sunnuntai 25. heinäkuuta 2021

Aurinkokeratoosi on vaikea havaita

Viimeisin Kotilääkäri-lehti on nyt ilmestynyt ja siinä on juttu äitini aurinkokeratoosista ja tyvisolusyövästä. Olen tosi tyytyväinen jutun asiapitoisuuteen ja todella toivon, että se herättää ihmisiä tutkimaan ihoaan hiukan tarkemmin.


Aurinkokeratoosi on todella yleistä

Voin tunnustaa, että olen suorastaan kateellinen tuon Kotilääkäri-lehden toimittajan ammattitaitoisesta kirjoitustyöstä. Toivoisin omaavani edes pikkuriikkisen tuollaista tekstin sujuvaa kirjoittamista. Hämmästyttävää on myös, miten hyvin hän tavoitti äitini persoonan. Haastattelu tehtiin puhelimessa ja juttu on niin äitini näköinen, että lukiessani kuulen hänen puhetyylinsä. Harmillista vaan, että kissoista ainoastaan Pikku-Leidi eli Mantu suostui tulemaan kuvaan. Kuvaaja oli kuulemma mies ja Ykähän tietysti katosi sen takia heti. Eikä toisetkaan pojat olleet kuvaustuulella, joten vain Mantu on kuvissa pyöreän naamansa kanssa. 
Toivon, että nämä lehtijutut toisivat ihmisille tietoa siitä, miten ihosyöpä ilmenee, koska sitä on niin paljon. Tilastojen mukaan noin 60% kahdeksankymmentä vuotiaista sairastaa aurinkokeratoosia. Yleensä se ilmenee ensimmäisen kerran viisikymppisenä ja kun sitä on kerran löytynyt, se melko varmasti uusii muutaman vuoden välein. 


Aurinkokeratoosi vaatii aina lääkärin hoitoa

Aurinkokeratoosin havaitseminen on vaikeaa ja se onkin usein asia, mistä voi tulla tiukkakin keskustelu asiakkaan kanssa. Usein asiakas itse ei näe, eikä tunne mitään siinä missä minä olen aurinkokeratoosin havainnut. Tietysti minä voin olla väärässä, mutta valitettavasti en ole ketään turhaan ajanut lääkäriin. Pitkä työkokemukseni on opettanut minut havaitsemaan, milloin ihossa on sairasta kudosta. Tietenkään en kaikkea havaitse, eikä ammattitaitoni riitä diagnoosin tekemiseen, mutta sen osaan neuvoa, pitääkö lähteä lääkäriin vai eikö. 
Aika usein uusille asiakkaille on ihmetyksen ja epäuskon aihe, miksi minä näen ihossa jotain, mitä he eivät itse huomaa vaikka kuinka katsovat peiliin. Välillä itsekin ihan loukkaannun, kun asiakas ei huomioi ammattitaitoani ja pitkän kokemuksen tuomaa oppia. Joskus asiakas ei usko havaintojani ollenkaan, mutta olen tullut siihen tulokseen, ettei siinä minun jankkaaminen auta ja siitä tulee vain riitaa. 
Olen tehnyt velvollisuuteni, kun kerron mitä näen ja suosittelen lääkäriin menoa. Ellei asiakas ota puheitani todesta, niin en voi sille mitään. Vielä kymmenisen vuotta sitten yritin vakuuttaa asiakasta lääkäriin menon välttämättömyydestä, mutta se vain suututti hänet. Hän varmaan päätti lähtiessään, ettei ikinä enää tule näin huonolle kosmetologille, joka puhuu ihan typeryyksiä. Mainitsen nyt vielä senkin, että minä en hyödy siitä mitään, kun patistan asiakkaan lääkäriin. Päinvastoin menetän siinä, koska kasvohoitoja ei voi tehdä syöpähoidon ollessa kesken. 
Koskaan kukaan ei ole kiittänyt siitä, että ohjasin heidät hoitoon ajoissa. Joidenkin kohdalla tuntuu, että he syyttävät minua operaatioista, joihin joutuivat. Ilmeisesti vielä siinäkään vaiheessa, kun ollaan ihotautiklinikan hoivissa, ei ymmärretä asian vakavuutta. Kuitenkin totuus on, että mitä aikaisemmassa vaiheessa aurinkokeratoosi löytyy, sitä helpommalla hoidoissa pääsee. 
Äitini kertoo tuossa lehtijutussa, että ensimmäinen oire oli iholla tuntuva karhea kohta. Tämä on varmaan ihan totta, että ihmiset itse havaitsevat aurinkokeratoosin vasta, kun se tuntuu käsin koskettaessa. Sitä ennen kohdassa on ollut jo ainakin vuoden verran läiskä, jonka minä erotan terveestä ihosta. Aurinkokeratoosin edetessä hoitamattomana se alkaa vuotamaan ja siihen tulee rupea, mikä ei parane. Tyypillinen kohta aurinkokeratoosille on nenä ja poskipäät, joihin uv-säteily kohdistuu pahiten. Minä erotan sairaan kohdan siitä, että se on ohentunut ja siitä puuttuu noin sadasosa milliä päällimmäistä ihokerrosta. Usein kohdassa on tummempaa pigmenttiä, mutta sitä ei pidä sekoittaa pigmenttiläiskiin. Aurinkokeratoosi on yleensä tarkkarajainen pyöreä läiskä ja pigmenttiläiskän rajat ovat epämääräiset. 
Tosin iholla on hyvin paljon erilaisia läiskiä ja varsinkin loppukesästä ihot ovat todella kirjavia. Lähes jokaisella yli viisikymppisellä on jotain läiskiä kasvojen ihossa, mutta ne kaikki eivät ole aurinkokeratoosia. Ihoaan kannattaa kuitenkin suojata auringolta ympäri vuoden ja siihen sopii tämän hetken loistava Tähtitarjous!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti