliset tuotteet, koska niiden suojakerroin saattaa heiketä säilytettäessä varsinkin, kun tuote on avattu. Yleensä uv-suojallisissa tuotteissa on merkittynä viimeinen käyttöönottopäivä. 
Kosmetiikassa oleva päivämäärä ei siis tarkoita samaa kuin ruoka-aineissa, että tuote olisi päiväyksen jälkeen pilaantunut. Tuo päivämäärä on viimeinen käyttöönottokuukausi, jonka jälkeen tuote säilyy avattuna vielä sen aikaa, missä se ehditään käyttää. 
Vanhentunut tuote ei ole iholle mitenkään haitallinen, eikä se aiheuta mitään ihottumaa tai muuta iho-ongelmaa. Sen vaikutusaineet ovat vain ehtineet haihtumaan niin, ettei se vastaa enää tarkoitustaan. Pilaantunut kosmeettinen aine haisee niin härskiintyneelle, ettei sitä edes vahingossa käytä. Muuten vanhentuneen voiteen voi käyttää, vaikka jalkavoiteena. 


Vanhentunut tuote ei vahingoita ihoa

Asiakkaat kysyvät entistä useammin kosmetiikan säilyvyydestä ja siitä, miten kauan se on seisonut meidän hyllyssä. Siinä mielessä tätä hiukan ihmettelen, koska vanhentunut tuote ei ole vaaraksi iholle, mutta tuotteiden käyttämättä jättäminen on paljon suurempi haitta. Itselleni on aina ollut kunnia-asia, että meillä ei tuotteet seiso hyllyssä pilaantumassa, vaan niiden kiertonopeus on ihan poikkeuksellisen vauhdikas. Hyvä kiertonopeus on 2-3 kk, mutta meillä se on nykyisin 1-2 viikkoa. Tämä tarkoittaa sitä, että tuote seisoo meillä keskimäärin pari viikkoa ennen kuin se lähtee eteenpäin. 
Valitettavasti tiedän, että asiakkaiden kysymykset vanhentuneista tuotteista ovat ihan aiheellisia. Minun on pakko myöntää, että kauneushoitoloissa saattaa tuotteet seisoa pitkäänkin hyllyssä. Olen itsekin saanut tästä karvaita kokemuksia. Muutaman viime vuoden aikana olen ostanut useamman lopettavan kosmetologin ammattituotevaraston lähinnä ystävällisyyttäni, jotta he pääsevät tuotteista eroon. Ensimmäisillä ostokertoilla sain niin vanhaa tavaraa, että ihmettelin sellaista olevankaan. Eräskin tuote oli ollut pois myynnistä kymmenkunta vuotta, mutta niin vaan se myytiin minulle muka käytettäväksi. Melkein puolet ostamistani tuotteista lensi suoraan roskiin. Siitä oppineena tarkistan aina etukäteen, missä kunnossa tuotteet ovat ennen kuin niitä ostan. 
Itseäni ihmetytti kovasti, miten joku kehtaa sellaista epäkuranttia tavaraa edes myydä, mutta jos kuluttajilla on tällaisia kokemuksia, ymmärrän hyvin heidän epäluulonsa. Ilmeisesti ei ole ollenkaan itsestään selvää, että myynnissä oleva tuote olisi varmasti käyttökelpoista. 



HUOM. Tähtitarjousten viimeinen päivä tänään 1.3.



Joko olet liittynyt postituslistallemme? Liity nyt ja saat ensimmäisenä tietoa tulevista tarjouksista ja kauneushoitolan tapahtumista. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti