torstai 13. lokakuuta 2022

Tukka on tärkein vai onko?

Kirjoitin tästä samasta aiheesta muutamia viikkoja sitten eli siitä, miten asiakkaat suhtautuvat hiuksiinsa. Olen yli neljäkymmentä vuotta saanut joka työpäivä vähintään yhdet moitteet siitä, että olen sotkenut ja rasvoittanut asiakkaan hiukset.


Jotta kasvohoidon voi tehdä kunnolla, hiukset täytyy saada pysymään kokonaan pois kasvoilta ja hoito ulottaa hiusrajaan saakka.


Hiukset sotkeentuvat aina kasvohoidossa

Olen varmaan stressaantunut, kun kiinnitän niin paljon huomiota näihin toistuviin moitteisiin hiusten sotkeentumisesta. Yleensä pystyn ohittamaan sen, vaikka se on jokapäiväinen keskustelun aihe. Toisaalta haluan myös nostaa esille kysymyksen, miksi ne hiukset ovat tärkeämmät kuin hyvin hoidettu iho.
Vähintään kerran päivässä asiakas valittaa, kauhistelee ja moittii minua siitä, että hänen hiuksensa ovat sotkeentuneet kasvohoidossa. Tämä on aivan totta, että hiukset voivat olla pystyssä ja hiusraja rasvainen kasvohoidon jälkeen. Se on aivan varmaa, että kasvohoidon jälkeen hiukset eivät ole samassa kunnossa kuin kampaajalta lähtiessä. 
Enkä minä tee sitä kiusanteon takia, vaan on mahdotonta tehdä kasvohoitoa, jos hiukset tulevat kasvoille koko ajan. Yksikin hius tai karva iholla kutittaa niin, ettei asiakas voi rentoutua. Aika moni asiakas vaatii, ettei hänelle saa laittaa ollenkaan froteista päänauhaa, vaan pelkästään myssy, jotta hiukset eivät mene väärään malliin.
Tämä merkitsee sitä, että joudun korjaamaan hiukset pois kasvoilta monta kertaa hoidon aikana. Myssy liikkuu koko ajan käsieni liikkeen mukana ja löysä kuminauha ei pidä hiuksia pois kasvoilta. Käyn monen asiakkaan kanssa tämän keskustelun kasvohoidon alussa, miten heidän hiukset asetetaan hoidon aluksi. Yritän aina selittää, että työni hidastuu ja vaikeutuu, ellei päänauhaa laiteta, mutta se ei ole asiakkaalle peruste hiusten sotkemiselle. 
Asiakkaan olisi hyvä asennoitua jo kasvohoitoa varatessaan, että hiukset ovat hoidon jälkeen kasassa. Koen mielipahaa siitä, että teen lähes pari tuntia työtä ja sen jälkeen kuuntelen moitteet hiusten asennosta. Hiusten sotkeentuminen järkyttää joka kerta asiakkaita niin, etteivät he edes huomaa kasvohoidon tulosta ja saattavat olla jopa hyvin kiukkuisia. 
Ikävintä on, jos asiasta valitetaan vielä odottamassa olevalle seuraavalle asiakkaalle. Tilanne voi olla kannaltani hyvinkin hankala, jos odottamassa on uusi asiakas ja edellinen asiakas lähtee moitteita motkottaen.


Mikä taika hiuksissa on?

Välillä mietin mikä ihmeen taika hiuksissa on? Ihan kuin kaikki muu menettäisi merkityksensä, kun jokainen karva ei ole aina samassa asennossa. Tuntuu kuin koko ihmisen elinvoima olisi hiuksissa. Olen kuullut useamman ihmisen kertovan, että hän olisi saanut elämässään paljon enemmän aikaan, jos hän olisi perinyt paremmat hiukset. Ihminen siis itsekin kokee, että hänellä menee niin paljon aikaa ja rahaa hiusten laittamiseen, ettei hän ehdi tekemään kaikkea haluamaansa. Ehkä minun pitäisi kysyä joltakin terapeutilta miksi hiukset ovat niin tärkeät, että moni muu asia menettää merkityksensä. 
Onneksi huomaan selvästi, että tilanne on muuttumassa, eikä kukaan alle nelikymppinen valita hiuksistaan yhtään mitään. Ehkä se on myös muodin muuttumista, että nuoremmilla ei ole enää tönköksi lakattuja hiuksia. Juuri nuo lakat ja monet muut käsittelyaineet pitävät hiukset pystyssä, kun ne ovat hoidon aikana siihen asentoon painuneet. Toivon myös, että varttuneemmat naiset antaisivat iholleen ja kosmetologin työlle sellaisen arvon, ettei yksi väärässä asennossa oleva hius vie kaikkea iloa. 





1 kommentti:

  1. Anonyymi07:26

    Onpas outoa, että monet ihmiset kokevat hiusten sotkeentumisen niinkin vakavana että viitsivät alkaa moittia ammattilaista joka juuri on kuluttanut aikaansa saadakseen asiakkaalle hyvän mielen. Hiuksethan voi pestä :D

    VastaaPoista