maanantai 5. syyskuuta 2022

Yrittäjän päivä 5.9.-22

Tänään ma 5.9. vietetään Yrittäjän päivää. Sitä on vietetty yli kaksikymmentä vuotta ja vuodesta 2010 se on ollut merkittynä almanakkaan. Vasta nyt, kun olen alkanut penkomaan tietoja vuodesta 1947, jolloin Suomen Yrittäjänaiset on perustettu, ymmärrän, ettei ole itsestään selvyys, että Suomessa on yrittäjiä.


Hyvää Yrittäjän päivää kaikille Suomen yrittäjille!


Vuosi 1947

Suomen Yrittäjänaiset perustettiin 24.10.-47 ja olen nyt monta viikkoa käyttänyt vapaa-aikani siihen, että selvitän millaisessa maailman tilanteessa Yrittäjänaiset perustettiin. Olen aikaisemminkin ollut hyvin kiinnostunut näistä sodan jälkeisistä vuosista, jolloin Eurooppa yritti asettua rauhan tilanteeseen. 
Euroopassa oli noin 16-20 miljoonaa pakolaista etsimässä omaa paikkaansa ja valtioiden sisällä oli syttymässä sisällissotia kommunistien vahvistaessa asemiaan. Kaikki Itä-Euroopan maat jäivät Neuvostoliiton valtapiiriin ja näissä kansandemokratioissa oli yksityisomistus kielletty. 
Voin vain kuvitella tunnetta, kun mietittiin kannattaako jatkaa sotaa edeltävää perheyritystä niin epävarmassa tilanteessa. Monessa perheessä isä olikin haavoittunut, eikä pystynyt jatkamaan sotaa edeltävää työtään ja kaikki vastuu jäi naisten harteille. 
Suomen tilanne oli erilainen kuin muissa Euroopan maissa, koska Suomea ei miehitetty. Puola, Unkari, Romania, Bulgaria jne. jäivät Neuvostoliiton valtapiiriin ja niissä maissa yrittäjyys kiellettiin. 


Sisu ja sinnikkyys palkitaan 

Ongelmia oli joka asiassa ja yrittäjän piti aloittaa kaikki aivan alusta. Liiketilat olivat pommitusten jäljiltä huonossa kunnossa, remonttia oli vaikea tehdä, koska rakennustavaroita ei ollut saatavilla. Asuntotilanne oli suuremmissa kaupungeissa aivan onneton, koska kaikki rakentaminen lopetettiin sodan ajaksi. Rintamalta palasi noin 400 000 nuorta miestä, joille piti löytyä työtä ja asunto. Yhteiskunnan asenne oli se, että naisten pitää luopua työpaikastaan ja opiskelupaikastaan rintamalta palaavien miesten hyväksi, jotka olivat jo uhrautuneet sotatantereilla.
Naisilla ei ollut paljoakaan vaihtoehtoja ja moni oli jo oppinut Lotta-järjestön töissä yrittäjyyteen liittyviä asioita. Lotathan leipoivat kaiken leivän rintamalle, asetehtaiden työmaaruokalat toimivat lottien voimilla ja moni ennen miesvaltainen ammatti oli sotavuosien aikana siirtynyt naisille. 
Nämä sodan jälkeen yrittäjiksi lähteneet naiset raivasivat tietä meille muille ja yrittäjäksi lähteminen oli jo helpompaa. Kiitos näille sisukkaille menneisyyden naisille, jotka viitoittivat meille tietä.





1 kommentti:

  1. Hyviä ja tärkeitä mietteitä. Naisten yrittäjyys on edelleen maassamme aika vähäistä, vaikka Yrittäjänaisten perustamisesta on kulunut yli 70 vuotta. Olen ajatellut sen johtuneen mahdollisuuksien puutteesta. Mutta nykyään sivutoiminen yrittäjyys ja kevytyrittäjyys ovat isoja edistysaskeleita. Laskutuspalvelunkin saa mukaan, mikä helpottaa yrittämistä suuresti.
    https://www.uuras.fi/hinnasto/laskutuspalvelu

    VastaaPoista