lauantai 17. heinäkuuta 2021

Kotiapteekista apua ihottumiin

Nykyisin haen melkein joka päivä asiakkaita varten netistä hoito-ohjeita ja reseptivapaita lääkkeitä ihottumien hoitoon. Yleensä teen tätä noin kerran kuukaudessa ja sekin kertoo ihottumien ja ihoärsytysten määrien suuresta lisääntymisestä. 


Bakteeri- vai sienitulehdus?

Ihottumaa näkemättä ei voi kovin täsmällisiä ja tehokkaita neuvoja antaa, mutta apteekissa on paljon lääkevoiteita, mitkä ovat sen verran mietoja, ettei tule suurta vahinkoa, jos valinta osuu väärään tuotteeseen. Toisaalta ne ovat myös sen verran kevytvaikutteisia, etteivät ne tehoa voimakkaisiin ihottumiin. 
Kuitenkin tätä itsehoitoa voi kokeilla ellei heti mene lääkäriin. Tämä hikoilun tuoma kostea ja lämmin iho on hyvä elätysalusta erilaisille pöpöille. Ihottumaa hoidettaessa pitäisi pystyä määrittelemään, onko sen aiheuttaja sieni vai bakteeri, koska ne tarvitsevat erilaiset lääkkeet. 
Partasieni on hyvin yleinen miehillä, mutta tulee myös naisten iholle. Nimitys partasieni tulee siitä, että yleisemmin ihottuma tulee parran alueelle eli leukaan ja suun ympärille, mutta itse partaan se ei liity. Sieni ihottuman punoittavat läiskät ovat yleensä hyvin tarkkarajaisia pyöreitä läiskiä. Läiskän reunat ovat selkeän punoittavat ja keskusta voi olla terveempi tai hilseilevä. 
Tähän ihottumaan voi apteekista ostaa Nizoral voidetta tai jos iho kutisee kovasti niin Daktacort voide vähentää kutinaa, mutta hillitsee myös sieni-ihottumaa. Ihottuma voi olla myös sekamuotoinen ja sieni-ihottuman joukossa on bakteerien tulehduttamia punoittavia finnien näköisiä näppyjä. Tähän sekamuotoon voi kokeilla Pimafucort voidetta. 

Allergia vai atopia?

Ihottuma voi olla myös atooppista ja yleensä asiakkaani tietävät, jos heillä on taipumus atooppiseen ihottumaan. Atooppinen ihottuma on usein kuivaa, punoittavaa ja epämääräisen muotoista läiskää, joka voi kutista. Useimmiten sitä on silmien ympärillä ja eniten se kiusaa talvella, mutta nyt tämä hikoilu on herättänyt senkin. Atooppiseen ihottumaan voi kokeilla hydrokortisonivoidetta, jota on useampaa vahvuutta. Hydrokortisoni rauhoittaa kutinaa, poistaa punoitusta ja vähentää tulehdusta. 
Allergia ja herkistyminen onkin sitten vaikeampi tapaus, koska ihottuma voi olla melkein millaista vaan. Yleensä ihottuma on kuitenkin voimakkaita tuntemuksia herättävä eli se kutisee ja kirvelee. Ensihätään voi ottaa suun kautta antihistamiinia esimerkiksi Zyrtekiä tai Histexiä. Hydrokortisonivoide auttaa myös allergisiin ihottumiin. 
Tiedän, että asiakkaan on hyvin vaikea itse määritellä millaiselta ihottuma näyttää. Minulta on vaatinut kymmenien vuosien työkokemuksen ennen kuin olen oppinut erottamaan tyypillisimmät ihottumat toisistaan. Ihostahan löytyy satoja eri nimettyjä ihottumia ja sen päälle nämä epätyypilliset sekamuodot. Minä en leiki mitään lääkäriä ja voin tehdä vain suuntaa antavia päätelmiä, joiden perusteella voi kokeilla näitä itsehoitolääkkeitä apteekista. 
Se pitää muistaa, että mikään lääkevoidekaan ei ihoa paranna yhdessä yössä, vaan tarvitaan 2-3 viikon säännöllinen hoito. Ellei mitään myönteistä muutosta ala näkymään, kannattaa mennä lääkäriin. Erilaisia luontaistuotteita varoisin ihottumia hoidettaessa, koska ne voivat herkistää ihoa ja tilanne vaan pahenee.
Kaikki ihottumat pahenevat stressistä ja se voikin olla ihan perussyy ihottuman puhkeamiseen. Tämä korona on aiheuttanut monenlaista poikkeustilaa ihmisten elämässä, joten näitä stressin aiheuttamia ihottumiakin näen paljon. Niitä hoidetaan usein samalla tapaa kuin atooppisia ihottumia, mutta niissäkin on poikkeuksia. 
Yksi syy, miksi kannattaa hankkia vakiokosmetologi, on juuri nämä ihottumat, jotka ihon hyvin tunteva kosmetologi erottaa helposti. Tietysti kaikki kosmetologit eivät ole kiinnostuneita ihotaudeista, mutta minulle ne ovat suuri mielenkiinnon kohde. 



1 kommentti:

  1. Minulla on jonkin verran iho-oireita. Apteekkiin olisi varmasti siis asiaa. Itselläni keho tuottaa liikaa histamiinia, joten välillä ihoon tulee piirtopaukamointia. Itse en tiennyt tuosta iho-ongelmasta aiemmin, ennenkuin menin lääkärille. Sisarellani puolestaan on tuota atooppista ihottumaa, mistä mainitsitkin.

    VastaaPoista