perjantai 16. heinäkuuta 2021

Terveellinen ravinto ei korvaa ihonhoitoa

 Pohdin taas näin kirjoittamalla miksi urheilijat ja paljon liikkuvat ihmiset katsovat, että heidän elämän tapansa korvaa ihonhoidon. Olen vuosikymmeniä ihmetellyt mitä minulta jää ymmärtämättä, kun kyselen asiakkaan ihonhoidosta ja hän vastaa urheilevansa paljon.


Aurinkosuojavoide on urheilijan paras kaveri

Minä en tiedä mistä on syntynyt sellainen ajatus, että terveet elämäntavat, kasvisruoka ja runsas liikunta korvaisi ihonhoidon. Eikä elämäntavat ole edes terveet, jos unohdetaan auringonsuojavoide ulkona liikkuessa. Ihmettelen tätä, koska jos ihminen haluaa elää terveesti miksi hän altistaa itsensä syövälle. On tieteellisesti todistettu, että uv-säteily aiheuttaa ihosyöpää ja nykytilastojen mukaan kahdeksankymppisistä noin 60% sairastaa aurinkokeratoosia eli ihosyövän esiastetta. 
Tietysti on tosi hieno asia, että ihminen kiinnittää huomiota ruuan terveellisyyteen ja on hyvässä fyysisessä kunnossa. Sillä ei vaan ole mitään tekemistä ihonhoidon kanssa. Minulla käy paljon asiakkaita jotka ovat vegaaneja, mutta se ei vaikuta ihoon millään tavalla. Ei ihossa ole mitään eroa syökö ihminen kasvisruokaa vai sekaravintoa. 
Jostain on tullut sellainen käsitys, että vegaanien iho olisi jotenkin raikkaampi ja puhtaampi, mutta todellisuudessa sellaista eroa ei ole. Aika usein asiakas jotenkin loukkaantuu, kun yritän antaa neuvoja ihonhoidosta, koska heidän mielestään sellaista ei tarvita heidän hyvien elämäntapojensa takia. 
Valitettavasti työssäni näen ihan toisen tilanteen, koska yleensä huippu-urheilijalla tai liikuntaa harrastavalla on paljon enemmän haasteita ihonhoidossa kuin sohvaperunalla. Hikiliikunta vaatii paljon peseytymistä ja saunomista ja mikä on iholle suuri rasite ellei ole hyviä ihonhoitotuotteita. 
Hiihtäjä Aino-Kaisa Saarinen on Dermalogican vakiokäyttäjä ja hän on usein puhunut meille kosmetologille ihonhoidon haasteitaan. Korkeanpaikanleiri tuulessa, pakkasessa ja voimakkaassa auringossa olisi hänen mukaansa rohduttanut ihon rikki ilman Dermalogican tuotteita.


Elämäntapojen vaikutus ihoon

Loppujen lopuksi elämän tavoilla ei ole kovin suurta vaikutusta ihoon. Iso vaikuttaja on juuri aurinko niillä jotka harrastavat ulkoliikuntaa. Toinen asia on tupakka joka näkyy ihossa todella selvästi. Yleensä sanotaan, että alkoholi vaikuttaa ihoon ja näin se varmasti onkin. Tosin en ole koskaan nähnyt miten pelkkä runsas alkoholin käyttö vaikuttaisi ihoon, koska aina he myös tupakoivat. 
Tupakan vaikutuksen näen heti ja se on aika tuhoava tapa. Kasvojen verisuonistossa näkyy aika pian tupakan vaikutus ja voin vaan kuvitella miltä sisäelimet näyttää. Kuitenkin olen nähnyt ihan ”ihmeparantumisia” kun tupakointi loppuu. Kuusikymppinen neljäkymmenvuotta tupakoinut voi parantaa ihon tilannetta näkyvästi, kun tupakointi loppuu ja ihonhoito on tehokasta. 
Ellen olisi itse näitä tapauksia nähnyt en voisi uskoa miten paljon ihmisen elimistö pystyy korjaantumaan. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti