perjantai 7. lokakuuta 2022

Pula-ajan meininkiä

Pimeän kaupan tapahtuman yhteydessä ehdin jo hehkuttamaan, että logistiikka kulkee ihan kuin ennen vanhaan ja tavaraa saa samalla nopeudella kuin ennen koronaakin. Tavara todella kulkee ajallaan, jos on mitä kuljettaa. :)



Ei-oon myyminen harmittaa

Sen verran outoja aikoja eletään, että ilmeisesti yrittäjän pitää tottua siihen, ettei koskaan tiedä, mistä tulee pulaa. Ennen koronaa oli ihan ennenkuulumatonta, että maahantuojilta tulisi viestiä, ettei jotain tuotetta ole ja ei edes tiedetä, milloin sitä saadaan.
Onneksi olen hyvä sietämään stressiä, vaikka kiivastunkin äkkiä, ellei asiat suju kunnolla. Nyt yrittäjästressiin on pysyvästi tullut mukaan ”ei-oon” myyminen ja sen selittäminen asiakkaille. Kasvohoitoasiakkaille, jotka ovat vuosien takaisia tuttuja, ei ole ongelmallista kertoa, ettei jotain tuotetta ole, mutta se stressaa ja harmittaa, kun ei ole myydä toisen tarvitsemaa tuotetta. Verkkokauppa-asiakkaiden kanssa tilanne on joskus hyvin kinkkinen, kun asiakas lataa puhelimeen tai sähköpostiin kaikki tuntemansa kirosanat. Onneksi tämä on äärimmäisen harvinaista, mutta sen verran loukkaavaa, että sen kyllä muistaa lähes ikuisesti. 
Tietysti joku lukija voi ajatella, ettei kannata valittaa, kun ei ole kenenkään hengestä kysymys ja lääkkeistäkin on jo suuri pula. Onhan se näinkin, mutta yrittäjälle on kuoleman vakava asia, jos kaupankäynti loppuu. Itse pystyisin selviytymään niin aika pitkäänkin ja olen hyvä luovimaan haastavissa tilanteissa, mutta aloittelevien yrittäjien ja kosmetologien puolesta harmittaa. 


Väripigmenteistä on pulaa

Syy, miksi tästä aiheesta taas kirjoitan on se, että meikkituotteiden saanti on mennyt vaikeaksi. Tällä hetkellä Youngbloodilla on pulaa vain parista meikistä, mutta pelkään tilanteen pahenevan. 
Jostain syystä nyt on maailmanlaajuinen pula väripigmenteistä ja varsinkin mineraalipigmentistä. Vielä 90-luvulla Kemiran tehdas Porissa oli maailman suurimpia pigmentin tuottajia ja niitä samoja pigmenttejä, mitä on maaleissa tms. käytettiin myös meikeissä. 
Nykyisin meikkien laadut ovat parantuneet huikeasti ja väripigmentit tehdään kosmetiikkaa varten yleensä erikseen. Tosin hyvin halvassa meikkituotteessa väriaine saattaa olla sama, kuin Tikkurilan talomaaleissa. 
Youngblood käyttää vain mineraalipigmenttiä ja tällä hetkellä meikkivoiteisiin tarvittavia sävyjä ei ole saatavilla. Liquid Mineral Foundation (79€) sävy Sun Kissed on ollut jo pitkään loppu ja sitä saadaan ehkä jouluksi. Samoin sävy Pebble on loppu, mutta sitä tulee ehkä muutaman viikon kuluessa. 
Toistaiseksi jauhemaista Natural Mineral Foundation (65€) meikkisävyjä on saatavilla ja niitä olen ostanut myös omaan varastooni. Kuitenkin, jos teillä on joku lempituote, mitä ilman ette pärjää, sitä kannattaa ostaa varastoon kotiin. Meikithän säilyvät avaamattomina vuodenkin verran. 
En olisi uskonut, että joudun joskus kehottamaan asiakkaitani hamstraamaan jotain tuotetta, mutta elämme erikoisia aikoja. Yhtään en luota siihen, että väripigmenttipula olisi lyhytaikainen, koska mitä tahansa voi tapahtua. En ole myöskään saanut mitään perusteellista selitystä siihen, miksi pigmentistä on pulaa. Kiina ei kuulemma pysty niitä tarpeeksi tuottamaan, mutta siihen ei ole selitystä, miksi he eivät siihen pysty. 
Tiedän, että tuo Kiinan nollatoleranssi koronaa kohtaan kiristää maailmankauppaa. Kiinassa pistetään heti tehtaat kiinni, jos alueella on parikin koronatapausta. Jos Kiina jatkaa tätä systeemiä, pula eri tavaroista ja raaka-aineista kestää vielä pitkään. 






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti